Başkan Yılmaz, ”Çevre Bilincini Oluşturmamız Lazım”


Başkan Yılmaz, ”Çevre Bilincini Oluşturmamız Lazım”

    Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nın bırakın Karadeniz'i Türkiye'nin en modern çöp depolama tesisi olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, "Biz bu projemizle gurur duyuyoruz" dedi.

   “5 Haziran Dünya Çevre Günü” etkinlikleri kapsamında Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda çevreci miniklerle buluştu. Burada Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Avdan Enerji Üretim Ticaret A.Ş. tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “Atıkların Dönüşümü” konulu yarışmada dereceye giren öğrencileri ödüllendiren Başkan Yılmaz, öğrencilerin geri dönüşüm konulu projelerini tek tek inceledi.

   EVSEL ATIKLARDAN SOLUCANLA GÜBRE ELDE ETTİ

   Jürinin ödüle layık gördüğü tasarım ve üretimler Samsun Katı Atık Deponisi’ndeki ‘Dönüşüm Müzesi’nde sergilenirken, üretime yönelik tasarım kategorisinde Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Hakan Ceylan, 'Evsel atıklardan solucan yardımı ile gübre elde edilmesi konulu projesi, Sanatsal ve Yaratıcı Üretim kategorisinde Şehit Hüseyin Aydın İlkokulu 5. sınıf öğrencisi Esra Harbi ve Sosyal Bilinçlendirme kategorisinde de Arıburnu İlkokulu anasınıfları çöpten kıyafetler ve oyun çadırı projeleri ile ödüle layık görüldü. Dönüşüm müzesinde Beril Ceylan isimli öğrencinin hazırladığı 'Teknoandullah' isimli robot da büyük ilgi gören projelerden biri oldu.

   ÇEVRE BİLİNCİ MUTLAKA OLUŞTURULMALI

   Yarışmanın önemine değinen Başkan Yılmaz, çöpten elektrik üretimi, geri dönüşüm, karbon emisyonu, biyogaz tesisi gibi dünyanın geleceğini ilgilendiren bir alanda çocukların gösterdiği hassasiyet ile gelecek nesiller için sürdürülebilirlik konusuna dikkat çekti. Şehit Hüseyin Aydın İlköğretim Okulu öğrencilerinin çöpten yaptıkları papetyaların herkese bir mesaj verdiğini anımsatan Başkan Yılmaz,"Papetya petide kapsıyor. Günümüzün en büyük kirlilik tehdidi plastikler. Doğamızı en çok katletme riski ile karşı karşıya kaldığımız plastikleri bir geri dönüşüm malzemesi haline getirerek, bu el emeği ürünü çocuklarımız ortaya koyarken, aslında çok ciddi bir mesaj veriyorlar. Diyorlar ki ne olur çöpün içindeki geri dönüşümü muhakkak yapalım. Doğada yok olmayan bu malzemeler kalıcı doğa katliamlarına sebep olabiliyor. Bu bakımdan çocuklarımızın bilincini bu noktaya taşımak çok önemli. Onlar da çevre konusundaki duyarlılıklarını yaptıkları projelerle bir kez daha ortaya koydular. Onların bu hareketi dalga dalga yayılarak tüm milletimizin hafızalarına kazınıyor. Allah bize aydınlık gelecekler nasip etsin. Bence dünyamızın en önemli meselelerinden biri çevre bilincimizin oluşturulması ve kirlilik tehdidinden dünyamızın korunması" diye konuştu.

    TÜRKİYE'NİN EN MODERN ATIK DEPOLAMA TESİSİ

    Samsun Katı Atık Deponisi’nin Türkiye’nin en modern çöp depolama tesislerinden birisi olduğuna da dikkat çeken Başkan Yılmaz, "12 milyon euroluk bir yatırım olan Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nın hem projesini hem inşaatını çok profesyonel bir şekilde yaptık. Karadeniz'in en düzenli depolama sahası bu diyebilirim. Sadece depolama alanı olarak kalmıyor. Burada ameliyat atıklarının steril hale getirildiği bir sterilizasyon tesisi, geri dönüşüm tesisi, metan gazını elektrik enerjisine çevirerek elektrik üreten tesisimiz ve sızıntı suyu artıma tesisimiz var. Yani Katı Atık Depolama sahasında olması gereken çok şeyin ötesinde bir alan burası. Biz bu projemizle gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.


Yayın Tarihi: 03/06/2016