Tarım ve Hayvancılık Alanında 5 Yeni Proje İmzalandı


Tarım ve Hayvancılık Alanında 5 Yeni Proje İmzalandı

Tarım ve hayvancılık alanında toplam proje tutarı 5.680.000 TL olan 5 yeni projenin imzaları atıldı

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca (DOKAP) desteklenen ve Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi, Koyunlar İçin Püskürtmeli Seyyar Banyoluk Projesi, Hayvanlar Susuz Kalmasın Projesi, Arı Sütü Projesi ve İsrail Sazanı İle Mücadele ve Kooperatifleri Güçlendirme Projesinin Protokol İmza Töreni, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin ve Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Tarım ve Hayvancılık alanında toplam proje tutarı 5.680.000 TL olan 5 yeni projenin hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “Tarım Kenti Samsun ilimizde, belirlenmiş tarım politikaları çerçevesinde kırsal hayatın sosyo-ekonomik açıdan geliştirilmesi, tüketicilerin güvenilir ve yeterli gıdaya ulaşabilmesi, organik ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, tarımsal ve ekolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak amacıyla çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bu anlamda imzalarını attığımız projelerin ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Karadeniz Bölgesinin kaynaklarını değerlendirerek bölgenin yaşam kalitesi ve gelirini artırmak, sosyal istikrar ve ekonomik gelişmeyi sağlamayı amaçlayan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresinin Başkanı Hakan Gültekin ve DOKAP çalışanlarına, projede emeği geçen Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz yönetici ve çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Protokol kapsamında uygulamaya konulacak projelerin içeriği aşağıdaki şekildedir:

Samsun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi: Proje kapsamında 10 adet 1020 metre kare (24mx42,5 m) plastik sera, 3 adet Silaj Paketleme Makinası, 12 ton silajlık mısır tohumu, 15 ton yem bezelyesi tohumu, 10 ton silajlık soya tohumu verilecektir. Toplam proje tutarı 2.500.000 TL dir.

Üreticilerimiz sera ile modern ve yeni yetiştiricilik teknikleri ile buluşturarak onların dekara ortalama üretim miktarlarını artırması ve ürün kalitelerinin geliştirilmesi ve ekonomik seviyelerinin yükseltilmesi, Hayvan yetiştiriciliği yaparak geçimini sağlayan ailelerin, silajlık tohum ihtiyacını karşılayarak silaj üretmelerini teşvik etmek, üretilecek silajın paketlenerek doğru bir şekilde depolanmasına zemin oluşturmak, bu doğrultuda üretilen kaba yemde oluşan kuruma ve bozulmalarla verilen %10 ila %25 arası kaybın önüne geçerek ülke ekonomisine fayda sağlamak,  yetiştiricilerin maliyetlerini azaltarak hayvancılığa bağlı tarım ve hayvancılığı sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlamaktadır. 

İsrail Sazanı İle Mücadele ve Kooperatifleri Güçlendirme Projesi: Amacı; İlimiz sınırları içerisinde bulunan önemli içsuları kaynaklarımızda baskın durumda bulunan ve bu nedenle diğer ekonomik değeri yüksek (tatlı su levreği, sazan, kefal, turna vs.) tatlı su balıkları üzerinde baskı oluşturan, bölgemizde halk arasında İsrail Sazanı, Ciguli gibi isimlerle anılan Carassius gibelio istilacı balık türünün avcılığının teşvik edilerek ekonomiye kazandırılması ve bir nebze olsun stoklarının eritilmesidir.

Projenin kapsadığı iç sularımız;Kızılırmak Deltası Lagün Gölleri: Balık Gölü, Uzungöl, Cernek Gölü, Tatlı göl, Gıcı Gölü, Liman Gölü, Karaboğaz gölü,  Yeşilırmak Deltası Lagün Gölleri : Simenit ve Akgöl, Ladik Gölü, Derbent Baraj Gölü, Altınkaya Baraj Gölü 2. Avlak Bölgesi’ dir.

Proje kapsamında 50 balıkçı teknesi görev yapacak olup, 3 yıl boyunca (2021-2023) bu balıkçı teknelerine İsrail sazanı avlamaları için her 3 ayda bir (yasak dönem hariç) 2’şer adet fanyalı uzatma ağı verilecektir. (3 yıl boyunca toplam 900 adet fanyalı uzatma ağı verilecektir). Ayrıca 50 adet el pompası, 100 adet can yeleği, avlanan İsrail sazanlarının uygun ortamda saklanabilmesi için proje kapsamında 7 adet soğuk hava deposu sağlanacaktır. Projenin toplam maliyeti 1.800.000 TL’dir.

Koyunlar İçin Püskürtmeli Seyyar Banyoluk Projesi: Koyunlarda paraziter mücadele yapılırken banyoluk sayesinde gebe koyunlardaki atık yapmanın, kırkım makinesi ile yaralanmaların önüne geçilecek ve zamandan kazanılacaktır. Koyunlar İçin Püskürtmeli Seyyar Banyoluk Projesi ile Müdürlüğümüz ve Samsun İli Koyun Keçi Birliği tarafından oluşturulan komisyon ile sürü yoğunluğuna göre belirli gruplara ayrılacak ilçelere 20 adet püskürtmeli seyyar banyoluk, 30 adet ise kırkım makinesi dağıtımı yapılacaktır. Alımı yapılacak banyoluk ve makineler Samsun İli Koyun ve Keçi Birliğine teslim edilecektir. Projenin süresi 24 ay, tutarı ise 600.000 TL’dir.

Arı Sütü Projesi : Arı sütü antienflamatuar , antialerjik ve immun sistemi güçlendirici, insan sağlığını üzerinde birçok olumlu etkilere sahip olan bir besin maddesi olduğundan Samsun İlinde arı sütünü arttırmak amacı ile öncelikli olarak genç yaşta olan 10 aileye arı sütü üretimi ile ilgili bir hafta süre ile eğitimler verilecek, teknik gezi ile örnek işletmelerin görülmesi sağlanacaktır. Eğitim verilecek aileler ve üretim bölgeleri Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından öngörülecek olup kontrol ve denetim işlemleri Müdürlüğümüzce yapılacaktır.800 adet arı kolonisi, 20 yüksük kalıbı, 40 adet larva transfer kaşığı, 20 adet derin dondurucu dağıtımı yapılacak olup, projenin süresi 12 ay olup tutarı 390.000 TL ‘dir.

Hayvanlar Susuz Kalmasın Projesi : İlimizde hayvan yetiştiriciliği yaparak geçimini sağlayan ailelerin kullandığı mera ve yaylalarda suluk gibi otlatmayı kolaylaştırıcı tesisler yaparak, yetiştiricilerin girdi maliyetlerini azaltmak, hayvancılığı sürdürülebilir hale getirmek ve bu sayede ailelerin elde ettikleri ürünlerin kalitesinin ve verimlerinin yükseltilmesi ile bu işle uğraşan insanlarımızın gelir düzeyi ve yaşam kalitelerinin arttırılması amaçlanmaktadır.

Toplam proje tutarı 390.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu proje sayesinde 38 adet mahalle, 16,464 dekar mera alanında 300 adet sıvat tesis edilerek büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kullanacağı Otlatmayı Düzenleyici Yapı ve Tesisler (suluk) inşa edilecektir.


Yayın Tarihi: 08/06/2021