Çocuklarda Gelişimi İzlemenin Önemi


Çocuklarda Gelişimi İzlemenin Önemi

Medical Park Samsun Hastanesi, Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu çocuk gelişimi hakkında bilgi verdi. Bekaroğlu “Bebeklerin doğumundan sonra onların büyümelerini ve gelişmelerini bekleriz. Bu büyüme ve gelişimin nasıl ilerlediği veya gerilediği; bebeğin/çocuğun sağlıklı gelişip gelişmediğinin, sağlıklı büyüyüp büyümediğinin belirleyicisidir” diye konuştu.

Ayşenur Bekaroğlu “Sağlıklı büyüme ve gelişme için önce normal büyüme ve gelişimi bilmeliyiz ki bebeğin/çocuğun normale olan uzaklığı veya yakınlığı hakkında konuşabilelim. Normal gelişim ve büyüme süreci de çocuğa göre farklılaşan "her çocuk özeldir, kendine özgüdür, biriciktir." durumunu doğru uygulamak ve yorumlamak gerekir” şeklinde ifade etti.

"Geç yürümek",  "geç konuşmak", "geç okumak" , "geç öğrenmek" ; gibi çok temel gelişim basamaklarının "normal" sınırları çocuğa göre değişir, bebek/çocuk "normal" sınırların dışında geç kalmışsa; destekleyelim ve geliştirelim. Bebeğin/çocuğun ihtiyacı olan alanlarda,  multidisipliner olarak gerekli uzmanlarla birlikte çalışalım, destekleyelim, geliştirelim. Bebek/Çocuk "normal" sınırlar içerisinde geç kalmışsa; yetişkinin aşırı kaygılanmasını önleyelim. Yapbozun parçaları gibi parçaları birleştirip, bütünü kazanalım, takip edelim, kontrol edelim.

Medical Park Samsun Hastanesi, Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu “Sevgili ebeveynler, çocuk yetiştiren yetişkinler, profesyoneller; aldığınız sorumlulukla birlikte Çocuk Gelişimi Uzman'ları olarak gelin bu sorumluluğu birlikte paylaşalım. Çocukların gelişimine destek olalım. Yetişkinlere destek olalım. Amacımız sağlıklı büyüyen ve gelişen bebekler, çocuklar, gençler, sağlıklı nesiller... Erken müdahale hayat kurtarır, kendi kendinize stres olmaktansa, yanılıp hata yapmaktansa, doğruyu uygulayıp emin olamamaktansa, uzman desteği almak; hem riski azaltır, hem de içinizi rahatlatır” dedi.


Yayın Tarihi: 24/08/2016