Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan’a Gitti


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan’a Gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî bir ziyaret gerçekleştirmek ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'ne katılmak üzere Kazakistan’ın başkenti Astana’ya gitti. Hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dost ve kardeş Kazakistan’ı bir kez daha ziyaret edecek olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek açıklamasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile yapacakları görüşmelerde; ikili ilişkileri gözden geçirerek iş birliğinin daha da güçlendirilmesi için neler yapılabileceğini ele alacaklarını söyledi.

Bölgesel ve küresel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunacaklarını, ziyaret kapsamında, çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalayacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana Expo 2017 Fuar Alanını ve Türk Standını da görme fırsatı bulacaklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Kazakistan’ın ev sahipliğinde düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi’ne iştirak edeceklerini açıkladı.

“SURİYE, IRAK, FİLİSTİN, MYANMAR BAŞTA OLMAK ÜZERE BÖLGESEL MESELELERİ İSTİŞARE EDECEĞİZ”

Zirveye katılacak devlet ve hükûmet başkanlarıyla da gerçekleştireceği kapsamlı görüşmelerde; ikili münasebetleri, Suriye, Irak, Filistin, Myanmar başta olmak üzere önemli bölgesel meseleleri istişare edeceklerini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arakan’da yaşanan insani dramın son bulması için çok taraflı bir diploması yürüttüklerine işaret ederek, Kurban Bayramı süresince bu konuyla ilgili olarak yirmiyi aşkın liderle telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Eşi Emine Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı’nın Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanları ziyaret ettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorunun tüm muhataplarıyla görüştüklerini ve Türkiye’nin insani yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını belirtti.

Türkiye’nin gayretleri sonucunda yavaş da olsa bazı konularda netice almaya başladıklarını söyleyen ve TİKA’nın 1000 tonluk insani yardım malzemesinin dağıtımını gerçekleştirdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci etapta 10 bin tonluk yardım malzemesi göndermeyi planladıklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sivil toplum kuruluşlarımız da sadra şifa olmak için tüm imkânlarını seferber ediyor. İnşallah bu zirve, yaşanan zulme karşı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın sesinin daha gür çıkması açısından bir fırsat olacaktır” diye ekledi.

“AKAN MAZLUM KANININ DURMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bangladeş’teki Myanmarlı sığınmacıları barındıran kampların yaşanır bir durumunun olmadığına dikkat çekerek, “Eğer Bangladeş yönetimi orada bize bir bölgeyi tahsis edebilirse daha yaşanabilir çadır kamplar yapmayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

İİT Zirvesi marjında, Arakanlı Müslümanların durumu hakkında bir gayri resmî devlet veya hükûmet başkanları toplantısı gerçekleştirmeyi de planladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu toplantının yapılmasını kendilerinin önerdiğini, İİT Sekretaryası ve Kazakistan başta olmak üzere birçok ülkenin de bu teklife destek verdiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah yapılacak bu toplantıyla akan mazlum kanının durması için önemli bir adım atacağız. Ben buradan teklifimize destek veren tüm taraflara teşekkür ediyorum. Tüm üye ülkelerin, toplantının en iyi şekilde icrası noktasında elini taşın altına koyacağına da inanıyorum” dedi.

TÜRKİYE-KAZAKİSTAN STRATEJİK ORTAKLIĞI

Türkiye ile Kazakistan’ın dost ve kardeş iki ülke olmanın yanında stratejik ortak olduğunu vurgulayan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in 2009’da Türkiye’yi ziyareti sırasında iki ülke arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2012’de Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ni ihdas ederek ilk toplantıyı Türkiye’de, ikinci toplantıyı Nisan 2015’te Astana’da düzenlediklerini belirtti ve müteakip toplantının 2018’de Türkiye’de yapılacağını açıkladı.

Ziyaretinin konsey toplantısının hazırlıkları bağlamında da önem arz ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası ülkemizi ziyaret eden ilk Devlet Başkanı değerli kardeşim Sayın Nazarbayev olmuştu. Kazak halkının bu kadirşinaslığını asla unutmayacağız. Kazakistan, FETÖ ile mücadelede de ülkemizle dayanışma içerisinde hareket ediyor. Kazak kardeşlerimiz, yalanı, takiyeyi, iftirayı, örgüt çıkarları için kan dökmeyi mubah gören bu insan müsveddelerinin kendileri için de ciddi bir tehdit olduğunu biliyor. İnşallah önümüzdeki süreçte başta FETÖ olmak üzere terörle mücadele alanındaki iş birliğimizi daha da derinleştireceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının sonunda, ziyaretinin ve İİT Bilim ve Teknoloji Zirvesinin her iki ülke için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 07/09/2017