Büyükelçi Samsun'a Biraraya Geldi


Büyükelçi Samsun'a Biraraya Geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun başkanlığında Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Milletvekilleri ve 100'ün üzerinde Türk Büyükelçimizin katılımıyla Sheraton Otel’de, 19 Mayıs 1919'un 100.yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Sahada ve Masada Güçlü Diplomasi' teması kapsamında 11. Büyükelçiler Konferansı ilimizde gerçekleşti.

Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in konuşmasının ardından Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Değerli Misafirler, Milli mücadelenin ilk adımının atıldığı Samsun şehrimizde bu yıl 11.si düzenlenmekte olan Büyükelçiler Konferansının ikinci kısmına ev sahipliği yapmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Bu yıl 100. yılını idrak ettiğimiz kurtuluş mücadelemiz neticesinde Cumhuriyetimiz kurulmuş, o andan itibaren ise köklü diplomasi geleneğine sahip ülkemizin değerli diplomatları, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ sözünün rehberliğinde bütün dünya ülkeleri ile barışçıl ilişkiler kurulmasında etkili olmuştur.

Günümüzde bu gelenek Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 güçlü Türkiye ideali doğrultusunda, yurt içinde bizler, yurt dışında ise sizlerin koordineli çalışmalarıyla sürmektedir. 100 yıl önce Samsun’dan atılan adım ile başlayan milli mücadelemiz bitmemiş olup halen devam etmektedir. Çeşitli terör örgütleri ve uzantıları yıllardır ülkemizi bölmeye çalışmalarına rağmen amaçlarına ulaşamamışlardır. PKK ile mücadelemiz 40 yıldır sürerken son yıllarda ise FETÖ öncülüğünde yapılan 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü ve ekonomik kuşatma, milletimizin birlik ve beraberliği ile püskürtülmüştür. Ülkemize iç ve dış mihraklar tarafından yapılan maddi ve manevi saldırılara karşı milletimiz, birlik ve beraberlik içerisinde bulunarak en güzel cevabı vermiştir.

Hiç kuşku olmasın ki bizler, içeride ve dışarıda tezgâhlanan bu oyunlara karşı taviz vermeden, uyumlu ve disiplinli çalışmalarımız neticesinde ülkemizin mertebesini daha yukarılara çıkaracağız. Bu amaçlara ulaşmak için vatanından uzakta hizmet aşkıyla cansiperane çalışırken şehit olan diplomatlarımızı, 17 Temmuz günü Erbil’de uğradığı menfur bir terör saldırısı neticesinde şehit olan diplomatımız Osman Köse’yi ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Başta Sayın Bakanım olmak üzere Türk hariciyesinin değerli mensupları, ülkemizi ve insanlarımızı yurtdışında bulunduğunuz her ortamda en güzel şekilde temsil ettiğiniz, haklarımıza ve değerlerimize daima sahip çıktığınız ve onları savunduğunuz için sizlere müteşekkir olduğumuzu bilmenizi isteriz. Tüm dünyada barış, istikrar ve refah gibi evrensel değerlere katkı sağlayan siz değerli misafirlerimizi Samsunumuz hakkında bilgilendirmek istiyorum.

Öncelikle Samsun Bafra ve Çarşamba Ovaları ile bir tarım kenti, iki üniversitesi ve en çok yabancı öğrenci bulunan ikinci şehir olması nedeniyle bir eğitim kenti, kamu, üniversite ve özel dahil 27 hastanesi ile bir sağlık kenti, kara, hava, demir ve deniz yolları olmak üzere ulusal ve uluslararası yol ağları, 6 organize sanayi bölgesi, 3 adet limanı ile bir sanayi ve ticaret kenti, golf tesisi dahil 91 spor alt yapı tesisi ile bir spor kenti, doğal ve kültürel güzellikleri, turizm ve cazibe merkezleri ile bir turizm kenti vizyonunu üstlendiğini belirtmek istiyorum. Gelecekte bu vizyonlarla kalkınmış Samsun olarak güçlü Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 hedeflerini yakalayacağımıza inanıyoruz.

Şehrimiz altyapısını hızla tamamlayan, modern, sosyal sorumluluk projeleri ile çağı yakalamış, sosyal hayatın sürekli geliştiği ve bu üstün nitelikleriyle yabancı turistlerin ilgisini çeken bir şehirdir. Şehrimiz, tüm dünya ekolojisi bakımından önem arz eden Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ve Şahinkaya Kanyonu gibi doğa harikası güzellikleriyle, Kapıkaya Festivali gibi uluslararası niteliklere haiz doğa etkinlikleriyle, sağlık turizmine hizmet eden şifalı kaplıcaları ve yabancı hastaların da yararlanmak için geldiği küresel ölçekteki hastaneleriyle, her alanda ve her anlamda dünyanın ilgisini üzerine çekmektedir.

Bu güzel şehrimiz uluslararası taşımacılık yapılan yolların üzerinde yer alırken, güçlü sanayicilerinin varlığıyla ülkemize yüksek ihracat girdisi sağlayan bir ticaret şehri görünümü arz etmektedir. Ayrıca AR-GE çalışmalarının önemini de idrak ederek Samsun Teknopark ve bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi ile patent elde edeceğimiz teknolojik yenilikler peşinde koşmaktadır. Samsun son verilere göre yaklaşık 150 ülkeye ihracat yapmaktadır. Dolayısıyla bütün dünyayla etkileşim halindedir. Samsun sahip olduğu doğa güzellikleri ve gelişen sanayisiyle dünyaya kendini tanıtırken, kardeş şehirler edinerek dünya ile kurduğu kültürel ve ticari bağları, yaptığı sosyal anlaşmalar ve işbirliği protokolleriyle güçlendirmiştir. Bu bilgiler ışığında görülecektir ki; şehrimiz dünyanın hemen hemen her ülkesiyle masada ve sahada ilişki içerisindedir.

Sayın Bakanım, Saygıdeğer Büyükelçilerimiz; hiç şüphesiz ki, güçlü Türkiye hedefi ile kurulan bu ilişkiler sizlerle yaptığımız uyumlu çalışmaların neticesinde gerçekleşti. Bundan sonrada, bu hedef doğrultusunda sizlerle birlikte çalışmanın heyecanı içerisindeyiz. Milli mücadelenin 100. yılını idrak ettiğimiz bu yılda, Samsunumuz ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yaptı, yapmaya da devam ediyor. Milli Mücadelenin başlangıç tarihi 19 Mayıs 1919'un 100. yılı dolayısıyla Samsun Tütün İskelesinde düzenlenen ana programda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi parti genel başkanlarının Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı Tütün İskelesinde hep birlikte vermiş oldukları fotoğraf, 100 yıl önce olduğu gibi aynı gemide olduğumuzu tüm dünyaya göstermiş, Samsun ve ülkemiz için çok anlamlı olmuştur. Ayrıca bugün Samsun’da gerçekleşmekte olan Büyükelçiler Konferansının ikinci kısmı da bu zincirin en değerli halkalarından biri olarak şehrimizin tarihimizdeki yerini alacaktır. Bu organizasyonun ilimizde yapılması, yalnızca ülkemizde değil başta Karadeniz Havzası ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok yerinde ilgili çevreler tarafından dikkatle takip edilen bir gelişmedir.

Burada sözlerime son verirken, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve kurtuluşuna giden yolda atılan ilk adımın 100.yılında, bu organizasyonun ilimizde yapılması talimatını veren Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na ve bu organizasyonda görev alan arkadaşlarımıza ayrı,ayrı  teşekkür ediyorum. Ayrıca birlik ve beraberliğimizi Samsun’dan tüm dünyaya bir kez daha göstermiş olduğumuzdan dolayı şahsım ve Samsun halkımız adına şükranlarımı arz ediyor, saygılar sunuyorum.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yaptığı konuşmasında, “Her yıl Ankara'da düzenledikleri konferansın ardından bir kenti ziyaret ettiklerini belirterek, “Bu yıl da Mustafa Kemal Atatürk'ün 100 yıl önce Milli Mücadele'yi başlattığı kent olan Samsun'u seçtik. FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında da Samsun'daydık. Hain darbe gecesinde Samsunluların tıpkı 1919'da Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığında yaptığı gibi devletine, milletine, bayrağına, demokrasisine nasıl sahip çıktığını bizzat gördük, yaşadık. O gece sabaha kadar Samsun meydanında halkımızla, milletimizle beraberdik. Bir tarafta telefonla tüm dünyayla temastaydık. Herkes arıyordu ama bir yandan da milletimizin kahramanlığını burada görmekten büyük bir onur duyduk. O geceyi tabii ki unutmayacağız, unutturmayacağız. 251 şehidimizi de unutmayacağız, milletimizin yazdığı destanı da unutmayacağız.

Bakanlık mensupları olarak dünyanın her yerinde görev yapıyoruz. 243 noktada temsilciliklerimiz var. 10 yıl önce Afrika'da 12 olan büyükelçilik sayısı bugün 42'ye çıkmıştır. Türk diplomatları ve büyükelçileri tüm dünyada en saygın diplomatlardır. Diplomatik misyon sayısı bakımından dünyada beşinci sıraya çıktık. Hedefimiz daha da yükseklere çıkmak, dünyanın her yerinde Türk Bayrağı'nı arkadaşlarımızla beraber dalgalandırmaktır.

Dünyanın her köşesinde ülkemizi ve milletimizi temsil etmekten onur duyuyoruz. Görevimizi aşkla yapıyoruz. Bizim bu görevde en büyük gücümüz özellikle zorluklar karşısında yine milletimizdir. Hamdolsun ekonomik imkânlarımız arttıkça özellikle de genç nüfusumuzla kendimizi daha da güçlü hissediyoruz. Dış politikada biz gücümüzü milletimizden alıyoruz, milli ve insani değerlerimizden, tarihimizden ve köklü devlet geleneğimizden alıyoruz. Ülkemizin her alanda gelişmesi bizim gücümüze güç katıyor ama her şey ekonomik güç, askeri güç, sert ya da yumuşak güç değildir. Dışişleri Bakanlığı olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin temsilcileri olarak en büyük gücümüz ve gururumuz, biz kimin güçlü olduğuna bakmıyoruz, kimin haklı olduğuna bakıyoruz. Güçlüden yana değil her zaman haklıdan yana ve adaletten yana oluyoruz. O nedenle Türk diplomatları ve büyükelçileri tüm dünyada, bunu tüm muhataplarımız söylüyor, en itibarlı, en saygın diplomatlardır. Bilgisiyle, birikimiyle her zaman  hakkı ve adaleti savundukları için ben arkadaşlarımla gurur duyuyorum.

Biz girişimci ve insani dış politikayla hem sahada, hem masada güçlüyüz, etkiniz. Tabii ki ülkemizin tüm şehirlerinin bize katkısının da farkındayız. Tıpkı Samsun'un katkısı ve rolünün farkında olduğumuz gibi. Kardeş şehir ilişkileriyle Samsun'un diplomasiye önemli katkılar sağladığını bizzat görüyorum.” dedi.

Rusya tarafından hizmet ve hususi pasaport sahibi Türk vatandaşlarına uygulanacak vize muafiyetine de değinen Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, "Bir ara bu uçak düşürme hadisesinden önce Samsun ile Krasnodar arasında uçak seferleri vardı ve diplomasiye, ticarete katkı sağlıyordunuz. Şimdi Rusya ile vizeleri kaldırıyoruz. Dış politikamızın önceliklerinden bir tanesi de budur. İnşallah vizeleri aşamalı olarak tamamen kaldırdıktan sonra o uçak seferleri tekrar başlar. Samsun aynı zamanda ticaret için bir merkez olmaya başladı. Limanıyla, havalimanıyla Samsun adeta Türkiye'nin ticarette dünyaya açılan kapılarından bir tanesi olmaya başladı."dedi.

Türkiye ekonomisinin güçlü olması durumunda dış politikada da o kadar güçlü olduklarını, bu açıdan büyük çaba sarf ettiklerini vurgulayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Güçlü ekonomi demek güçlü dış politika demektir. O yüzden ülkemizin ekonomisinin güçlenmesi için de çok çaba sarf ediyoruz. Özellikle ülkemize yatırımın çekilmesi için bundan sonra daha da çaba sarf edeceğiz. Artık konferansımızın iki gününü ekonomiyle ilgili konulara ayırıyoruz. Ticaret odalarından tutun da DEİK'ten, TİM'den, TOBB'dan, TÜSİAD, MÜSİAD'dan tüm ilgili kuruluşlarımızla yoğun çalışmalar yapıyoruz." dedi.

Yatırımların önemine de vurgu yapan Dışişleri Bakanı  Mevlüt Çavuşoğlu, "Yatırımların daha fazla gelmesi önemli. 90'lı yıllardan 2002'ye kadar Türkiye'ye gelen toplam yabancı yatırım miktarı 14,6 milyar dolardır. 2002'den 2019'a kadar ise bu rakam 20 kattan daha fazla arttı ama bizim potansiyelimize bakıyorsak bunu daha da artırabiliriz. İhracatımızı da artırabiliriz. Şu çalkantılı dönemleri de inşallah geride bırakıyoruz, bıraktık, zamanında alınan güzel ve isabetli tedbirlerle tüm saldırılara rağmen ihracatımız rekor üstüne rekor kırıyor. Bizim görevimiz ihracatımızı artırmak, yurt dışında yatırım yapmak isteyen iş insanımızın önünü açmaktır. Açık ve net söylüyorum, her bir iş insanımızın yurt dışındaki iş takipçisiyiz. İhale almak istediği zaman çatır çatır pazarlık yapıyoruz, yatırım yapmak istediği zaman yatırımlarının garanti altına alınması için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasının sonunda, "Vizelerin kaldırılması için çalışıyoruz. 1 Eylül'den itibaren kardeş Azerbaycan da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizeyi kaldıracak. Biz yıllar önce kardeşlerimize vizeyi kaldırmıştık. Aynı günde hem Rusya'dan, hem Azerbaycan'dan gelen bu güzel haberleri devam ettireceğiz. AB ile de vize serbestisine geçebilmek için 72 kriter vardı, 66'sını gerçekleştirdik. 6 kriter için Sayın Cumhurbaşkanımız da gerekli talimatları verdi. Adalet Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımız çalışıyor. Yasal düzenlemeler için Meclisimize de burada görev düşüyor. İnşallah yargı reformu stratejisiyle beraber vize serbestisi için gereken o kriterleri yerine getirmek için birlikte çalışacağız. Hem reform yapacağız, hem engelleri kaldıracağız."diye konuştu.

Konferansa ayrıca, Samsun Milletvekilleri Çiğdem Karaaslan, Dr. Ahmet Demircan, Orhan Kırcalı, Yusuf Ziya Yılmaz, Bedri Yaşar, Kemal Zeybek, 61-65. Hükûmette Gençlik ve Spor Bakanı ve İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Adalet Komisyon Başkanı Kemal Alver, Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Vali Yardımcıları İbrahim Avcı, Hasan Öztürk, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, iş insanları ve öğrenciler katıldı.


Yayın Tarihi: 09/08/2019