BM Onurlu Bir Duruş Sergiledi


BM Onurlu Bir Duruş Sergiledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Amerika’nın Kudüs’le ilgili attığı adımın hukuksuzluğunun ve meşru görülmediğinin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki oylamayla ortaya konduğunu belirterek, “Hiçbir ülkenin, açık hukuksuzluk ve adaletsizlik örneği olan bu tür durumlarda, mali ve siyasi gücüne güvenerek, tüm dünyayı pervasızca tehdit etmeye hakkı yoktur” dedi.

“DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR, 1’DEN HAYDİ HAYDİ BÜYÜKTÜR”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ABD’nin vetosu üzerine bu konuda bir karar alamadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz ‘dünya 5’ten büyüktür’ derken işte tam da bu durumu kastediyorduk. Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz ki dünya 5’ten büyüktür; hele hele 1’den haydi haydi büyüktür, 196 kez büyüktür” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin; konunun BM genel kurulunda görüşülmesi öncesinde gösterdiği tavrın insanlığın vicdanında derin yaralar açtığını ifade etti ve şu değerlendirmelerde bulundu: “Demokrasi tarihine bu çok çirkin bir tespit olarak girecektir. Ve affedilmez bir tespit olarak demokrasiler tarihinde yerini alacaktır. ‘Ben güçlüyüm, benim nükleer başlıklı silahlarım var, benim her türlü uçaklarım var, bombalarım var’; bunlar size güç kazandırmaz. İşte yanınızda sadece İsrail’i bulursunuz veya işte ona benzer beş-altı tane ülkeyi bulursunuz, bununla beraber karşınızda 128 ülkeyi dimdik ayakta durduğunu görürsünüz. Kaldı ki çekimser davranan veya katılmayanların da bilesiniz ki onların da yeri büyük ihtimalle 128’in yanıdır. Çünkü bizim son ana kadar tespitimiz 160 ile 190 arası oradan bir kabul oyunun çıkacağı istikametindeydi. Ama Beyaz Saray telefonların başına geçti, oradan bu ülkeleri tek-tek tehdit ettiler, açıktan tehdit ettiler. ‘Biz hem dolarları vereceğiz, işte hem milyon dolar vereceğiz, buna rağmen bizim karşımıza dikilecekler.’ İnsanoğlunun, hele hele devletlerin demokratik iradeleri ne zamandan beri paralarla satın alınmaya başlandı?”

“ABD’NİN KUDÜS’LE İLGİLİ ATTIĞI ADIMIN HUKUKSUZLUĞU, BM TARAFINDAN ORTAYA KONULDU”

Demokrasinin, iradelerin satın alındığı bir anlayış, bir sistem ve bir rejim olmadığının iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer böyle yaklaşanlar varsa onlar da dersini almaya mahkûmdur. Hiçbir ülkenin açık hukuksuzluk ve adaletsizlik örneği olan bu tür durumlarda mali ve siyasi gücüne güvenerek tüm dünyayı pervasızca tehdit etmeye de hakkı yoktur. Bu tür şantajlar, uluslararası sistemin omurgasını oluşturan BM gibi kurumların tüm ülkelerin iradesini yansıtma vasfına darbe vurmaktadır” açıklamasında bulundu.

BM Genel Kurulu’nun, tehditlere rağmen onurlu bir duruş sergileyerek 128 kabul oyuna karşı 9 ret oyuyla Kudüs’le ilgili kararı kabul ettiğine işaret ederek, kabul oyu kullanan tüm devletleri tebrik eden ve bu ülkelere şükranlarını ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Kudüs’le ilgili attığı adımın hukuksuzluğun, uluslararası toplum tarafından meşru görülmediğinin, BM tarafından da ortaya konduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temenni ederim ki ABD, başını iki elinin arasına alır, bu durumu değerlendirir. ‘Dünya böyle düşünüyorsa, bu kadar ülke bu işe hayır diyorsa, demek ki bu ülkeler hiçbir zaman Kudüs’e gelmeyecek. Öyleyse bizim de bu attığımız yanlış adımdan geri dönmemizde fayda var’ demesi, inanıyorum ki oradaki Trump iradesinin doğru tecellisi anlamına gelir” şeklinde konuştu.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 21/12/2017