Çarşamba Şeker Fabrikası Yeniden Üretime Başlıyor


Çarşamba Şeker Fabrikası Yeniden Üretime Başlıyor

Çarşamba Şeker Fabrikasının yeniden açılması ve çiftçilerin üretime başlamasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı Çarşamba Şeker Fabrikası'nda gerçekleştirildi.

Toplantı öncesi Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale Baykal tarafından Samsun'da Şeker Pancarı Tarımı ve Potansiyeli hakkında bir sunum gerçekleştirildi. Ardından Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selim Yücel yaptığı konuşmasında, “Hammaddesini şeker pancarının oluşturduğu şeker sanayi, tarıma dayalı sanayilerin başında gelmesinin yanında ülkemizde tarım sanayi entegrasyonunun en başarılı örneğini teşkil etmektedir” dedi.

Samsun Milletvekili Fuat Köktaş yaptığı konuşmasında, “Bu fabrikanın çalışması için Ladik, Kavak, Çarşamba 19 Mayıs ve Bafra ilçelerimizden en az 150 bin ton pancar  almak zorundayız. Bu fabrika yaklaşık 350 bin ton pancar işlemek durumunda fizibil olması için. Bu yüzden buradaki tüm katılımcılardan ve herkesten bu işe destek vermesini bekliyoruz” dedi.

Samsun Valisi Osman Kaymak ise yaptığı konuşmasında, “Samsun’da 2 yıl önce göreve başladığımda Çarşamba Şeker Fabrikasını ziyaret etmiştim. Fabrikanın çalışmaması bütün Samsunluları, Çarşambalıları üzdüğü gibi beni de çok üzmüş idi. Bu fabrikayı nasıl çalıştırırız diye hep düşünüyorduk. Allah’a şükür bu toplantı ile kararların alınması ve Samsunlu çiftçilere duyurulmasından büyük bir mutluluk duyuyorum. Özellikle şekerdeki nişasta bazlı şeker oranının %15’lerden alınarak, %2,5’lara düşürülmesi aslında Türk çiftçisi için çok önemli bir karardır. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonra şeker pancarına büyük ihtiyaç olacağından Çarşamba Şeker Fabrikası’da çalışmaya başlayacaktır. Bu sürece gelmesinde yoğun çaba sarf eden Milletvekilimiz Fuat Köktaş ve Çarşamba Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu memleket için taş üstüne taş koyandan Allah razı olsun. Derdimiz milletimizin huzuru, mutluluğu ve bu şehrin zenginleşmesidir. Çarşamba Şeker Fabrikasından her geçtiğimizde kapalı olmasından dolayı üzüntü duymaktaydık, artık sizlerle sözleşmeli üretim yapılarak faaliyete geçecektir inşallah ve bu da bizi mutlu edecektir.

Çarşamba Şeker Fabrikası 2020 yılında üreticilerden 150 bin ton şekerpancarı alarak yeniden üretime başlayacaktır. Bu heyecanın ilçemize ve şehrimize hayırlar getirmesini diliyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” dedi.

Toplantıya ayrıca, Vali Yardımcısı Sezgin Üçüncü, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. yöneticileri, İlçe Ziraat Odaları Başkanları ile ilgili kurumların temsilcileri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.


Yayın Tarihi: 30/12/2019