Kanal İstanbul Projesiyle Boğazdaki Tarihi Dokunun Güvenliği Sağlanacak


Kanal İstanbul Projesiyle Boğazdaki Tarihi Dokunun Güvenliği Sağlanacak

CNN TÜRK ve Kanal D ortak yayınına konuk olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen canlı yayında Türkiye ve dünya gündemine dair gelişmeleri değerlendirdi.

“Cumhurbaşkanı ile Özel” yayınında Ahmet Hakan, Buket Aydın ve Başak Şengül’ün sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; ABD-İran gerginliği ve Orta Doğu’daki gelişmeler, Libya ile imzalanan Doğu Akdeniz mutabakatı ve Libya’ya asker gönderme tezkeresi, Suriye’deki son durum ve kurulması planlanan güvenli bölge, ABD ile ilişkiler, Türkiye’nin otomobili, Kanal İstanbul projesi ve ekonomideki gelişmeler başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

KANAL İSTANBUL PROJESİ

Kanal İstanbul’a ilişkin sorular üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, projelendirme çalışmalarının tamamlandığını, gönlündekinin yap-işlet-devret modeli ile projenin yapılması olduğunu ve daha önce yapılan Marmaray, Avrasya Tüneli ve Osmangazi Köprüsü gibi bu projenin de ihalesinin açıklanacağının altını çizdi.

Projeyi yapacak, yüklenecek firma bulunmaması hâlinde, millî bütçeden projenin yapılacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, engellemelere rağmen birçok şeyi yapmaya devam ettiklerini, bir ay içerisinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bulunan kütüphanenin de açılışını yapacaklarını, İstanbul’da da Rami Kışlası’nın olduğu yere kütüphane yapılacağını, Atatürk Kültür Merkezi inşasının hızla devam ettiğini, sözlerine ekledi.

İstanbul Boğazı’nda yaşanan sıkıntıların bir daha yaşanmaması için Kanal İstanbul’u hayata geçirmek istediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Ne için bizim boğazımızdan devasa 200 bin tonluk petrol gemileri geçsin? Efendim işle Montrö ile bu iş bağlantılıymış engelleyemezmişsiniz. Bakın arkadaşlarım bu konulara pek cesaret etmiyorlar ama ben cesaret ederek söylüyorum. Benim Asya ve Avrupa yakamı tehdit eden bir konuda biz gereği neyse, bunun gereğini yaparız. Çünkü biz Romen tankeriyle bir facia yaşadık. 7,5 ay o tanker orada yandı. Eğer biz bunlara engel olmazsak yarın daha büyük bir facianın bizim karşımıza gelmeyeceğini bize kim garanti edebilir. Burada bütün tedbirler alındığı için, Kanal İstanbul'da böyle bir sıkıntı söz konusu olmayacağı gibi Asya ve Avrupa Yakası'nda burada âdeta biz yeniden bir İstanbul'u, bir çevrecilik ve şehircilik projesi olarak inşa edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Boğazında yaşanan büyük gemi kazalarını anımsatarak, “Yeni inşa edeceğimiz yerde ise tedbirlerimizi biz bütün olumsuzluklara karşı alıyoruz. Derinlik yatay V şeklindedir. Bunun eni, uzunluğu... Mesela 45 kilometre uzunluğu var. Aynı şekilde 25 metre derinliği var” bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul'un seyir emniyetini ve Boğaz’daki trafik yükünün azaltılmasını sağlayacağını ifade ederek Boğaz’dan sadece hafif kuru yük gemilerin geçeceğini böylece Boğaz'daki tarihî dokunun korunması ve güvenliğinin sağlanacağını, can ve mal güvenliğinin sağlanmış olacağını kaydetti.

Kanal İstanbul'la ilgili Montrö Boğazlar Sözleşmesine ilişkin endişelerin dile getirilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bence ona hiç kafayı takmayın. Montrö sadece Boğaz'ı bağlar. Burası Montrö içinde olan bir şey değil. Montrö'nün tamamen dışında olan bir şey” değerlendirmesinde bulundu.

“Savaş gemileri Montrö kapsamında boğazlardan o sınırlamalar çerçevesinde geçemeye devam mı edecek?” sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onlara da bir çözüm buluruz. Gerekirse buradan da geçebilirler” cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesiyle ilgili çalışmaları Başbakanlığı döneminde bilim adamlarıyla yaptığını, 40'a yakın bilim adamıyla o dönem çalışmaları yürüttüğünü, Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ ve Gazi üniversitelerinin de aralarında bulunduğu yedi üniversitenin yürüttüğü çalışmaları Ulaştırma ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan,  deprem analizi, bitki ve hayvan habitatı ve arkeoloji değerlendirmelerinin de yapıldığının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul için 97 noktada çevresel ölçüm, 15 noktada gürültü ve titreşim ölçümü ile karada, denizde ve gölde bin 700 metre sondaj yapıldığını aktardı.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 05/01/2020