Bağırsak Enfeksiyonlarına Karşı Dikkatli Olun


Bağırsak Enfeksiyonlarına Karşı Dikkatli Olun

Yaz mevsiminde sıcaklığın artmasıyla birlikte bağırsak enfeksiyonlarında artış görülmektedir. Genellikle kendini ishal, bulantı ve kusma, zaman zaman da ateş  ile  gösteren bağırsak enfeksiyonları zamanında tedavi edilmezse daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yaz aylarında görülen ishallerin birçok sebebinin olabileceğini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı; “İshal mikrobik ya da mikrobik olmayan pek çok sebeple ortaya çıkabilir. Yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan ishaller genellikle mikrobik kaynaklıdır. Mikroorganizmalar dışında, başta antibiyotikler olmak üzere çeşitli ilaçlar, çeşitli mide-bağırsak hastalıkları, bazı hormonal hastalıklar, aşırı ve ani ısı değişimleri de ishale neden olabilir. Yaz aylarında seyahatlerin artması ve beslenme düzeninin değişmesi, artan sıcaklıkla beraber gıdaların içindeki mikroorganizmaların çoğalmasının hızlanması sonucunda sağlıklı yiyeceklerle beslenmek zorlaşmaktadır ve bu durum bağırsak enfeksiyonlarına davetiye çıkarmaktadır. ”dedi.

YAZ İSHALLERİNDEN KORUNMA YOLLARI

İshalden korunmak için kişisel temizliğe dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken özellikle de her fırsatta ellerin yıkanması gerektiğinin altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı “ Kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan, denetimsiz içme suları ile bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler tüketilmemelidir. Yaz aylarında yiyeceklerin, pişirilmiş olsalar bile mutlaka buzdolabında saklanmasına özen gösterilmelidir. Açıkta satılan, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyecekler sağlığımızı tehdit etmektedir. Her şeyden önce yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. İyi ambalajlanmamış, üzeri açık satılan gıdalar, pişirilmemiş ya da az pişirilmiş gıdalar, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri güvenli değildir, bunlar tüketilmemelidir." uyarısında bulundu.

TEDAVİDE BOL BOL SIVI TÜKETİLMELİDİR

Bağırsak enfeksiyonlarının çoğunda en önemli belirtinin ishal, kusma ve ateş olduğunu belirten Uzm. Dr. Fatih Bostancı ,ishalin tek tedavisinin ise kaybedilen sıvıyı yerine koymak olduğunu söyleyerek “Vücudun kaybettiği su ve tuz tekrar geri kazanılmalı ve denge sağlanmalıdır. Her şeyden önce, bol sıvı alınmalıdır. Suyla birlikte çay, meyve suları, maden suyu, ayran gibi sıvılar tüketilebilir. Pirinç çorbası, çay, kızarmış ekmek, beyaz peynir halkın çok iyi bildiği ve ishal durumunda tercih edebilecekleri yiyeceklerdir. Sıvı kaybı ağız yolundan karşılanamıyor veya bulantı, kusma, aşırı iştahsızlık nedeniyle ağızdan sıvı alamıyorsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. Çünkü bu durumda, hastaya damar yolundan sıvı vermek gerekecektir. Ayrıca ağızdan sıvı verilmesine rağmen ağız ve dil kuruluğu devam eden, karın derisinin esnekliği ve gerginliği kaybolan, tansiyonu düşen hastalar da tedavi için sağlık kuruluşlarına gitmelidir. İshal şikayeti olan kişiler hekim tavsiyesi olmadan ishal kesici ilaçlar kullanmaktan kesinlikle kaçınmalıdır. Çünkü ishal vücudun aynı zamanda bir savunma mekanizmasıdır. Bağırsağa girmiş olan mikropları bağırsaktan uzaklaştırma yoludur.“ dedi.

Son olarak Uzm. Dr. Fatih Bostancı; yaşlılarda ve çocuklarda bağırsak enfeksiyonlarına bağlı sıvı kaybı sonucunda ciddi sağlık sorunları oluşabilir. Bu nedenle ishal, bulantı ve kusma şikayetleri uzun süren hastaların vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurması gerektiğinin önemini vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

 


Yayın Tarihi: 28/08/2016