Merdiven Altı Kırtasiye Ürünlerinde Kanser Tehlikesi


Merdiven Altı Kırtasiye Ürünlerinde Kanser Tehlikesi

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, okulların başlamasına kısa bir zaman kala aileleri merdiven altı kırtasiye ürünler hakkında uyardı. 

Standartlara uymayan kırtasiye ürünleri, kanser başta olmak üzere birçok ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirebiliyor. 

Okulların başlamasına kısa bir zaman kala aileleri merdiven altı kırtasiye ürünlere dikkat etmesi gerektiğini belirten Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, kanser tehlikesine dikkat çekti. 

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala, yine en önemli konuların başında doğru kırtasiye ürünü seçimi geldiğini belirten Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, "Anne ve babalar kırtasiye ürünlerini seçerken dikkatli olması geretiyor. 

OKUL ALIŞVERİŞİNE DİKKAT

Standartlara uymayan, kalitesiz, merdiven altı ürünlerin kısa vadede olmasa bile, belirle bir süreç sonrasında ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkarabiliyor. 

Çocukları için okul alışverişi yaparken, seçilecek olan çantadan boya kalemine, yapıştırıcıdan, kalem traşına kadar tüm ürünler alırken dikkat edilmelidir. 

Resmi makamların onaylı ürünlerin yanı sıra kaçak denilen merdiven altı olarak üretilen ve sağlığı ciddi şekilde olumsuz etkileyen ürünlerde ucuz olduğu için tercih edilebiliyor. 

KANSEROJEN MADDE

Özellikle bu ucuz ürünlerde kullanılan boyaların bir kısmı kanserojen maddelerden üretiliyor. Bunların içinde fitalatlar, azo boyalar, solvent bazlı çözücüler, ağır metallerde bulunabiliyor. Buna mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. 

Çünkü kanserojen madde vücutta biriken bir madde oldukları için üst üste birikip ileride kanser olma riskini artırıyor. Kısa sürede aman bir şey olmaz kullansın dediğimiz ürün çoçuğunuzun ileride ciddi sağlık sorunlar yaşamasına sebep olacağını unutmamanız gerekiyor. 

Bunun için kaliteli, Türk Standartları Enstitisü (TSE) ve CE belgelerini almış ürünleri kullanılması gerekmektedir." diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 10/09/2018