Rahat Bir Nefes Almak


Rahat Bir Nefes Almak

Astım, solunum yollarında gerçekleşen iltihaplanmalar ve akciğerde hava yolları daralmasına neden olan kronik bir hastalıktır. VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Doç. Dr. Şevket Özkaya Dünya Astım Günü’nde, astım hastalığı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Astım nedir?

Astım, akciğerlerde meydana gelen kronik bir rahatsızlık olup, kişinin göğüs ve nefes darlığı ile beraber solunum sıkıntısı yaşamasına sebep olan bir hastalıktır.

Alerjik Astım nedir?

Alerjik astım, astımın en sık görülen türüdür. Astımı olan çocukların büyük kısmında alerjiler de görülmektedir ve yetişkinlerde de azımsanmayacak kadar çoktur.

Astımı tetikleyen faktörler nelerdir?

Alerjik ve alerjik olmayan astımın, birden fazla tetikleyicisi olabilmektedir. Astımı tetikleyen faktörler, astımlı kişinin nöbet yaşamasına sebep olurken, bahar mevsimiyle oluşan polenler de astımı tetikleyebilmektedir. Astım hastaları kendi rahatsızlığını tetikleyen unsuru testlerle belirledikten sonra, bunlara karşı dikkatli davranarak hastalığını kontrol altında tutmaya çalışmalıdır. Bu sayede hasta, çok daha az sayıda astım nöbeti geçirerek daha sağlıklı bir hayat sürebilir.

Astımın belirtileri nelerdir?

Hastalığın en sık görülen belirtileri göğüste tıkanma, öksürük ile hırıltılı solunumdur. Bazen sadece inatçı öksürükle veya nefes alıp verirken hırıltı, hışırtı gibi bir ses şeklinde belirti verebilir. Astım hastalarında belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir, genellikle gece veya sabaha karşı ortaya çıkar, kendiliğinden veya ilaçlar ile düzelir; ayrıca kişiye ve duruma göre değişik etkenler belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Astım tedavisinde neler uygulanır?

Bahar mevsiminde tetiklenen alerjik astımınız varsa, gün içerisinde polenler en çok sabah saatlerinde yoğun olduğundan, ev öğlenden sonra havalandırılmalıdır. Hasta mümkün olduğunca sokağa çıkmamalıdır. Dışarı çıktığında yapabiliyorsa polen maskesi kullanmalıdır. Evde ve arabadaki klimaların polen filtreleri sık sık değiştirilmelidir. Polen mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu ve parfümden uzak durması, polen alerjisi olan kişinin şikâyetlerinin ağırlaşmasını engeller. Alerjiye genetik yatkınlığı olan kişilerin alacağı alerji karşıtı önlemler, alerjik yakınmaların ortaya çıkmasını engeller ya da geciktirir.

Alerjik astımın herhangi bir tedavi yöntemiyle tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Alerjik Astım genetik kökenli olduğu için,  oluşmasındaki genetik bozukluk da pek çok genin kontrolü altındadır. Yani tek bir gene müdahaleyle bu işin çözülmesi söz konusu değildir. Uyguladığımız tedaviler, hastalığın tekrarlamasını, belirtilerin şiddetli olmasını önlemeye yöneliktir bu sayede hastalar gündelik yaşamlarını sorunsuz devam edebilirler. Solunum ve nefes almada sıkıntı yaşayanlar, semptomları geçiştirmemeli ve düzenli olarak göğüs hastalıkları uzmanına muayene olmalıdırlar.


Yayın Tarihi: 02/05/2018