Alaçam'da Yetişen Kum Zambaklarının Öneminin Farkında Değilliz


Alaçam'da Yetişen Kum Zambaklarının Öneminin Farkında Değilliz

Samsun Tarih Derneği Başkanı Tarihçi Emin Günaydın, Alaçam İlçesi Geyikkoşan sahilinde yetişen Kum Zambakları bitkisi hakkında bilgiler verdi.

Müthiş bir değer

Kum zambaklarının Alaçam için müthiş bir değer olduğunu belirten Emin Günaydın şu bilgileri verdi; “Kum zambakları nergisgiller familyasına ait soğanlı bir çiçektir. Soğanları yaklaşık 80 santimetre kumun altında olur. Yazın sıcağına ve kurağına, deniz meltemine dayanıklı, mis kokulu aynı zamanda tıbbi alanda ilaç sektöründe kullanılan bir bitki türüdür. Alzheimer, AIDS gibi alanlarda ve parfümeri alanında kullanılıyor. Ama bu çiçeğin yetişme alanına baktığımızda İstanbul, Adana, Antalya, Samsun, Giresun, Trabzon, Bartın gibi bölgelerde yetişiyor. Karadeniz sahilinde yetişmiş olması güzel bir olay. Karadeniz sahilini süsleyen beyaz gelinler gibi her tarafı sarmışlar. Alaçam için müthiş bir değer. Bu değerin yok olmaması, buna sahip çıkılması gerekiyor. Aşırı kentleşme ve insanların bilinçsizliği, soğanların toplu bir şekilde sökülmesi bu türü ciddi bir şekilde tehdit altında bırakıyor.

Koruma altına alınmış bir tür

Alaçam’daki bu bölgede çevre kirliliğinin yoğunluğunu görebiliyoruz. Koruma altına alınmış bir tür bu, fakat burada korumanın olmadığını gözlemleyebiliyoruz. Alaçam’da elimizde kalan bölge bir burası var. Sahip çıkmazsak 3-5 sene sonra bu türde yok olmuş olacak.”

Kum zambaklarının yetiştiği bölgelere değinen Günaydın; “Bu bölgede Göçkün, Toplu’da, Yakakent’in sahillerinde, kumsalın bittiği alanlarda, Bafra’nın Koşuköyü’nde bulunmaktadır.Tohumlanma ve çiçek açma dönemi Temmuz ve Ağustos’un sonuna kadar. Rüzgarla birlikte ileri doğru savrulma ve ileride de çimlenmesiyle birlikte büyüme safhası gerçekleşiyor olabilir.” dedi.

Sahip çıkılmazsa yok olacak

Sahip çıkılmadığı takdirde bu değerin yok olacağının altını çizen Günaydın, “Alaçam Belediyesi ve Kaymakamlığı’nın buna ciddi bir şekilde sahip çıkması gerekiyor. Proje çizilmesi ve çevrilmesi gerekiyor. Biz bu değerlere ne kadar sahip çıkarsak, bir sonraki kuşağa bu değerleri o şekilde aktarabiliriz” dedi.


Yayın Tarihi: 02/08/2020