Uyku Apnesi, Horlama ve Bahar Nezlesi İhmale Gelmez


Uyku Apnesi, Horlama ve Bahar Nezlesi İhmale Gelmez

Büyük Anadolu Hastaneleri Kulak, Burun, Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, "Uyku apnesi, horlama, bahar alerjisi gibi sağlık sorunlarının geç kalınmadan mutlaka bir uzman doktor tarafından değerlendirilerek tedavi sürecine yönelik yöntemler izlenmelidir." dedi.

Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından sağlık alanında uzman doktorların katılımıyla instagram üzerinden gerçekleştirilen canlı yayınlar beğenisi yüksek katılımlarla devam ediyor.
Obezite, Metabolik ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Volkan Kınaş moderatörlüğünde Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarının katılımıyla İnstagram'dan gerçekleştirilen canlı yayının yeni konuğu Büyük Anadolu Hastaneleri Kulak, Burun, Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren oldu. Seren, Uyku Apnesi, Horlama ve Bahar Nezlesi üzerinde önemli bilgiler vererek, katılımcıların diğer sorularını da yanıtladı.

UYKU APNESİ VE HORLAMA
Uyku apnesini kısa bir tanımla 10 saniye ve üzerinde uykuda nefes durması olayıdır. Günümüzde uyku apnesi hastalığında artış gözlenmektedir. Bunun sebepleri arasında beslenme, aşırı stres, uyku problemleri, kullanılan ilaçlar, genetik - hormonal problemler ve özellikle baş boyun bölgesindeki anatomik problemler olarak sıralayabiliriz. Tıkayıcı uyku apne hastalıkları oran olarak toplumda çok artmıştır, yaş olarak daha genç yaşlar düzeyine kadar inmiştir.
Horlama ortaya çıkan gürültü, alınan havanın boğaz ve burun bölgesinden rahat olarak geçememesinden kaynaklanmaktadır. Uyku anından damak bölgesinin gevşemesi, solunum yolunun daralması ve hava geçişi esnasında titreşim ses oluşumunu yani horlamayı meydana getirir. Horlama tedavisinde önemli olan, teşhisin doğru konulmuş olmasıdır.

TEDAVİYİ GECİKTİRMEYİN
Bahar alerjisi, bahar aylarında havadaki polen miktarı ve çeşidinin artması sonucu başta burunda olmak üzere gözlerde, yüzde ve ciltte görülen bazı alerjik belirtilere verilen genel bir alerjik hastalık tanısıdır. Alerji toplumun yaklaşık %10 – %25 ini etkileyen bir hastalıktır. Alerji ile yoğun burun akıntısı, burun tıkanması da olduğundan geceleri burundan rahat nefes alınamaması nedeniyle uyku kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Uyku apnesi, horlama, bahar alerjisi gibi sağlık sorunlarının mutlaka bir uzman doktor tarafından değerlendirilerek tedavi sürecine yönelik yöntemler izlenmelidir." diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 13/05/2020