Kurtulmuş'a Fındık Raporu


Kurtulmuş'a Fındık Raporu

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ordu Milletvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a “Fındıkta Çözüm Önerileri” başlığı altında hazırlamış oldukları Fındık raporunu verdi.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, geçtiğimiz hafta sonu Ordu’ya gelen Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ile Altınordu ilçesinde bir otelde düzenlenen STK toplantısında bir araya geldiklerini ve Fındık ile ilgili hazırlamış oldukları raporu kendisine verdiklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a vermiş oldukları Fındık Raporu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Uğur Cörüt şunları söyledi;

“Biz Altınordu Ziraat Odası olarak Fındık’ta çözümün bir parçası olmak için Altınordu ve Ordu genelinde bulunan üreticilerle yaptığımız yüz yüze görüşmeler neticesinde Fındık ile ilgili asıl yapılması gerekenleri, çiftçinin fındık üreticisinin asıl istediğini rapor haline getirdik bir raporu hazırladık.  Fındığın bugünkü durumundan, geçmişte yapılan çalışmalardan kısaca özet geçerek üreticinin asıl istediğini her konuda vurgulamaya çalıştık. Sayın Başbakan Yardımcımız Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a vermiş olduğumuz rapor da özetle fındık üreticisinin Devlet garantisi istediğini, Fiyat istikrarını koruyan bir sistemin olması gerektiğini, Fındık üreticisinin devletin olmadığı hiçbir sistemi kabul etmediğini, Alivre, Tefecilik, Emanet ve Tekelleşme gibi çiftçiyi, fındık üreticisini bitirmeyi amaçlayan sistemlerin tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini, Devlet garantisi olan bir Lisanslı Depoculuk sisteminin olması gerektiğini ve en önemlisi İstikrarlı bir Fiyat Politikasının olması gerektiğini belirttik”

Fındıkta serbest piyasa koşullarının iyileştirilmesi gerektiğinin de altını çizen Başkan Uğur Cörüt; “Fındıkta İstikrarlı Fiyat Politikası uygulanması gerekmektedir. İnişli çıkışlı fiyatlar çiftçinin psikolojisini de bozmaktadır. Üretici kesin bir dille Fındıkta Devlet garantisi istiyor. Kısa vadeli değil uzun vadeli çözümler istiyoruz. Sayın Bakanımıza raporumuzu sunarken, fiyatlar konusundaki kaygılarımızı da anlattık. Kendisi sağ olsun, ilgileneceğini çiftçinin talebini geri çevirmeyeceğini, hükümet olarak kalıcı çözümler konusunda yeni adımlar atılacağını söyledi. Biz konunu takipçisi olacağız ve Fındıkta kalıcı bir çözümün sağlanması için istişarelerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Öteyandan, geçtiğimiz hafta sonu Ordu’da bulunan Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ordu Milletvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un fındık konusunda gerekli adımları atacaklarını söylemesinin ardından, yeni hafta da fındık fiyatlarında yükseliş olduğu gözlendi.


Yayın Tarihi: 22/11/2016