Arapça Kitap ve Kültür Günleri Başladı


Arapça Kitap ve Kültür Günleri Başladı

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi (TYB), Hâlidî Maarif İlim ve Kültür Derneği ile Haşimî Yayınevi’nin düzenlediği, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen 3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri başladı. Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas, Sudan, Katar ve Kuveyt başta olmak üzere 22 ülkeden 55 yayınevi ile 300 ilim adamı ve yazarın katıldığı organizasyon 11 Mart’a kadar sürecek. Çeşitli seminer, konferans ve etkinliklerin de yapılacağı organizasyonun açılışını ise Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ yaptı.

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Arapça Kitap ve Kültür Günleri organizasyonu, “Geçmişin ihyası, geleceğin inşası için medreselerimiz” sloganıyla kapılarını açtı. Kuran tilavetiyle başlayan açılışta Veysel Çelikdemir’in 15 Temmuz temalı kum gösterisi büyük beğeni topladı.

Açılışta konuşan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, ‘’İlim adamları ve kitaplar zirvesi olan bu etkinlik ortak kültür ve tarihimize, ortak mirasımıza büyük bir katkı sağlıyor’’ dedi. Akdağ sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’İnanıyorum ki, krizlerle, savaşlarla, fitnelerle uğraşan İslam dünyası bu tür faaliyetlerle tarih boyu var olan birlik ve dirliğe yeniden kavuşacaktır. Coğrafyalar arasındaki sunni sınırlar bize engel olamayacak, biz kendi dillerimizi, eserlerimizi tanıdıkça daha bir olacağız.’’ Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Mahmut Bıyıklı ise açılışta yaptığı konuşmada küçük bir medresede başlayan Arapça Kitap ve Kültür Günleri’nin bugün Cumhurbaşkanlığı himayesinde devam ettiğinin altını çizdi. Bıyıklı, ‘’Etkinliğimizin İslam dünyasının en büyük kitap ve kültür etkinliği olmasını diliyorum’’ dedi.

İslam Âlimleri İstanbul’da

Arapça Kitap ve Kültür Günleri kapsamında İslam dünyasının önde gelen alimleri İstanbul’a geldi. İslam âlimleri arasında, Pakistanlı alim Mahmud Osman Nuaymî, “İslâmî Eğitim Metodunda Alimlerin Rolü” konulu bir konuşma gerçekleştirecek. Nuaymî’nin yanı sıra, Beninli alim İssa Nourukpe Boukari konuşmasında, “Batı Afrika’da İslâm’ın Yayılışı” konusunu Benin örneğiyle anlatacak. Organizasyonun bir diğer dikkat çekici konuşması ise Lübnanlı alim Ali Osman Ceradî’nin Hanefi mezhebinin gelişimini anlatacağı, “Doğuşundan Kanunlaşma Sürecine Hanefi Mezhebi” olacak.

15 Temmuz ve II. Abdulhamid Tanıtılacak

Anadolu Ajansı’nın katkılarıyla 15 Temmuz Fotoğraf Sergisi düzenlenen etkinlik, özellikle İslâm dünyasından gelen yayıncı, ilim adamı ve misafirlere 15 Temmuz’u anlatabilmeyi amaç ediniyor. Bir diğer sergi ise tarih boyunca İslâm dünyasında birer kandil gibi dönemini aydınlatmış medreseleri konu edinen ‘Şehrin Kandilleri Medreseler’ adını taşıyor’’. Son olarak, Arap Baharı sonrası Suriye’den gelen muhacirlerle değil, son iki asırdır dört bir yandan mazlumlara sığınak olan Anadolu’nun fotoğraf ve belgelerle hikâyesi olan ‘Mazlumların Sığınağı Anadolu Coğrafyası’ da etkinlikte yer alıyor. Ayrıca, Arapçaya çevrilen Dr. Hüseyin Okur’un editörlüğünde 15 Temmuz Destanı adlı eser ile Ozan Bodur’un kaleme aldığı ‘II. Abdülhamid Han’ın Hayatı ve Hizmetleri’ ile ‘Operasyon 1915’ adlı kitaplar Arap dünyasına da dağıtılacak.


Yayın Tarihi: 01/03/2018