Şifa Dağıtan İnsanlar Çok Kıymetli Ve Kutsaldır


Şifa Dağıtan İnsanlar Çok Kıymetli Ve Kutsaldır

Samsun Valisi Osman Kaymak ve 65. Hükümet Sağlık Bakanı Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı kutlama programına katıldılar.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başlayan programda Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Uzm. Dr. Eda Türe’nin selamlama konuşmasının ardından yaptığı konuşmada 14 Mart’ın sadece hekimlerin hatırlandığı bir gün olmadığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi M. Ali Oruç, “14 Mart Tıp Bayramı insanların daha sağlıklı bir hayat sürmesi için özveriyle görev yapan hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza şükranlarımızı sunmak için bir vesile bir fırsat. Ben bugünü şifa veren ellere vefa günü olarak görüyorum. Kendileriyle hiçbir yakınlığı olmayan binlerce insanı kendi ailelerinden bir bireymiş gibi tedavi eden sağlık çalışanları bu vefayı ve saygıyı sonuna kadar hak etmektedir.” şeklinde konuştu.

Konuşmasına tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayarak başlayan 65. Hükümet Sağlık Bakanı Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan ise hekimliğin yüksek bilgi, tecrübe, insana sevgi ve saygı isteyen çok özel bir meslek olduğunu dile getirerek, “İnsana hizmet etmek inancımız gereği de önemli bir konu. Peygamber Efendimiz (SAV)’in ‘İnsanların en hayırlısı insanlara en faydalı olanıdır’ hadis-i şerifini yol gösterici olarak görür ve değerlendirirsek sağlık hizmeti gerçekten üst düzey ve özel bir hizmet. Ülke genelindeki diğer alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da ülkemizin gelişmesine uygun hatta daha ileride gelişmeler sağlandı, sağlanmaya devam ediyor.” dedi.

2002 yılında Türkiye’de toplam 496 ambulans olduğunu dile getiren 65. Hükümet Sağlık Bakanı Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan, “Şu anda 6 binin üzerinde ambulansımız var. Bu ambulansların içerisinde kar ambulansları, deniz ambulansları, 18 helikopter ve 4 uçak ambulansımız var. Ancak sağlık çalışanları çok ağır bir hizmet yükünün altında. OECD normlarını henüz yakalamış değiliz. Nüfusa oranla doktor, hemşire ve sağlık çalışanı sayısında çok iyi durumda değiliz. Ama devletimiz ülke kaynaklarının dağıtımında uygulamaya çalıştığı adalet gereği bu açığı kapatma konusunda elinden gelen gayreti gösteriyor. İnşallah 2023’te Türkiye’de pratisyen hekim açığı kalmayacak ve onlar için mecburi hizmeti kaldırmak dahi gündeme gelebilir. Ancak uzman açığımız 2030’lara doğru uzanacak. Çünkü yan dal uzmanlıkların sayısı ve talep giderek artıyor. İnşallah önümüzdeki süreç bunları da çözmek için yeterli olacak.” şeklinde konuştu.

Türkiye genelinde 2002 yılında 160 bin yatak kapasitesi var iken 17 yıllık süreçte 140 bin yatak daha ilave edildiğini ancak eski ve niteliksiz yatakların da düşürülmesiyle bugün itibarıyla 240 bin düzeyinde yatak kapasitesine sahip olduğumuzu kaydeden  Demircan, “OECD ortalamasına göre Türkiye için hesaba alınan 10 bin kişiye 35 yatak sayısına ulaşmak üzere olduğumuzu da paylaşmak istiyorum. Nitelikli yatak sayımız %60’ı geçmiştir. Yoğun bakım yatak sayımız OECD ortalamasının üzerinde ama biz biraz yoğun bakımı fazla kullanıyoruz sanırım. Tabi bunda yeterli personel olmamasının da etkisi var. Personel açığımızı karşılamak için de elimizden gelen gayreti gösterdik, gösteriyoruz” diye konuştu.

Samsun Valisi Osman Kaymak ise, 65. Hükümet Sağlık Bakanımız Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan’a Samsun olarak çok minnettar olduklarını ifade ederek, “Bir yıllık Sağlık Bakanlığı sürecinde Samsunumuza büyük hizmetleri oldu. Bir yıllık kısa bir sürede ilimize hastanelerin kazandırılması ve birçok sorunun çözülmesi büyük bir başarı ve hizmettir” dedi.

Tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayan Vali Osman Kaymak, “Sağlık alanı gerçekten çok önemli, şifa dağıtan insanlar çok kıymetli ve kutsaldır. Bu meslek peygamber mesleğidir. O nedenle sizlere minnettarız. Kaymakam ve Vali olarak yıllardır sizlerle birlikte çalışıyorum. Vatandaş bizden kaliteli sağlık hizmeti, kamu hizmeti istiyor. O yönüyle sağlık çalışanlarından en önemli beklentimiz tatlı dil ve güler yüz. Şüphesiz bunu yapıyorsunuz. Sağlık çalışanlarına şiddeti kesinlikle reddediyoruz. Konuyu incelediğimizde genellikle bir iletişim eksikliği olduğunu görüyoruz. Hastayı iyilikle ve güzellikle karşılayıp, sabrederek sorunların birçoğunu çözen, şifa dağıtan siz hekimlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Fizik şartları çok önemli olduğunu ve binaların da yapılmaya devam ettiğini kaydeden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Özellikle acillerdeki yoğunluğu önlemek için aile hekimlerinin daha etkin olması çok önemli ama bu konuda henüz tam sonuç alabilmiş değiliz. Aile hekimine gitmesi gereken hasta onun yerine direkt acile gidiyor ve yığılmaya sebep oluyor. Bakanlığımız tedbirler alıyor ama burada bizlere de görev düşüyor. Aile hekimlerimizin bu konuyu daha işlevsel hale getirerek, aile hekimliği müessesesini en iyi şekilde çalıştırması hastanelerdeki yığılmayı önleyecektir. Buradan vatandaşlarımıza da sesleniyorum, ‘Lütfen acil gerektirmeyen durumlarda aile hekimlerinize gidin, aile hekiminin yönlendirmesiyle hastaneye gidin’.

Ben bu vesileyle biraz sonra plaketlerini vereceğimiz, meslekte 40 yılını doldurmuş hekimlerimizi tebrik ediyorum. Memuriyet hayatımızı sağlık ve onurla bitirmek çok önemli. Onun için tüm çalışan arkadaşlarımıza bu şekilde emekli olmuşlarsa şükretmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü Allah herkese bunu nasip etmeyebilir. Şahit olduğumuz birçok örnekte olduğu gibi hastalanabilirsiniz veya değişik nedenlerle ihraç olabilir, cezaevine düşebilirsiniz. Onun için onur, şeref ve sağlıkla görevini tamamlayıp emekli olmak hepimizin arzusu. Allah sağlık, sıhhat içerisinde nice yıllar hizmet etmeyi hepimize nasip etsin diyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Konuşmaların ardından Vali Osman Kaymak ve 65. Hükümet Sağlık Bakanı Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan, mesleğinde 40. yılını tamamlayan hekimlere plaket vererek, pasta kesti.

14 Mart Tıp Bayramı kutlama programı  Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin sunduğu müzik dinletisiyle sona erdi.


Yayın Tarihi: 13/03/2019