Diyabetik Retinopati Kalıcı Görme Kaybına Neden Oluyor


Diyabetik Retinopati Kalıcı Görme Kaybına Neden Oluyor

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, "Diyabetik retinopatinin tedavisi, erken teşhisin yanında hastanın diyabet tedavisine ve diyetine özen göstermesine de bağlıdır. Diyabetik retinopati, hiçbir belirti vermeden de bulunabilmektedir." dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, Diyabet yani şeker hastalığına bağlı retina bozukluklarında ortaya çıkan Diyabetik Retinopati'nin erken teşhis ile başarılı şekilde tedavi edilebileceğini belirterek, ancak tedavide geç kalındığında diyabetik retinopatinin kalıcı görme kaybına ve körlüğe neden olabileceğini ifade ederek hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

DİYABETİK RETİNOPATİNİN NEDENİ VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Opr. Dr. Gökhan Dinçer, "Şeker hastalığı vücudun çeşitli yerlerinde kılcal damarlarda hasara neden olmaktadır. Hamilelik, hipertansiyon ve sigara kullanımı gibi durumlar şeker hastalığının retinaya olan zararını arttırmaktadır. Keskin görme noktamız olan makulada ödem oluşmadığı erken dönemde, diyabetin gözde yaptığı değişiklikler herhangi bir belirtiye yol açmaz. Bunlar sadece muayenede tespit edilebilirler. Daha ileri seviyelerde, kanama yüzünden görme bulanıklaşır, bazen de tamamen kaybedilir. Bu nedenle altı aylık aralarla düzenli muayene gereklidir.

DİYABETİK RETİNOPATİNİN TEDAVİSİ

Diyabetik retinopatinin hangi aşamada yani evresi belirlendikten sonra eğer hastada yukarıda ifade edilen belirtiler ortaya çıkmaya başlamışsa, düzenli olarak doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Retinopatisi bulunan hastalar, zamanında tedavi ve düzenli takip sayesinde körlük risklerini %95 oranında azaltabilirler. Diyabetli hastalar üzerinde yapılan çalışmalar, kan şekerinin iyi kontrolünün retinopatinin ortaya çıkış ve ilerleyişini yavaşlattığını görülmektedir. Retinopati lazer ve göziçi ilaç (steroid/antivegf) enjeksiyonu ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavide amaç anormal kan damarlarının kapatılmasına yardımcı olmaktadır.  Eğer kanama şiddetli ise ameliyat uygulanması gerekebilir. Bu operasyonla gözün içindeki kanın temizlenmesi amaçlanmaktadır." diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 06/08/2017