Türklerin Favori Çorbası ‘Mercimek’ Oldu


Türklerin Favori Çorbası ‘Mercimek’ Oldu

4 Şubat dünyada her yıl Çorba Günü olarak kutlanıyor. Yemeksepeti, bu özel günde kullanıcılarının çorba tüketimi alışkanlıklarını açıkladı.

Yemeksepeti, dünyada her yıl 4 Şubat’ta kutlanan Dünya Çorba Günü’nde kullanıcılarının çorba tutkusunu araştırdı. 20 bin yıllık geçmişe sahip olan çorbanın bugünkü formuna yakın hale gelmesi Fransızlar sayesinde olurken, çorbanın zengin çeşitlerini Türklerin geliştirdiği yaygın bir kanı. Geçtiğimiz sene 3,5 milyon çorba siparişi veren Türkiye’nin çorba siparişleri %40 arttı. 2.500 çeşit arasından sipariş oranlarına göre en sevdiğimiz çorba ‘Mercimek’ olurken yöresel çorbalara ilgi arttı. %67 artış ile İç Anadolu’dan Arabaşı çorbası sipariş sayısını en çok arttıran çorba olurken Gaziantep’ten Beyran ve Trabzon’dan Karalahana da en çok tercih edilen yöresel lezzetler arasında. Her kentin toplam siparişlerindeki çorba oranına göre; çorba sevdalısı kentlerin ilk sırasında İstanbul yer aldı. Onu sırasıyla İzmir, Bilecik, Muğla ve Samsun izledi.

20 bin yıllık geçmişe sahip olan çorbanın bugünkü formuna yakın hale gelmesi Fransızlar sayesinde olurken, Anadolu kültüründe ve Türklerde ise çorbanın folklorik önemi çok büyük. Avrupa ve Amerikan kültürlerinin aksine, Türk mutfağında daha çok sulu olarak pişirilen yemekler öne çıkıyor. Bu nedenle çorbanın zengin çeşitlerini Türklerin geliştirdiği yaygın bir kanı. Batı’da sadece iştah açıcı olarak tüketilen çorba, bizim kültürümüzde yemek olarak da yer alıyor.

2.500 çeşit çorbanın favorisi mercimek

Türk mutfağında karşımıza sayısız çorba tarifi çıkarken; online siparişlerde de çeşit çeşit çorbalara yöneliyoruz.

Bugün yemek severler Yemeksepeti’nde her yöreden ve ülkeden ortalama 2.500 çeşit çorba ile buluşuyor. Bu lezzetler arasında biz Türklerin çorbadaki ilk tercihi Mercimek çorbası oluyor. Mercimek çorbasını öylesine seviyoruz ki, 2018 yılında verilen 1 milyon 700 bin mercimek çorbası toplam çorba siparişlerin %50’sini oluşturuyor.  

Kullanıcıların birleştiği bir diğer ortak lezzet olan Ezogelin çorbası siparişlerin 2. sırasında yer alırken sırasıyla Tavuk Suyu ve Kelle Paça çorbası ise en sevilen ortak lezzetlerden.

Yöresel çorbalar atağa geçti

Yemeksepeti’nde Trabzon’dan Konya’ya, Gaziantep’ten Adana’ya farklı yöresel çorbalar sipariş sayılarındaki artış ile dikkat çekiyor.

İç Anadolu’nun ünlü lezzeti Arabaşı çorbası diğer yöresel lezzetler arasından sıyrılıyor ve %67 artış ile 2018’de sipariş sayısını en çok artıran lezzet oluyor. Gaziantep’in gözbebeği Beyran çorbası %62 artışla atağa geçerken; Trabzon’un meşhur çorbası Karalahana ise sipariş oranını %42 artırarak en sevilen yöresel lezzetler arasında yer aldı.


Yayın Tarihi: 02/02/2019