Örnek Bahçelerde Verim Üreticilerin Yüzünü Güldürüyor


Örnek Bahçelerde Verim Üreticilerin Yüzünü Güldürüyor

Ordu Valiliğinin himayesinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ‘Fındıkta Verim ve Kalite Artacak’ sloganıyla uygulanmaya konulan “Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Fındık Bahçeleri Projesi” nden elde edilen sonuçlar üreticilerin yüzünü güldürmeye başladı.

Ordu fındık yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi olumsuz etkileyen en önemli unsur, fındık bahçelerinde tekniğine uygun yapılmayan budama ve gübreleme işlemleridir. Bu konudaki yapılan eksik ve hatalı uygulamalar neticesinde ilimiz fındık verimi dekara 80-90 kg olarak gerçekleşmektedir. Ordu’da fındıkta verimi dekara 10 kg artırdığımız takdirde ilimize yılda 200 milyon TL, fındıkta 1 randıman artışı ise 40 milyon TL yıllık gelir sağlamakta. Bu kapsamda, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce fındık yetiştiriciliğinde budama ve gübreleme hataları ortadan kaldırılarak verim ve kalitenin artması ve üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamak amacıyla 2015 yılında proje hazırlanarak uygulamaya konuldu. Hazırlanan proje ile İlimizin 19 ilçesinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzman personeli tarafından budama ve gübrelemesi yapılmış örnek bahçeler oluşturuldu.

Örnek Bahçelerin Sayısı Artacak, Hem Üreticimiz, Hem de Ülkemiz Kazanacak

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, 2017 yılı fındık hasat döneminin devam ettiği bu günlerde projenin olumlu sonuçlarını göstermek ve örnek bahçeleri diğer bahçelerle mukayese ederek verim ve kalitedeki farkları üreticilerimizle paylaşmak amacıyla Ulubey, Altınordu, Perşembe, İkizce, Kumru, Çaybaşı ve Kabataş ilçelerimizde çok sayıda üreticimizin katılımlarıyla ‘Tarla Günleri’ düzenlendi. İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg’a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti. 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, oluşturduğu örnek bahçelerin sayısını il genelinde artırarak üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamayı amaçlamakta. Ayrıca, yapacağı yeni çalışmalar ile fındıkta verim ve kaliteyi artırmak suretiyle 2023 yılında lider ülkeye yakışır fındık üretimi gerçekleştirmek ve ihracatımızın artmasını sağlayarak dünya pazarındaki liderliğimizi korumak ve bu amaç doğrultusunda dünya fındığının % 25‘ini tek başına üreten ilimizin dünyayı örnek alan değil, dünyaya örnek olan il olmasını sağlamak.


Yayın Tarihi: 15/08/2017