“Kadın Liderler Akademisi" Projesinin Sertifika Töreni Yapıldı


“Kadın Liderler Akademisi" Projesinin Sertifika Töreni Yapıldı

El Veren İnsanlar (ELVİN) Derneği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 2015 tarihinde başlayan “Kadın Liderler Akademisi" projesinin kapanış ve sertifika töreni yapılırken, Samsun Muhtarlar Derneği ile ELVİN Derneği arasında da “Mahallemle Elele” projesi protokolü imzalandı.

ELVİN Derneği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde, Eylül 2015 tarihinde başlayan ve Eylül 2016 tarihine sona eren, 42 konu başlığının ele alındığı dalında uzman 28 ve gönüllü kuruluşların destek verdiği Samsun Kadın Liderler Akademisi projesinin kapanış ve sertifika töreni yapıldı. Törende ayrıca, Samsun Muhtarlar Derneği ile ELVİN Derneği arasında da “Mahallemle Elele” projesi protokolü imzalandı.

Bir otelde düzenlenen kapanış, sertifika ve imza törenine Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ELVİN Derneği Başkanı Yeşim Gürsoy, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Avustralya İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, mahalle muhtarları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri katıldı.

Yoğun Talep ve İstek Oluştu

Proje hakkında bilgi veren ELVİN Derneği Başkanı Yeşim Gürsoy, “Projemiz kadın sivil toplum kuruluşlarının insan kaynakları kapasitelerini güçlendirmek, karar alma süreçlerine etkin katılımlarını sağlamak, STK’lar ve yerel idareler arasında işbirliğini artırmak, deneyim paylaşımlarını sağlamak ve en önemlisi cinsiyet tabanlı bütün sorunları dikkat çekip kadın ve kız çocuklarının haklarının iyileştirilmesine katkı sağlayıp sorunların toplumsal farkındalık boyutu artırarak karar mekanizmalarının süreçlerinde doğru ve etkin rol oynamak amacıyla planlanmış ve 16 hafta 42 konu başlığı ile birbirinden değerli akademisyenler konusunda uzman kişiler tarafından eğitim sürecini tamamlamıştır. Proje hedefimiz 30 kişi olarak belirlenmiş olup, bu kişi sayısı bakanlığımız tarafından onaylanmış olmasına rağmen, yoğun talep ve istek üzerine 70 kişi olarak devam etmiştir. Elvin Derneği olarak bizler çok uzun yıllardır ayrı sahalarda, aynı amaçlar uğruna gönüllülük esasıyla destek verdiğimiz bütün çalışmalarımızı tarafsız toplumun her kesimine eşit, cinsiyet ayırt etmeksizin tek bir çatı altında güçlerimizi bilgi birikim ve deneyimlerimizi birleştirerek sürdürmek için bir araya geldik” dedi.

Kadınlar Ülke Kalkınmasında Önemli Rol Oynuyor

Türk kadınının üzerine yüklenen sorumlulukları da aşarak ülke kalkınmasına destek olduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Kadının toplumdaki yeri sadece ev işleri ve çocuk yetiştirmekten ibaret değildir. Daha erkek egemen bir toplum olarak bilinen Orta Doğu toplumları arasında olan ülkemizde kadının her alanda ön plana çıktığı süreç devam ediyor. Ülkemizi yöneten Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlarımız, valilerimiz, belediye başkanlarımız, ülke nüfusunun yüzde 50’sini oluşturan kadınların toplumun bütün sosyolojik olaylarında daha aktif rol almaları için bir çaba içerisinde. Ülkemiz, kadınların daha aktif olarak hayata atıldığı önemli bir değişim ve dönüşüm içinde. Ama bu dönüşüm kısa sürede olmuyor, zaman gerektiriyor. Mücadele gerektiriyor. Hanımefendilerin, sosyal hayatta, ekonomide aktif rol almalarını etkileyen en önemli sıkıntı, tamamen onlara bırakılmış olan ev işleri, çocuk yetiştirme ve de evlerindeki sorumluluklardır. Ama kadınlarımız artık onları yapmakla birlikte sosyal hayatta da etkin bir şekilde rol alacağız diyorlar. Buradaki kadınlarımızda aynı şekilde üzerlerine yüklenilmiş olan sorumlulukları aşmış, toplumsal anlamda ülkemizin geleceğe dönük olan kalkınma hamlesine katkı veriyor. Samsun’da özellikle ELVİN Derneği bu konuda önemli bir mücadele içerisinde. Bir yıla sığdırılamayacak kadar güzel işler yapmış olmak basit bir olay değildir” diye konuştu.

Kadının Fendi Herkesi Yendi

Ülkenin kalkınmasına katkı sağlamak için kadınlardan destek alınması gerektiğini ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Kadının fendi herkesi yendi. Aslında erkeği yendi ama oradaki fent kelimesi kurnaz anlamına geliyor. Kadın isterse her şeyi başarır anlamındadır. Samsun, özellikle kadın girişimciler ya da kadının hayata bakışı itibariyle başka illerimiz gibi değil. Daha liberal, daha demokrat ve bu konuda daha hoş görülüler. Bu bize aynı zamanda rahat hareket etme imkanı tanıyor. Diğer taraftan da bu tarz faaliyetler yapılırken, başka illerde taşın altına elini sokan çok fazla insan bulamazken, Samsun daha cömert davranıyor. Onun için de bizim işimiz biraz daha kolay. Köyden gelen bir hanımefendinin neler yapabildiğini, ne kadar başarılı bir noktaya taşındığını hep beraber görüyoruz. Biz kadınlarla rekabete girdiğimizde, erkeklerin kıskançlık duyguları öne çıkıyor. Hemen bayanları bastırmaya çalışıyoruz. Kabul etmek gerekir ki, hayatı birlikte değerlendirme, özellikle Samsun’u, sonra ülkemizi, daha sonra da dünyayı kalkındırmak adına çok ciddi mücadele içerisinde olmamız gerekiyor. Kadınları yetenekleri olduğu alanlarda değerlendirdiğinde ne kadar başarılı olduklarını görüyoruz. Bizim şehrimizde, hem ülkemizde birçok gereksiz tartışmaları kenara bırakarak, özellikle yatırım amaçlı, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak amaçlı yapılacak olan faaliyetlerde kadınlardan ciddi anlamda destek almamız gerekiyor. Bu son aylarda yoğun bir şekilde talep edilir olunuyor. 15 Temmuz’u takip eden gece ve günlerde bizim en çok meydanda gördüğümüz insanlar bayanlardı. Kucağında çocuğunu uyutanlar, evinde kocasına yemeği verdikten sonra sabaha kadar meydanlarda bekliyorlardı” şeklinde konuştu.

70 Kişi Sertifikalarını Aldı

Konuşmaların ardından Eylül 2015-Eylül 2016 tarihleri arasında 42 konu başlığının ele alındığı, 28 akademisyen ve gönüllü kuruluşların destek verdiği Samsun Kadın Liderler Akademisi Projesi’ne katılan 70 kişi sertifikalarını aldı.

Sertifikaların ardından da Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk ile ELVİN Derneği Başkanı Yeşim Gürsoy arasında “Mahallemle Elele” projesinin imza töreni yapıldı.

Sertifika ve imza törenlerinin sonunda DEİK Avustralya İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield ve Uzman Gökhan Okçu sunum gerçekleştirdi.


Yayın Tarihi: 22/11/2016

Diğer Resimler

“Kadın Liderler Akademisi" Projesinin Sertifika Töreni Yapıldı
“Kadın Liderler Akademisi" Projesinin Sertifika Töreni Yapıldı
“Kadın Liderler Akademisi" Projesinin Sertifika Töreni Yapıldı
“Kadın Liderler Akademisi" Projesinin Sertifika Töreni Yapıldı