Uyku Apnesi Tedavi Edilebilir Bir Sağlık Sorunudur


Uyku Apnesi Tedavi Edilebilir Bir Sağlık Sorunudur

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, horlama, ağız-boğaz kuruluğu, gece idrara çıkma, gece terlemesi, uykuda aşırı hareketlilik ve huzursuzluk gibi şikâyet belirtileri veren uyku apnesinin tedavisi olduğunu söyledi.

Her gece düzenli olarak horluyor ve aile fertleri bundan şikâyetçimi? Gün içinde kendinizi uykulu ve yorgun mu hissediyorsunuz? Siz de "uyku apnesi" olabilirsiniz!

Büyük Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, "horlama, ağız-boğaz kuruluğu, gece idrara çıkma, gece terlemesi, uykuda aşırı hareketlilik ve huzursuzluk gibi şikayet belirtileri veren uyku apnesinin tedavisi olduğunu, işim yoğun, ben böyle yaşamaya alıştım gibi kelimeleri doktora gitmeme bahanesi olarak düşünmeyiz. Mutlaka bir uzman doktora danışın.

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku apnesi, uyku esnasında nefes alış verişi etkileyen bir bozukluktur. Uyku apnesi şikâyeti olan kişi, geceleri uyurken kısa süreliğine solunum duraklamaları yaşar. Duraklamalar 20 saniyeye kadar sürebilir.

Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar.

Uyku apnesinin 3 ana belirtisi vardır: horlama, gündüz uykululuk hali, tanıklı apnedir.

Uyku apnesi merkezi sinir sistemindeki bir problem nedeniyle (merkezi uyku apnesi) veya solunum yollarındaki bir tıkanıklık nedeniyle oluşabilir.

RAHAT UYKU İÇİN TEDAVİ OLUN

Bazen de bu her iki durum birlikte olmaktadır. Bu hastalığın değerlendirilmesinde sadece solunumun durması değil, aynı zamanda solunumun azalması da hesaba katılmaktadır.

Yüksek tansiyon, gürültülü horlama, yorgunluk, aşırı sinirlilik, depresyon, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, sabah görülen başağrısı, kontrol edilemeyen şişmanlama, uykuda terleme, sık idrara çıkma, mide yanması, gündüz uyku basması gibi sorunlar uyku apnesinin sonuçları olarak ortaya çıkabilir.

Uyku apnesi tanısı koyulmuş hastalara öncelikle muayene edilip muayeneleri sonrası tıkanma sorunları çözülüp yani uyku apnesine sebep olacak sebepler bulunup ona göre cerrahi tedavinin planlanması gerekebilir" diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 07/05/2018