Bakan Kılıç, "Samsun Artık Olimpiyat Kenti Olarak Anılacak"


Bakan Kılıç, "Samsun Artık Olimpiyat Kenti Olarak Anılacak"

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2017 yılında Samsun'da gerçekleştirilecek, Türkiye’deki en büyük spor organizasyonu olan 23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları için çalışmalarını hızlandırdı. Yapımına başlanmış olan birçok tesis tamamlanırken birçoğunun yapımında da sona yaklaşıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, sporda 'Marka Kent' olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Samsun'un, İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları ile birlikte 'Olimpiyat Şehri' olacağını söyledi.

2017 İşitme Engelliler Olimpiyat (Deaflympics) Oyunlarının yapılacağı Samsun’da hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye’ de yapılacak en büyük spor organizasyonu olacak olan oyunlar Samsuna yeni tesislerin kazandırılması zorunluluğunu ortaya çıkardı. Buna bağlı olarak yeni tesislerin yapımı hız kazandı.

"Yapımına başlanmış olan birçok tesis tamamlanırken birçoğunun yapımında sona yaklaşıldı"

İlk akıllı oyunlar olması hedeflenen 23. İşitme Engelliler Olimpiyatları için Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yanı sıra Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri oyunlara yönelik hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. Yapımına başlanmış olan birçok tesis tamamlanırken birçoğunun yapımında sona yaklaşıldı. İnşaatı tamamlanmak üzere olan tesislerin başında oyunların açılışının yapılacağı Stadyum geliyor. 2016 - 2017 Futbol sezonunda Samsunspor'un da maçlarını oynayacağı stadyum yeni sezona kadar hazır olacak. Ayrıca, yıkılarak yeniden yapılmakta olan Atletizm yarışlarının yapılacağı İlkadım Atletizm Stadyumu 2016 yılı yaz döneminde hizmet vermeye başlayacak.

"Tam Olimpik Atakum Yüzme Havuzunun açılışı Bakan Çağatay Kılıç tarafından yapıldı"

Salon sporlarının yapılacağı tesisler ile İl Merkezi ve İlçelerde antrenman ve müsabaka sahası olarak kullanılacak suni ve doğal çim sahaların yapımı tamamlanarak hizmet vermeye başladı. Yüzme yarışlarının yapılacağı Tam Olimpik Atakum Yüzme Havuzu'nun açılışı 4 ay önce, Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Akif Çağatay Kılıç tarafından yapıldı.

"20 branşta yapılacak oyunlara 110 ülkeden sporcular katılacak"

Toplam 20 branşta yapılacak olan oyunlar özellikle Samsun il merkezi ile birlikte sahil kesimindeki ilçelerde yoğunlaşacak. Samsunu boydan boya saracak olan oyunların heyecanı şimdiden ilçelerde kendini hissettirmeye başladı. ICSD Üyesi yaklaşık 110 Ülkeden katılacak olan sporcular, Atletizm, Atıcılık, Badminton, Basketbol, Bowling, Dağ Bisikleti, Futbol, Grekoromen Güreş, Serbest Stil Güreş, Hentbol, Judo, Karate, Masa Tenisi, Oryantring, Plaj Voleybolu, Teakwondo, Tenis, Voleybol, Yol Bisikleti, Yüzme branşlarında madalyaları kazanmak için yarışacaklar.

"Olimpiyat Köyünde yaklaşık 15 bin kişi ağırlanacak"

Deaflympics Oyunlar Köyü olarak belirlenen, 19 Mayıs Üniversitesi Kampüsü içerisinde hazırlıklar büyük oranda tamamlandı. Kısa zaman önce yapımı tamamlanan ve 2015 – 2016 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi itibarı ile hizmet vermeye başlayacak olan yaklaşık 2 bin kişilik öğrenci yurdunun tamamlanması ile oyunlar köyündeki yatak kapasitesi 6 bin'e, Samsun genelindeki kapasite ise 12 bin 500’ e çıktı. Bu durumda sporcu, antrenör, idareci ve seyirci olarak yaklaşık 15 bin kişiyi ağırlamayı hedefleyen Samsun hiçbir konaklama sıkıntısı yaşamayacak.

"Samsun halkı işaret dilini öğreniyor"

Samsun Valiliği, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İşitme Engelliler Federasyonu, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının ortaklaşa yürüttüğü işaret dili kursları ve diğer tanıtım çalışmaları hızla devam ediyor.

-" Samsun artık olimpiyat kenti olarak anılacak"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nın Samsun'un ekonomisine, tanıtımına, turizmine büyük katkı sağlayacağına dikkat çekerek "110 ülkenin katılacağı olimpiyat için Samsun'a 20 ile 30 bin arasında sporsever gelecek. Samsun bu olimpiyatları gerçekleştirdiğinde spor kenti olmaktan çıkıp artık olimpiyat kenti olarak anılacak" dedi.

Olimpiyatlarla ilgili Samsun Valiliği, tüm belediyeler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve medyanın üzerine büyük sorumluluklar düştüğünü kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, "Çünkü, Samsun bir dikkat merkezi olacak. Samsun, hem Türkiye'de hem de dünyada ciddi manada ön plana çıkacak. Burada hem kültür alışverişi hem de şehir esnafına yönelik faydaları olacak. Samsun turizmine çok büyük katkı sağlayacak. Çünkü ülkeler şehrimizi tanıyacak. Samsun'daki vatandaşlarımız bunların Samsun'a getireceği katkıyı gördüklerinde, bunların ne kadar yerinde olan yatırımlar olduğunu anlayacaklardır" ifadelerini kullandı.

“10 Bin kişiye işaret dili eğitimi verilecek”

Bakan Çağatay Kılıç, dünyanın sayılı spor organizasyonlarından olan İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları için Samsun’da 'uluslararası işaret dili' eğitimi verildiğini de kaydetti. Oyunlarda görev alacak gönüllü gençlerin işaret dili eğitiminin hızla devam ettiğini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birçok gencimiz bu büyük organizasyonda görev alma adına organizasyon yetkilileriyle iletişime geçiyor. Yakın ilgilerinden dolayı gençlerimize teşekkür ediyorum. Çalışmalarımız doğrultusunda Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde öğrencilere akademik ders olarak işaret dili öğretiliyor. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle yapılan proje kapsamında kentimizde yaklaşık 10 bin kişiye 2016 yılında uluslararası işaret dili eğitimi verilecek. Samsun halkımızın organizasyona verdiği önem ışığında işaret dili öğrenme konusundaki isteği bizler için çok değerli. Bu yıl emniyet ve sağlık il müdürlüklerinin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşları, esnaf ve sanatkarlar odası, ticaret ve sanayi odası ile irtibata geçip işaret dili ile ilgili eğitim kursları düzenlemeyi amaçlıyoruz”


Yayın Tarihi: 21/03/2016

Diğer Resimler

Bakan Kılıç, "Samsun Artık Olimpiyat Kenti Olarak Anılacak"
Bakan Kılıç, "Samsun Artık Olimpiyat Kenti Olarak Anılacak"
Bakan Kılıç, "Samsun Artık Olimpiyat Kenti Olarak Anılacak"