‘Samsun Gıda Fuarı 2017’ Açıldı


‘Samsun Gıda Fuarı 2017’ Açıldı

TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde 2'ncisi düzenlenen ‘Samsun Gıda Fuarı 2017’ Samsun Gıda, İçecek Ürünleri, Gıda İşleme Teknolojileri, Paketleme ve Lojistik Fuarı’nın açılış töreni gerçekleştirildi.

Cihat Alagöz; ‘5 farklı ülkeden 159 iş adamını fuarımızda ağırlıyoruz’

Açılış öncesi TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz yaptığı konuşmasında, "Bu sene 5 farklı ülkeden 159 iş adamını fuarımızda ağırlıyoruz. Yani yabancı ziyaretçi sayısını yüzde 38 oranında arttırdık. Geçen sene 72 firmamız fuarımıza katılım sağlamıştı. Bu sene ise 80 firmaya çıktı. Fuarımız yüzde 11 oranında da katılımcı alanında büyüme gösterdi. Fuarımızın kapladığı alan ise yüzde 32 alanında büyüdü. Ne mutlu bize ki Samsun'u bir fuar şehri yapma konusunda da adım adım ilerliyoruz." dedi.

Başkan Yılmaz; ‘Modern bir ortamda fuarımızı organize ediyoruz’

Her zaman büyümek ve zengin bir ülke olmak arzusunda olduklarını dile getiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Aslında biz bu Fuar ve Kongre Merkezimizi zor şartlar altına yaptık. Bu tesis yapılmadan önce Doğupark ve Batıpark'ta kurduğumuz çadırlarda fuar yapıyorduk. Ter ve rutubet içerisinde fuar yapıyorduk. Bugün modern bir ortamda fuarımızı organize ediyoruz. Bugün fuara gelmemiş olan firma yetkililerine seslenmek istiyorum. Ne olur bir daha bunu yapmasınlar. Bunların hepsinin şu anda bu salonda olması lazımdı. Bugün burada bir gıda fuarı organize edilmişse bunun başarısını sağlamak hepimizin görevidir. Samsun 10 bin kilometrekare yani 1 milyon hektarlık bir coğrafya. Bunun 400 bin hektarı taşı diksen büyür dedikleri bir toprağa sahip. Taşı bırak ne dikersen dik büyüyebilecek ölçekte verimli topraklarda yaşıyoruz. Son yıllarda fındık sayesinde bazı ilçelerimiz zengin ilçe seviyesine girdi. Şimdi biraz daha gayet edersek bana göre daha güzel işler yaparız. Samsun'u daha zengin bir şehir yapmanın yollarını bulmamız lazım. İnsanlar bize müthiş hareketli bir şehriniz var diyor. Yerin altından tünel yapmamız dahi isteniyor. Biz Türkiye'nin birçok şehrinde olmayan Lojistik Köy yaptık. Buna da 50 milyon Euro para harcadık” dedi.

Vali Kaymak; ‘Samsun hızla büyüyüp, gelişiyor’

Samsun Valisi Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Bu gün Samsun’da 2. Gıda Fuarımızı açıyoruz. Samsunumuzun bir iki ay içerisinde ikinci fuarı açacak duruma gelmesi gerçekten gıpta edilecek bir durum. Samsun büyüyor diyoruz. Samsun gerçekten büyüyor. Ben Samsun’a geldiğimde Samsun’da İşitme Engellilere Olimpiyat Oyunları düzenleniyordu. Bu işi yapabilir miyiz, bu olimpiyatın altından kalkabilir miyiz diye düşünüyorduk, ama bu olimpiyatı çok güzel ve bütün dünyanın takdir ettiği şekilde başardık. Samsun’da koyduğumuz hedefler var. Samsun bir spor kenti, Samsun bir sağlık kenti, Samsun bir tarım kendi, Samsun bir eğitim kenti olarak koyduğumuz hedefler var. Bu hedeflere ulaşırken bu fuarlar gerçekten bu hedeflerimize çok yardımcı oluyor. Samsun hızla büyüyüp, gelişiyor. Samsun’un sahip olduğu çok önemli potansiyelleri var. Samsun özellikle kara, deniz hava ve demir yolu olmak üzere dört ulaşım aksına sahip. Samsun Çarşamba ve Bafra ovalarına sahip bir il. Bütün bu potansiyellere rağmen Samsun hala göç veriyorsa bu bizim için üzüntü verici bir durumdur.               

Biz üretmeye ve ihracata dayalı, eğitime ve teknolojiye dayalı bir zenginliği kendimize hedef almalıyız. Onun için de çok çalışmak durumundayız. İlimizin Organize Sanayi bölgesinde beş bin kişi çalışıyor. Bu da benim bahsettiğim gibi ilimizin kendi potansiyelini çok iyi kullanamayan bir kent olduğu anlamına geliyor. İlimizde Medikal Cerrahi Aletler üretimi çok güzel hedefler gösteriyor. Biz de şunu söylüyoruz; Samsun kalkınırken katma değeri yüksek, teknolojik ürünlerle kalkınması lazım. Mediküm gibi, Silah Sanayi gibi diğer sanayilerin de buraya gelmesini istiyoruz. İnşallah Samsun insanların daha mutlu olduğu, daha çok ürettiği ve daha çok kazandığı bir şehir olacaktır diye düşünüyorum. Samsun’a yakışanda budur.  Çünkü Samsun Karadeniz Bölgesi'nin en büyük şehridir. Bu büyüklüğe yaraşır şekilde diğer illerimize ve bölge illerimize önderlik yapmamız lazım. İnşallah bu fuar tarım üreticilerinin ve tüketicilerinin bir araya geldiği bir ortama dönüşecektir. Bundan da Samsun ve bölgemiz kazanacaktır diye düşünüyorum. Bu fuarın ilimize hayırlar getirmesini diliyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.”dedi.

Konuşmaların ardından ‘Samsun Gıda Fuarı 2017’nin açılışı Vali Osman Kaymak ve diğer protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Açılış töreni sonrasında protokol üyeleri ve vatandaşlarla beraber fuarda bulunan stantları gezen Vali Osman Kaymak’a fuarda sergilenen ürünler hakkında ilgililer tarafından bilgi sunuldu.

Açılış törenine ayrıca, Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, Tekkeköy Kaymakamı Günay Öztürk, Canik Kaymakamı İlhan Turgut, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan TOK, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.


Yayın Tarihi: 23/11/2017