Medical Park’tan “Cinsel İstismar ve Korunma Yolları ” Semineri


Medical Park’tan “Cinsel İstismar ve Korunma Yolları ” Semineri

Medical Park Samsun Tıp Merkezi’nden Psikolog Enise Öziç Samsun Sınav Koleji’nde “Cinsel İstismar ve Korunma yolları ” konulu seminer verdi. Seminere öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Psikolog Enise Öziç “Cinsel istismar çocuğun kendisinden büyük bir kişi tarafından cinsel haz amacı ile zorla ya da ikna edilerek cinsel etkileşime maruz bırakılması, kullanılması ve aynı zamanda istismarcının çocuğun özel bölgelerine(cinsel bölgeler) dokunması ve kendisinin özel bölgelerine dokundurtmaya çalışması olarak tanımlanabilir.”dedi.

İyi ve kötü dokunma arasındaki farklara değinen Psk. Öziç “İyi dokunmalar kendimizi iyi ve güvende hissetmemizi sağlar, kötü dokunmalar kendimizi öfkeli ve rahatsız hissetmemize neden olurlar. Kendimizi kötü dokunmalardan korumak zorundayız. Kendini rahatsız hissetmene neden olan dokunmalar genellikle kötü dokunmalardır. Canını acıtan dokunma, dokunulmasını istemediğin halde sana dokunulursa, dokunan kişi kendini rahatsız hissetmene neden oluyorsa, dokunma seni korkutuyor ve sinirlendiriyorsa, dokunan kişi bunu hiç kimseye söylememeni istiyorsa, dokunan kişi bunu başkasına söylersen sana bir zarar vereceğini tehdidinde bulunuyorsa bunlar kötü dokunmalardır. Birisi sana istemediğin bir şekilde dokunduğunda bunu gizlemek zorunda değilsin. Kendinin kötü olduğunu düşünme. Kötü olan sen değil, sana kötü bir şekilde dokunan kişidir. Bedenin sana aittir. Sen istemiyorsan kimse sana dokunmamalıdır.”şeklinde ifade etti.

Medical Park Samsun Tıp Merkezi’nden Psikolog Enise Öziç “Böyle bir durum ne olursa olsun sizin suçunuz olamaz. Yapılan şey kısa bir süre insanda hoş duygular uyandırabilir. Bir an bundan hoşlansanız, hatta size söylenenleri bilmediğiniz bir nedenle yapsanız dahi bu sizi asla suç ortağı yapmaz. Çünkü siz çocuksunuz ve böyle durumlarda asla suçlu olamazsınız. Bunun dışında başka bir gerçek yoktur. Biri sizlere kötü, rahatsız edici bir şey yaparsa arkadaşlarınızdan ya da büyüklerinizden yardım istemeyi öğrenin.”

Ailenizle, öğretmenlerinizle ve yakın büyüklerinizle her türlü sorunu paylaşabileceklerini söyleyen Psikolog Enise Öziç “Hiç kimsenin senin, özel yerlerine dokunmaya hakkı yoktur. Hiç kimsenin seni, kendi özel yerlerine dokundurtmaya  da hakkı yoktur. Birisinin senden özel yerlerine dokunmanı istemesi ya da seninkilere dokunması saklayacağın bir sır değildir. Anlatmama sözü vermiş olsan bile, anlatırsan başına çok kötü şeyler geleceği söylenmiş olsa bile, böyle bir şey olursa ailenize anlatmalısınız.”dedi.


Yayın Tarihi: 29/02/2016