Temizlik İhalesine Yönelik İddialara Cevap Geldi


Temizlik İhalesine Yönelik İddialara Cevap Geldi

Atakum Belediyesi, son günlerde basında yer alan temizlik ihalesinde kamu zararına yol açıldığına dair iddialarla ilgili olarak bir açıklama yayınladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Basına ve kamuoyuna,

Son günlerde basında yer alan, Atakum Belediyesi'nin gerçekleştirdiği temizlik ihalesinde kamu zararına yol açıldığına dair kasıtlı söylem ve iddialar üzerine kamuoyunu doğru bilgilendirme görevimiz ve şeffaf belediyecilik anlayışımız nedeniyle açıklama yapılma gereği görülmüştür.

Söz konusu iddialar bir Atakum Belediye Meclis üyesinin mart ayında meclise sunduğu önerge üzerinden üretilmektedir. İlgili metinde,

2019 yılında temizlik işlerini yapan Cihan Temizlik firmasının en son Atakum Belediyesi'ne kestiği fatura miktarının 619.416,30 TL olduğu, 1 (bir) ay sonra 21B davet usulü ile yeni bir temizlik şirketiyle anlaşılarak 1.150.000 TL ödendiği ve eski firma Cihan Temizlik'in yeni dönemde 700.000 TL ile devam edileceğini belirtmesine rağmen neden yeni firmaya daha fazla ücret ödenerek kamu zararı olduğu öne sürülmüştür.

Cihan Temizlik şirketi, Atakum'a ilk hizmet vermeye başladığı 08/11/2018 tarihinde 818.455,85 TL'lik hakediş almıştır. Bu hakedişler, çalışma saatlerine göre zaman zaman artmış veya azalmıştır. Cihan Temizlik'in Atakum'a kestiği son fatura 619.416,30 görünse de daha önceki aylarda bu rakam 953.885,90 TL’ye kadar çıkmıştır. Son faturanın diğerlerinden bu denli farklı olmasının sebebiyse firmanın bozulan araçları nedeniyle temizlik hizmetini aksatması olmuştur. Konuyla ilgili de ilgili birimimiz gerekli tutanakları tutmuş, hizmet alamadığı firmanın hakedişlerini kesmiştir. Her kent için en önemli hizmetlerden birisi olan temizlik işlerinin; 10 yıllık, bakımsız, tamire muhtaç araçlar nedeniyle sürekli aksaması, araçların çöp toplama esnasında vatandaşların ve sokakta yaşayan tüm canlıların sağlığını tehdit ettiği konusunda firmaya belediyemiz uyarıda bulunulmuş ve eksiklerinin giderilmesini ve bu önemli hizmetin daha hassas verilmesini talep edilmiştir. Sağlığı ve kent estetiğini olumsuz etkileyen eski araçların caddelerde bıraktığı çöp suları ekte paylaştığımız videolar ve fotoğraflarda yer almaktadır. Ne yazık ki, bahsi geçen eksiklikler günübirlik çözümlerle giderilmeye çalışılmış, kısa bir süre sonra aynı problemler yeniden yaşanmıştır. Nisan-Eylül ayları arasında da Temizlik İşleri Müdürlüğümüzün çöp hizmetine konu, CİMER’e, belediyemize ve belediyenin sosyal medya hesaplarına toplamda 600'ün üzerinde şikayet gelmiştir. Bu şikayetlerin birkaçı ekte paylaşılmıştır. (Yeni temizlik şirketi ile çalışılan dönemde ise aynı konuda şikayet oranı yüzde 93 azalmıştır.) Belediyemizin uyarı ve taleplerine rağmen, kentimizde sağlıklı ve profesyonel çöp toplama hizmeti verilme konusunda yaşanan olumsuzluklar Cihan Temizlik tarafından giderilmemiştir.

Aynı maddede bahsi edilen firma faturalarında Cihan Temizlik ile 619.416,30 TL, yeni temizlik şirketi ile 1.150.000 TL olarak anlaşılmasının ve 450.000 TL farkı kamu zararı olduğu iddia edilmektedir. Cihan Temizlik'in yukarıda bahsedildiği gibi 10 yıllık, bakımları talep edildiği üzere yapılmayan, bu yüzden de vatandaşların adeta isyan ettiği çöp kamyonları yerine, 2019 model ve çöp toplarken gerekli hijyen koşullarını sağlayabilecek şartlara uygun, modern araç filosuyla hizmet verebilecek bir şirketle sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşmeyle, yalnızca yeni araçlarla hizmet sağlanmamış, araçların sayısı da artırılmıştır. Geçmişte sık sık bozulan ve çöp toplama hizmetini aksatan 14 araçla hizmet alırken, yeni temizlik şirketiyle sahada tam kapasite çalışabilen ve hizmetini aksatmayan 21 araçla çalışılmaktır. Diğer yandan, temizlik araç filosuna Atakum'da ilk olan 1 (bir) adet çift dorse  TIR (semi-treyler) ve 1 (bir) çöp tankeri de katılmıştır. Yeni TIR (semi-treyler) sayesinde Atakum'da her bir çöp aracı dolduktan sonra 25 kilometre uzaklıkta bulunan Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne ait çöp toplama merkezine gitmeden, Atakum'da bulunan çöp tankerine yükünü boşaltarak birden fazla defa sokaklarda çöp toplayabilmektedir. Bu yeni sistemle birlikte, Atakum'un daha önce hiç çöp hizmeti verilmemiş mahallelerine de ulaşılarak, çöp toplama hizmetinin daha hızlı, zaman ve akaryakıt tasarrufuyla verilmesi sağlanmıştır. Tüm bu ifade edilenler ışığında görülmektedir ki, hizmet araçlarının 14’ten 21’e çıkarılmasıyla birlikte, 7 araçlık fark iddia edildiği üzere kamu zararı söz konusu olmamakla birlikte; aksine, halkın yararına, hijyen standartları kontrol altında, teknolojinin ve akılcı planlamanın kullanıldığı, niceliği ve niteliği yüksek bir düzenlemeyle temizlik hizmetleri Atakum'a yakışır bir seviyeye getirilmiştir.

Söz konusu içeriklerde, Atakum Belediyesi ve İlkadım Belediyesi'nin çöp hizmetine ayırdığı bütçe nüfus bazında değerlendirilmiştir. Kullanılan araçlar, araçların yapısal durumları, nitelikleri ve coğrafi özellikler göz önünde bulundurulmamıştır. Bu kasıtlı kıyasta İlkadım Belediyesi’nin, çöp toplama istasyonuna giderken kat ettiği 16 kilometre, Atakum Belediyesi’nde 25 kilometre iken göz önünde bulundurma ihtiyacı hissedilmemiştir.

Bir diğer maddede de 2 defa üst üste 21B pazarlık usulü ile, yani üçer aylık sözleşme yapıldığından bahsedilmiştir. Eylül ayında yapılan 21B sözleşmesinin nedeni, Atakum Belediyesi'nin kira yoluyla temizlik işleri hizmetini almaktansa daha ekonomik olması için kendi araç filosunu kurmak üzere kredi ve teminat mektubu arayışına girdiği dönemde açık ihale tarihine yetişememesidir. 3 ayın sonunda ise, 19.12.2019 tarihi verilmiş, ancak ihale günü yaşanan teknik sorunlar nedeniyle ihale iptal edilmiştir. İhalenin iptali de yasanın öngördüğü gibi tutanak altına alınmıştır. İkinci 21B anlaşması ise, çöp hizmetlerinin yeni ihale dönemine kadar aksamasının söz konusu olamayacağı için yapılmıştır. 03.03.2020 tarihinde gerçekleşen açık ihale ise tıpkı diğer ihaleler gibi ekte paylaşılan videolarda da görüldüğü üzere şeffaf ve usulüne uygun yapılmıştır. Atakum'da çöp hizmetini 3 (üç) yıl süreyle sürdürülmesi için yapılan bu ihaleye 6 şirket katılmış, içlerinde Atakum Belediyesi'nin çöp toplama hizmetinden beklediği standartları karşılayabilecek, 25 araç şartıyla (Önceki şirketten 11 araç daha fazla hizmetle) en makul teklifi sunan ve evrakları yeterli şirket ile itiraz süreci devam etmesi de göz önüne alınarak sözleşme yapılması öngörülmektedir.

Sonuç itibarıyla, sosyal belediyecilik anlayışıyla her zaman Atakum halkının parasının hesabını vermeye hazır olan Atakum Belediyesi, ülkenin ve belediyelerin ekonomik şartlarının aşikar olduğu bir dönemde bir kuruşun dahi önemini bilerek hizmetlerini sürdürmektedir. Bir belediyenin temel görevlerinden olan temizlik gibi, halkın sağlığını direkt olarak ilgilendiren, hiçbir şekilde aksamanın ve disiplinsizliğin kabul edilemeyeceği bir konuda, ekonomik zorluklara rağmen hizmet filo araç sayısını 14’ten 25’e taşıyarak çıtasını yükseltilirken, kronik problemlerin üzerine gidilerek çözüm bulunurken, mesnetsiz iddialar ve değerlendirmelerle 'halkın parası çarçur ediliyor' söyleminin değerlendirilmesini değerli Atakum halkının takdirine bırakıyoruz.

Saygılarımızla ”


Yayın Tarihi: 05/03/2020