Nöropatik Ağrıları Ciddiye Alın, Ağrı Deyip Geçmeyin


Nöropatik Ağrıları Ciddiye Alın, Ağrı Deyip Geçmeyin

Ağrılarınızın tedavisi için mutlaka bir uzmana başvurun

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr.Dilek Kasım Yücel, "Kişinin dikkate almadığı Nöropatik Ağrılar ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bunun için ağrı deyip geçilmemesi ve sebebi araştırılıp tedavisinin yapılması gerekmektedir" dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr.Dilek Kasım Yücel, Nöropatik ağrı nedir, belirtileri nelerdir, tanı ve tedavisi nasıl yapılır sorularına yanıt verdi.

Yapılan araştırmalara göre; ortalama her 100 kişinin 8'inde nöropatik ağrı semptomları görmek mümkündür, toplum da çok yaygındır diyen  Büyük Anadolu Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr.Dilek Kasım Yücel, "Nöropatik ağrı kişide yanma, batma, elektriklenme ve karıncalanma gibi belirtiler olarak ortaya çıkar. Bazı hastalarda ise çok şiddetli yanma ya da batmaya neden olan bu ağrıların tedavisi normal ağrı kesicilerle olmaz. Mutlaka bir uzman doktor gözetiminde tanı ve tedavisi yapılmalıdır. “dedi.

‘’Uzm. Dr.Dilek Kasım Yücel sözlerine şöyle devam etti: "Nöropatik ağrının bir çok sebebi oluyor. Öncelikle biz hasta hangi şikayet ile geliyor bunu öğreniyoruz. Şikayetlerde genelde yanma, karıncalanma oluyor. Her hasta farklı tarif edebiliyor. Kimisi soğuma, üşüme, iğne batma gibi söyler kimisi de gıcıklanma gibi tarif eder. Her hasta bunu farklı tarif eder. Bize geldiğinde hasta gece uyuyamıyorum, ellerimde uyuşma var, birşey kaldırdığımda poşeti düşürüyorum gibi şikayetler gelir. Biz bu hastalar geldiğinde hastanın şikayetlerini nedenini öğrenmeye çalışırız. Yaygın olarak vitamin b12 eksikliği veya vitamin eksikliği bu şikayetleri yol açabilir. Bunun dışında ileri yaş bazı kemik erimeleri bu şikayetlere yol açabilir. En çokta bizi poliklinikteki gördüğümüz hastaların şeker hastalarınındır. Daha çok tip 2 şeker hastalarında olmak üzere ellerde ayaklarda uyuşma veya yanma nöropatik ağıların sebebi olabilir. Bunun dışında bel ağrılarında, boyun ağrılarında bunlara sebep olan bel ve boyun düzleşmelerinde, fıtıklarda görülebilir. Yine bunun dışında çok yaygın sebepleri vardır ama bunlar mesela, emes gibi kronik dejeneratif hastalıklardır. Biz bu hastalıklara tanı koymak için öncelikle hastayı muayene ederiz. Hasta Muayenesinde santral bir sebep varsa yine beyin görüntülemesi yapmak gerekir. Ama bunun dışında periferik bir sebep olduğunu düşünürsek, bu boyun olabilir, bel rahatsızlığı olabilir ya da şeker hastalığıyla ilgili tahribatlar olduğunda bunları incelemek gerekir.

Biz nöropatik tanısını şöyle koyarız. Elektromiyografi(EMG) dediğimiz testi yaparız. Bu test, elimizdeki ve ayağımızdaki sinir uçlarında sinir iletimlerine bakarız. Burada bir kayıp var ise eğer biz hastanın nöropatisi vardır deriz. Fakat hastanın nöropatisini sınflandırmak gerekir. Bu ilaç tedavisi mi? Medikal tedavi mi yoksa ameliyat mı diye. Ve EMG testinde biz buna karar veririz. Hafifse hastaya medikal tedavi uygulanır. Hastanın şikâyetine göre hem medikal tedavi hem de cerrahi tedavi uygulanabilir. Bunun dışında seker hastalarında cerrahi müdahale önermiyoruz. Çünkü seker hastalığı kronik bir hastalıktır. Biz sekeri düşürmediğimiz müddetçe hastanın nöropatisi yeniden yeniden oluşmaya devam edecektir. Bundan dolayı hastaya bu durumlarda cerrahi müdahale önermiyoruz. Bunun dışında tedavi için ilaç detavisi öneriririz.

Toplumda çoğunlukla 30-40 yaslarındaki genç bayanlarda stresten kaynaklanan ağrılar da mevcuttur.  Bunlar polikilinikte tanımlanamayan ve yer gösterilmeyen ağrılardır. Bu söylediklerimizi de nöropatik ağrılar içerisine alabiliriz. Bu durumlarda hastalıkların tedavisi de sebebe yönelik olacaktır. Yine bu hastalıkların sebebini araştırırken kan tahlillerine, boyun filmlerine, omurga filmlerine bakarız. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra hastanın medikal tedavisine baslarız. Yine bu noktalarda medikal tedavi olabileceği gibi, özellikle diyabet hastalarında meydana gelen tahribatlarda ozon tedavisi uygulanabilir’’ ifadelerini kullandı.


Yayın Tarihi: 13/02/2018