Stres Kalp ve Damar Hastalıklarına Zemin Hazırlıyor


Stres Kalp ve Damar Hastalıklarına Zemin Hazırlıyor

Stres kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlıyor, Kalp ve damar sağlığınız için stresten uzak durun

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel, günlük hayatın kişiye verdiği zararın yani stresin kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırladığını söyledi.

Stres etrafımızdan da sıkça duyduğumuz, herkesin hayatı boyunca karşılaştığı bir durumdur. Kişinin çevreyle uyumunu bozar ve kapasitesini zorlar. Bu da kişi de sağlık problemlerini beraberinde getirir.

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel, Kalp ve damar sağlığı için stresten uzak durulması gerektiğini söyledi.

KENDİNİZE HOBİ EDİNİN

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel, “Herkesin stres algısı ve yaşadığı strese verdiği tepki farklıdır. Stres yaşayan kişiler yeme düzenleri bozulduğu için şişmanlıyor. Şişmanlık da kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlıyor. Bu nedenle çalışan kişiler için stres kontrolü çok önemli. Ne olursa olsun genel olarak düşünüldüğünde iş stresinden kurtulmak yada iş hayatında stresi kontrol altına almak için kişinin yapacağı en önemli şey, kesinlikle iş sonrası kendine bir uğraş bulmaktır. Kişi işinden çıktığı anda yaşadığı stresi sıfırlamak için mutlaka bir hobi edinmeli. İş sonrası mutlaka egzersiz yapmalı. Çünkü egzersiz düşünmeyi önler, mutluluk hormonu salgıladığı içinde kişinin kendinin iyi hissetmesinin sağlar. Egzersiz, kilo kontrolünün sağlar ve kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Türkiye’deki gündemin her zaman çok yoğun olduğunu ve haberlerin de özellikle duyarlı olan insanları strese soktuğunu belirten Yücel, “Bunun için iş dönüşü evde akşam saatlerinde haber izlemeyi azaltmak gerekir. Kişi kitap okurken kendi kendine yetebilir ve beynindeki tüm negatiflerden kurtulabilir.

KATI YAĞLARDAN UZAK DURUN

Günlük salınan kalori miktarı azaltmalı. Katı yağlar yerine bitkisel yağlar (zeytinyağı, fındık, ayçiçeği, soya ve mısırözü yağları) düzenli ve belirli düzeylerde tüketilmelidir. Balık tüketimi artırılmalı. Kırmızı et haftada bir kez yenmeli. Tavuk ve hindi gibi beyaz et tüketimine ağırlık verilmeli. Yağ içeriği yüksek poğaça, cips, kek, pasta gibi gıdalar tüketilmemeli. Besinler pişirilirken ızgara, buğulama, haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli. Tuz tüketimi azaltılmalı. Günlük öğün sayısı artırılmalı. Sigara kesinlikle içilmemeli. Haftada 3 kez egzersiz yapılmalı. Basit şeker içeren tatlılar ve rafine edilmiş gıdalar yerine, posa içeriği yüksek saflaştırılmış tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze ve meyve tercih edilmelidir."


Yayın Tarihi: 24/10/2017