OMÜ’de" 19 Mayıs'ın Önemi ve Milli Mücadeledeki Yeri" Konferansı


OMÜ’de" 19 Mayıs'ın Önemi ve Milli Mücadeledeki Yeri" Konferansı

“Samsun Halkı Milli Mücadeleye Büyük Destek Verdi”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, "19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı" nedeniyle "19 Mayıs'ın Önemi ve Milli Mücadeledeki Yeri" konulu bir konferans düzenledi.

Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansta, OMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan konuşmacı olarak yer aldı. Konferansa; Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasına 19 Mayıs'ın aynı zamanda gençlik bayramı olması nedeniyle, özellikle gençlerin bayramını kutlayarak başlayan Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan katılımcıları, Atatürk ve silah arkadaşlarının Milli Mücadeleyi başlatmalarına iten sebepler ve Milli Mücadele süreçleri hakkında bilgilendirdi.

"Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları Batının planlarını bozdu"

Batılı devletlerin dini, ekonomik ve sosyal sebeplerle Anadolu toprakları üzerinde planları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çağlayan, "Arap Yarımadası için yaptıkları planlar yürürlüğe girdi. Ama Anadolu'da yürürlüğe girmesine bu millet müsaade etmemiştir. Mustafa Kemal Paşa gibi yürekli bir paşa ve kendisi gibi inançlı dava arkadaşları sayesinde Milli Mücadele başlamıştır." dedi.

"Milli Mücadele İstanbul'da başlayamazdı"

Mustafa Kemal Atatürk'ü Samsun'a getiren sebepleri açıklayan Çağlayan, "İstanbul'un işgali ve hükümetin baskı altında olması nedeniyle İstanbul'da yapacak bir şeyin olmadığını Mustafa Kemal Paşa biliyordu. Güvendiği dava arkadaşlarıyla Anadolu'ya geçerek mücadeleyi başlatma fikrini günlerce konuştu. Halkına değer veren, inanan bir lider olarak halkın mücadeleye hazır ve gönüllü olduğunu gördüğünde harekete geçti." diye konuştu.

"Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni şükranla anıyorum "

18 kişiyle ve geniş yetkilerle Atatürk Samsun'a çıktığında Samsun'un Rum çetelerin ve İngilizlerin işgalinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Atatürk'ün Samsun'da kaldığı sürede yaptığı faaliyetleri anlattı. Samsun halkının Mustafa Kemal Atatürk'e büyük destek verdiğinin altını çizen Çağlayan, "Özellikle Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni şükranla anıyorum." dedi.

Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan'ın konuşmasının ardından konferans sona erdi.


Yayın Tarihi: 17/05/2017