Uyku Bozukluğu Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır


Uyku Bozukluğu Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir, uyku bozuklukların hayati riskleri beraberinde getirdiğini ihmal edilmemesi ve tedavi gerektiren bir hastalık olduğunu söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir, hemen hemen herkesin yaşadığı uyku düzensizliğinin yarattığı sağlık problemleri hakkında önemli bilgi verdi.

Uyku düzensizliği ya da uyku bozukluğunun hayati riskler taşıdına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir, "Bunun başında trafik ve günlük yaşandımızdaki iş kazaları gelmektedir. Tedavi edilmediği takdirde bu kazalardan bir tanesi sonucu hayatımız tehlikeye girebilir" dedi.

HAYATİ RİSK TAŞIYOR

Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir sözlerine şöyle devam etti: "Uyku, aktif yaşamsal sürecimizde zihinsel ve fiziksel sağlığımız açısından çok önemlidir. Bu anlamda uykumuzda yaşadığımız problemler yani uyku bozuklukları, kişinin yaşam kalitesini alt üst eder, hayati tehlikelere varacak kadar sağlık sorunlarına yol açabilir. Bazı uyku bozuklukları uykuya dalma veya sürdürme güçlüğüne yol açar. Diğer uyku bozuklukları gündüz aşırı uykululuğa neden olur. Bu da trafik kazaları ve günlük yaşandımızdaki iş kazaları gibi çeşitli sorunları beraberinde getirebilir.

Ruhsal durum üzerine etkilerine bakacak olursak depresyona ve sosyal ilişkilerde bozulmalara da yol açabilir. Arıca uykuda yürüme, altını ıslatma, kabuslar ve diğer sorunlar da uykuyu kesintiye uğratabilir. Bu anlamda uyku bozuklukları ihmal edilmemesi gereken ve tedavi edilmesi gereken hastalıklardır." dedi.

TIBBİ YARDIM ALIN

Uykusuzluğun her yaşta görülebileceğini belirten Uz. Dr. Osman Demir, "Kişi bazen bir veya iki gece uykusuzluk çeker, ancak bu durum bazen haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebilir. Yapılan araştırmalar da uykusuzluk en sık kadınlar ve ileri yaştaki kimselerde görüldüğü kanıtlanmıştır.

Uykusuzluğun sebebi sonucu psikiyatrik bir probleminiz varsa kötü bir uykuya sahip olursunuz. Altta yatan hastalığın tedavisi uykunuzu düzeltmede yardımcı olabilir. Psikiyatrik bozuklukların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da uykusuzluğa neden olabilir. Eğer uyku probleminiz bir aydan daha uzun süredir devam ediyorsa, sizin günlük işlevlerinizi bozuyor ise mutlaka doktorunuza başvurun. Tıbbi özgeçmişiniz, fiziksel muayene ve bazı kan testleri uykusuzluğun bazı nedenlerinin ortaya konulmasında faydalı olacak ve tedavi süreciniz buna göre işleyecektir" diye konuştu.


Yayın Tarihi: 12/12/2017