Samsunspor ‘Futbol Şehitleri Anıtı’ Törenle Açıldı


Samsunspor ‘Futbol Şehitleri Anıtı’ Törenle Açıldı

Samsunspor Kulübü Başkanı Yüksel Yıldırım tarafından 32 yıl sonra Samsun’a kazandırılan ‘Futbol Şehitleri Anıtı’nın açılışı yapıldı.

Samsunspor kafilesinin 20 Ocak 1989’da geçirdiği kazada hayatını kaybeden Teknik Direktör Nuri Asan, futbolcular Muzaffer Badalıoğlu, Mete Adanır, Zoran Tomic ve araç sürcüsü Asım Özkan anısına yaptırılan ‘Futbol Şehitleri Anıtı’nın açılışını Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu yaptı.

İlk olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Millet Bahçesi’ne yapılan ‘Samsunspor Anıtı’nın açılışını yapan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ardından Başkanımız Yüksel Yıldırım’ın 19 Mayıs Stadyumu’na yaptırdığı ‘Futbol Şehitleri Anıtı’nın açılışına katıldı.

Açılış öncesi konuşan Bakan Kasapoğlu, 32 yıl önce yaşanan acının halen unutulmadığını belirterek, “32 yıl önce kaybettiğimiz değerli camiamızın mensuplarını rahmetle yad ediyorum. Aradan 32 yıl geçmesine rağmen yüreğimizi yakan, bizleri derinden etkileyen bir acıdır. Ayrıca Türkiye spor tarihinin de en acı ve üzüntülü günlerinden bir tanesidir. Bu vesileyle camiamıza bir kez daha başsağlığı diliyorum. Teknik direktör Nuri Asan, futbolcular Muzaffer Badalıoğlu, Mete Adanır, Zoran Tomic ve şoför Asım Özkan, onları unutmadık ve unutmayacağız. Bu anıt o hüznün, o elim günün bir timsali olacak. Kulüpler, spor camiasının en önemli aktörleridir. Ait oldukları şehre, beldeye ayrı bir anlam, bütünlük kazandırırlar. Özellikle o şehrin insanıyla kuvvetli bir bağ oluşturma gücüne sahiptir. İşte Samsunspor da bu sembollerden birisidir. Bu acı da Samsun’un değil ülkemizin acısıdır” dedi.

Bu anıtın, vefa açısından önemli bir çalışma ve sembol olduğunu ifade eden Bakan Kasapoğlu, “Bu anıt bize o gün kaybettiğimiz sporcularımızı, dostluğu, kardeşliği ve sporcun centilmenlik yönünün en kadar önemli olduğunu hatırlatacak. Sporun sadece bir rekabet unsuru değil birleştiren gücünün ne kadar kuvvetli olduğunu hatırlatacak. Sporda bazen sevinirsiniz bazen de üzülürsünüz ama aslolan sevgidir, kardeşliktir, dostluktur. Bu güç ilelebet devam eder. Acılar bizleri birbirine kenetler, bu güzel anıt bu manada sevginin, dostluğun, kardeşliğin gücünün haykırması adına önemli bir sembol olacak. Bu anıtta emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu vesileyle spor şehir olan Samsun, her alanda yarınlara hızla ilerliyor. Her branşta Samsun’un yanındayız. Bir kez daha kaybettiğimiz camia mensuplarımıza rahmet diliyorum” diye konuştu.
Samsun Valisi Zülkif Dağlı ise, “Samsunspor ve ilimiz için çok önemli bir konuyu anmak için bir araya geldik. Ben bakanımıza yoğun programına rağmen bizleri yalnız bırakmayıp, buraya geldikleri için şükranlarımızı arz ediyorum. 1989 yılının 20 Ocak günü yani 32 yıl öncesi gerçekten hem ilimiz hem de Samsunspor için çok anlamlı bir gün. Burada 5 kaybımız var. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına da sabır diliyorum” şeklinde konuştu.

MUSTAFA DEMİR: "BU ANITI SAMSUN’A KAZANDIRMAK BİZİM İÇİN ÇOK ANLAMLI"

Çok anlamlı bir anıtı Samsun’a kazandırdıklarının altını çizen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bu açılışta birlik ve beraberliği görüyoruz. 32 yıl önce yaşanan kazada araçta olan ve yaralı olarak kurtulan kaptanımız Emin Kar da bugün aramızda. Kazanın acısı o günkü gibi taze. Samsun ve tüm Türkiye’de ciğerimizde yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın da talimatıyla milletvekillerimiz ile birlikte bir çalışma başlattık. Birçok çalışma sonucu bugün açılışı yapılan anıt ön plana çıktı. Anıtın altında 8 tane demirli fore kazık üzerine kurulu betonarme bir plak var. Üstünde de çelik konstrüksiyonundan bir imalat var. Üzerinde futbol topunun üzerinde o gün kaybettiğimiz futbolcular, teknik direktör ve personeli simgeleyen 5 adet yıldız bulunuyor. Ayrıca kazada kaybettiklerimizin ismi de anıtta yer alıyor. Samsun’un en güzel markası olan Samsunspor’u, yine o vefat eden futbolcularımızın futbol oynadığı bu sahada anıt yapmak nasip oldu. Gece ambiyansı da çok güzel. Engelli arkadaşlarımız da bu platforma kadar çıkabiliyor. Spor Samsun için çok önemli. Bu anıtı Samsun’a kazandırmak, gelecek nesillere aktarmayı vesile olacak bir yapıtı spor camiasına sunmak bizim için çok anlamlı” dedi.
Samsunspor camiası olarak emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan Samsunspor Kulübü Başkanvekili Savaş Boyar da “32 yıl önce Havza’da 5 kahraman Samsunspor evladının ölüm yıldönümü için bir araya geldik. Hem ülkemizi hem de dünyayı yasa boğan bu acı trafik kazasında hayatını kaybedenleri şükran ve rahmetle anıyorum. Onların anısına bu güzel eseri Samsun’a kazandıran ve emeği geçen herkese kulübüm ve şahsım adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Açılış törenlerine ayrıca AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan, Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Samsunspor Futbol Kulübü A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Bilen, Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam, Genel Menajer Mustafa Aztopal, Genel Müdür Soner Soykan, Samsunspor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, eski başkanlardan Hakkı Tomaç, Emin Kar, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, AK Parti İl Başkanı Ersan Aksu, MHP İl Başkanı Abdullah Karapıçak, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve taraftarlarımız katıldı.

Konuşmaların ardından Futbol Şehitleri Anıtı’nın açılışı yapıldı.


Yayın Tarihi: 20/01/2021