OMÜ’de ”Devletin Görünmeyen Eli, Sosyal Hizmet“ Paneli


OMÜ’de ”Devletin Görünmeyen Eli,  Sosyal Hizmet“ Paneli

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sosyal Hizmet Öğrenci Topluluğu tarafından 20 Mart Dünya Sosyal Hizmet Günü kapsamında “Devletin Görünmeyen Eli” konulu panel düzenlendi. Sağlık Bilimleri Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen panele; Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Işıl Bulut ve Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı konuşmacı olarak katıldı.

Sosyal Hizmet Bölümü öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği panelde Sağlık Bilimleri Fakültesi akademik ve idari personeli ile farklı sektörlerde çalışan sosyal hizmet uzmanları da yer aldı.

“Sosyal hizmet sadece bugünün değil geleceğin mesleğidir”

Sosyal Hizmet Öğrenci Topluluğu üyesi 3. sınıf öğrencisi Ecenur Yılmaz, panelin açılış konuşmasında “Sosyal Hizmet Topluluğu olarak bizler alan hakkında çalışmalar yapıp tecrübe kazanmanın yanında, okulumuzdan mezun olduktan sonra tam donanımlı şekilde mesleğimizi temsil etmek için kişisel gelişimimiz adına da çalışmalar yapmaktayız. Sosyal hizmet sadece bugünün değil, geleceğin mesleğidir.” dedi.

“Modern devlet sosyal bütünleşmeyi sağlar”

Panelin moderatörlüğünü yapan OMÜ Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ercümend Ersanlı yapmış olduğu konuşmada devleti tanımlayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Modern devlet, belirli toprak parçası üzerinde egemen olmakla kalmaz; bu toprak parçası üzerindeki tüm sosyal ilişkileri düzenleyerek sosyal bütünleşmeyi sağlar. Devletin asli görevi; Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye ‘Oğul, insanı yaşat ki devlet yaşasın’ öğüdünde en güzel şekilde ifade edilmektedir. İşte o zaman devlet,  modern anlamda sosyal devlet olur.”

Bölüm Başkanı Ersanlı ayrıca sosyal hizmetin toplumsal önemine dikkat çekip “İyi bir sosyal hizmet, hizmet alanın onurunu ve gurunu incitmeden, onun var oluşuna uygun bir strateji içinde verilmelidir. Kültürümüzdeki ‘sağ elin verdiğinden sol el haberdar olmamalıdır’ ifadesi bunun en güzel ifadesi değil mi?  Ne dersiniz? Bu ilkeden hareketle sosyal hizmet devletin görülmeyen elidir.” diyerek iyi sosyal hizmetin, kişinin kendisini ve çevresini değiştirmesine yardımcı olmaya, kendileri için daha iyi bir yaşam inşa etmeye ve güçlü ve pozitif ilişkiler geliştirmeye dayandığını ifade etti.

Panelist Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Işıl Bulut sunumunda; sosyal hizmet mesleğinin dünü, bugünü ve geleceği hakkında bilgi verirken, öğrencilere mesleklerini etik ilkeler çerçevesinde, bilimsel gelişmeleri yakından takip ederek ve toplumsal hayatın her alanına duyarlı olarak yerine getirmelerinin öneminden bahsetti.

“Sosyal hizmet iyi insan olmakla başlar”

Diğer panelist Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı ise iyi bir sosyal hizmet uzmanı olmanın “iyi insan” olmakla başladığını, başarılı bir sosyal hizmet uzmanının yaşadığı toplumu yakından tanıyarak her türlü soruna duyarlı olması gerektiğini söyledi. Balcı konuşmasında bunun yanı sıra katılımcılara Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün hizmetlerini ve sahip oldukları hizmet birimlerini tanıttı.


Yayın Tarihi: 20/03/2018