Bel Ağrılarınızı Önemseyin


Bel Ağrılarınızı Önemseyin

Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Naki Keleş, kişinin günlük yaşasında yaşadığı bel ağrılarına önlem almadığı yada tedavisini olmadığı takdirde kronikleşebileceğini söyledi.

Koronavirüs salgını nedeniyle evde kaldığımız ve günlük hayatımızdaki değişikliklerin olduğu bu zorlu günlerde özellikle yaşadığımız bazı sağlık sorunlarını bilinen bazı yöntemlerle geçiştirmek zorunda kalabiliyoruz. Bunlardan biride bel ağrısı. Sürekli oturmak yada ani yapılan hareketler yada altında yatan bazı özelliklerden ötürü yaşanan bu sağlık sorunu tedavi edilmedi taktirde kronikleşebiliyor.

Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Naki Keleş, bu anlamda bel ağrılarının sebebi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. 

BEL AĞRILARININ SEBEBİ VE TEDAVİSİ NEDİR ?

Opr. Dr. Naki Keleş, "Bel ağrıları günlük yaşantısında kişilerin sıkça başına gelen bir durumdur. Uzun süreli ağrılarda ise kişiler bel fıtığı gibi problemleri olabileceğini düşünerek ameliyat riski almamak adına erken müdehaleden kaçınabiliyorlar. 

Ancak bilinmesi gereken her ağrının bel fıtığı olmayacağıdır. Ağırların büyük bir bölümü gündelik yaşantı sırasında vücuda aşırı yük bindirme sonucu zorlama ile oluşabilecek deformasyonlar sonucunda karşılaşılmaktadır.  Bununla birlikte travmatik vakalar, aşırı kilo ve hareketsizlik ya da hareket ortamı kısıtlı meslek gruplarında görev yapan kişilerde bel ağrıları görülebilmektedir. Ayrıca bir çok hastalığın sebeplerinden biri olarak stres de önemli faktörler arasında yer almaktadır. 

ÖNLEM ALINMAZSA KRONİKLEŞEBİLİR ?

Gerekli tedavi yapılmadığı taktirde bel ağrısı çeken kişilerde ağrıların ilerleyerek devam ettiği ve kronikleştiği görülmektedir. Günlük yaşantısında ayak ve dizlerde ağrı, uyuşukluk ve de güçsüzlük, uyandıktan sonra ki bir süre zarfında yaşanılan bel tutulması gibi sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte kesinlikle uzman bir hekime başvurulmalıdır. 

Hekime başvurulmasının ardından yapılacak tahlil ve tetkikler sonucu, ilaç tedavisi dinlenme ya da fizik tedavi gibi uygulamalar önerilmektedir. Eğer bacaklarda güç ve his kaybı yaşanıyorsa cerrahi müdahale düşünülmelidir." diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 11/05/2020