Sıcak Havalarda Su Tüketimine Dikkat


Sıcak Havalarda Su Tüketimine Dikkat

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, "Sıcak yaz aylarında havalarında çok bunaltıcı olduğu şu günlerde vücudun çok fazla sıvı kaybetmesi sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri ortaya çıkabileceğinden bireylerin mutlaka bol bol su içmesi gerekmektedir" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü özellikle kadınların günde en az 14 bardak su içmelerini önermekte olduğuna dikkat çeken Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, "Yaz mevsiminde bebek ve çocuklar sıvı ihtiyaçlarını kendileri göremeyecekleri için, aileler bu konuda dikkatli olmalıdır. Yaz aylarında yeterli sıvı ihtiyacını karşılamak amacı ile suyun yanı sıra; süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, limonatalar. Soğuk bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir.

Yaz mevsiminde havalar sıcak olduğu için mümkün olduğunca yemeklerde yağı az ve katı yağ yerine sıvı yağ kullanmayı özen göstermek gereklidir. Yaz mevsiminde günler uzun olduğu için daha fazla yemek yenilmekte ve akşam yemeklerinde ağır yemekler yenmesi, alkol alınması ve soğuk içecekler içilmesi nedeni ile kalori alımı artmaktadır.

Et, süt, yoğurt ve yağlı çerezlerin içinde de yağ bulunmaktadır ve yaz aylarında çerez tüketimi daha fazla olur. Çünkü yaz aylarında pikniklere gidilir ve oralarda ağır beslenilir. Yaz aylarında kızartmalardan, kavurma tipi yemeklerden, ekmeğe yağ sürmekten, mümkün olduğunca kaçınılmalı ve buğulama, fırında pişirme, ızgara, haşlama tarzı yemekler tercih edilmelidir." dedi.

YAZ AYLARINDA NASIL BESLENMELİ?

Yaz aylarında meyve sebzeyi yeterli miktarlarda tüketmek oldukça faydalıdır diyen Diyetisyen Yılmaz; "Fakat ana öğünleri meyve ile geçiştirmek çok doğru olmaz. Meyvenin ana yemek olarak değil ara öğünlerde çok aşırı kaçmadan ara öğün olarak yenmesi daha doğru bir seçim olur. Yazın genellikle sadece karpuz ile öğün geçirilmekte ve bu yanlış bir beslenme biçimi olmaktadır. Aşırı meyve tüketimi hem kilo almaya hemde şeker yüksekliğine yol açar.

Yaz mevsiminde özellikle meyveler daha sık tüketilmesi gereken besinlerdir ve su oranı daha yüksek meyvelerin tüketilmesi daha önemlidir. Örneğin, kavun, karpuz, erik, şeftali, üzüm gibi meyvelerde su oranı daha fazladır. Zaten doğal olarak bu meyveler yaz aylarında daha fazla bulunan meyvelerdir.

Bunların yanı sıra sulu yiyecekleri daha fazla tüketmek özellikle sıcak havalarda oldukça yararlıdır. Örneğin, soğuk çorbalar, şekersiz kompostolar, limonatalar, evde yapılan meyve suları, bitki çaylarını soğuk içmek gibi beslenme tarzı hem serinlemek hemde beslenmek için önemlidir.

Yaz aylarında yemeklerde zeytin yağı kullanmak ve bu yemekleri oda sıcaklığında yemek ağır yemeklere göre sıcağa karşı daha etkili olur. Yazın süt, yoğurt, ayran gibi süt ürünlerini yeteri kadar tüketmek gerekir. Yazın et, tavuk, balık tüketimi miktarlarını dikkat etmek önemlidir."


Yayın Tarihi: 24/07/2016

Diğer Resimler

Sıcak Havalarda Su Tüketimine Dikkat