Türkçe Bayramı Kutlandı


Türkçe Bayramı Kutlandı

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından gerçekleştirilen “2. Türkçe Bayramı” etkinliklerine katıldı.

Türkçe Yaz Okulu’na 46 ülkeden katılan 540 öğrencinin de yer aldığı etkinlikte Bakan Avcı, “Ülke olarak çok önemli bir badire atlattığımız şu günlerde, hiç korkmadan ülkemize gelen, meydanlarda demokrasiye bizimle birlikte sahip çıkan, bizi daha yakından tanımak isteyen siz değerli öğrencilerimize teşekkür ediyorum, siz artık misafirimiz değil, bu ülkenin evladısınız” şeklinde konuştu.

Türkçe'nin, büyük medeniyetler kurmuş bir milletin dili olduğunu, yaygınlık ve kullanım bakımından dünyanın sayılı dilleri arasında yer aldığını ifade eden Bakan Avcı, dilin tarihi süreç içinde güçlü bir ırmak gibi geçtiği bütün coğrafyalardan kelimeler aldığını, bunları kendi renk musiki mayasında birleştirdiğini, kendi mührünü kelimelerine ve yapısına vurduğunu belirtti.

Gönül dili olan Türkçe'nin, dünyayı sevgi ve barışla donatmanın en büyük fazilet olduğuna inanan Ahmet Yesevi'lerin, Yunus Emre'lerin, Sarı Saltuk'ların dili olduğunu söyleyen Avcı, Türkçe'nin zengin söz varlığıyla, Türkiye tarihini, kültürünü, sanatını ve medeniyetini taşıyacak güçte olduğunu anlattı.

Türkçe'nin yurt dışında öğretilmesinin önemini vurgulayan Bakan Avcı,  Türkçe Bayramı'nda YEE'nin, Türkçe’ye gönül vermiş okutmanlarının ve kurum çalışanlarının büyük emeklerinin olduğunu ifade ederek, herkese teşekkür etti.

Ülker Sports Arena'da yapılan etkinlikteki konuşmasında Bakan Avcı şunları kaydetti:

“Bugün kutladığımız bayram aynı zamanda teröre de verilmiş en güzel en anlamlı cevaplardan biridir. Çünkü terör, bizim gündelik hayatımızı, bu türden faaliyetlerimizi sekteye uğratmak, imkansızlaştırmak için de faaliyettedir. Ona verilecek en güzel cevap, 'Biz sana rağmen güzel işler yapmaya, hayırlar işlemeye devam edeceğiz' demektir.”

"Dilimiz, harap etmeyi değil, mamur eylemeyi, gönüllere kin, nefret intikam tohumları değil, sevgi, şefkat, merhamet tohumları ekmeyi şiar edinmiş bir milletin dilidir. Türkçe, yüzyıllardan beri yeryüzüne hak ve hakikat yoluyla barış, güven, huzur ve adalet yaymak için mücadele veren erenlerin ve alplerin dilidir. Yedi iklimden turnalar misali ülkemize gelen sevgili öğrencilerimiz, dünyanın her zamankinden daha çok sevgi, barış ve kardeşlik çağrısına ihtiyaç duyduğu bir dönemde, insan ve Türkçe temasıyla bütün insanlığa sevgi ve kardeşlik çağrısında bulunarak, kutsal bir vazife yapıyorsunuz. Bu çağrı, çağlar öncesinden 'Gelin tanış olalım/ İşi kolay kılalım/ Sevelim sevilelim/ Dünya kimseye kalmaz' diyen Yunus Emre'nin dilidir."

 Milletimizin Asil Evlatları, Vatanını, Bayrağını, Mukaddesatını Olduğu Gibi, Dilini ve Kültürünü de Bizzat Kendisi Korumaya ve Yüceltmeye Muktedirdir

Türk halkının, Türkçeyi ve Türk kültürünü yıllardan beri şahsi menfaatlerine alet eden mihrakların karanlık yüzünü artık çok net gördüğünü bildiren Bakan Avcı, "Dünyanın birçok ülkesinden dilimizin ve kültürümüzün çınarını tutuşturmak için gelen, çalışan Türkçe okutmanlarımız, aziz dilimiz Türkçe'mizin illegal yapılara teslim edilemeyecek kadar mukaddes bir emanet olduğunu bugün bir kez daha bizlere gösterdiler. Milletimizin asil evlatları, vatanını, bayrağını, mukaddesatını olduğu gibi, dilini ve kültürünü de bizzat kendisi korumaya, devletimizle el ele vererek tanıtmaya ve yüceltmeye muktedirdir." dedi.

YEE Başkanı Şeref Ateş ise yurt dışında Türkiye'nin dostlarını arttırmak ve sevenlerini çoğaltmak için yoğun bir kültürel diplomasi yürüttüklerini, en önemli unsurlardan birisinin de Türkçe'nin öğretilmesi olduğunu söyledi.

 Kendilerine destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakan Binali Yıldırım'a, YEE Mütevelli Heyet Başkanı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya teşekkür eden Ateş, Türkiye'ye dostluk elçileri kazandırmak için çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Etkinlikte, YEE Başkanı Ateş, Kültür ve Turizm Bakanı Avcı'ya Halk Bankası Projesi kapsamında, Saraybosnalı bir sanatçı tarafından yapılan tel kırma tablo hediye etti.

Etkinlikte, Osmanlı sokağı temalı dekor önünde bayram gelenekleri, Hıdırellez ve askerlik canlandırmaları sahnelendi. Kafkas, Karadeniz, Ege yöresi gibi halk oyunu gruplarının sahnelediği, horon, zeybek gibi gösteriler izleyicilerden büyük alkış aldı.

Asker kıyafetli dansçıların canlandırdığı etkinlik sonunda bir oyuncunun "Piyade Başçavuş Ömer Halisdemir! Emret komutanım!" tekmilinin ardından 15 Temmuz'la ilgili videolar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sesinden "Dua" şiiri dinlettirildi. Gösterinin ardından şehitler için saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

Etkinlikte "Eyvah Oğul" eseri eşliğinde ise son günlerde yaşanan terör saldırıları kınandı.

Kaynak: kulturturizm.gov.tr


Yayın Tarihi: 28/08/2016