Samsun Üniversitesi TÜBİTAK Desteğiyle Yenilikçi Projeler Üretiyor


Samsun Üniversitesi TÜBİTAK Desteğiyle Yenilikçi Projeler Üretiyor

Samsun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Kaleli ve Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bilal Sungur’un danışmanlığını yaptığı, “Yüksek Isıl Verimli Ve Düşük Baca Gazı Emisyonlu Pelet Yakıtlı Soba/Kazan Sistemi Sağlayacak Yapay Zeka Modellerine Dayalı Optimum Yanma Haznelerinin Tasarım Ve Üretimi” başlıklı ARGE projesi “TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı” kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

Samsun Üniversitesi’nden Önemli Adım: Pelet Yakıtlı Sobalar İçin Yenilikçi Tasarım

Doç. Dr. Ali Rıza Kaleli ve Doç. Dr. Bilal Sungur hocaların TÜBİTAK’ın “1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı” kapsamında desteklenmeye değer bulunan ” Yüksek Isıl Verimli Ve Düşük Baca Gazı Emisyonlu Pelet Yakıtlı Soba/Kazan Sistemi Sağlayacak Yapay Zeka Modellerine Dayalı Optimum Yanma Haznelerinin Tasarım Ve Üretimi ” başlıklı ARGE projesinin danışmanları olarak önemli bir başarı daha elde ettiler.

Samsun Üniversitesi, Pelet Yakıtlı Sobaların Geleceğini Şekillendiriyor

Projenin temel amacı biyokütle sınıfına dahil olan pelet yakıtın ısınma amaçlı kullanımının artırılması ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına yönelik olarak düşük emisyonlu ve yüksek verimli soba/kazan sistemlerinin tasarımının yapılmasıdır. Bu projede, yapay zeka ve makine öğrenimi modelleri kullanılarak farklı ısıl güç durumları için en iyi yanma haznesi geometrisi ve hava besleme pozisyonlarını belirlemek amaçlanıyor. Bu sayede pelet yakıtlı iç mekan ürünlerinin daha verimli ve çevre dostu hale getirilmesi hedefleniyor.

Samsun Üniversitesi, TÜBİTAK projelerindeki başarısını sürekli olarak artırarak araştırma-geliştirme kültürünü akademisyenlere ve öğrencilere kazandırma hedefine her geçen gün daha da yaklaşıyor. Bu yönüyle, Samsun Üniversitesi, bilimsel araştırmalara ve inovasyon faaliyetlerine önem veren bir akademik çevrenin gelişimini destekliyor.


Yayın Tarihi: 22/09/2023 - 14:24