İtalya, Fındık Piyasasını Karıştırdı


İtalya, Fındık Piyasasını Karıştırdı

İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti tarafından hazırlanan “En tehlikeli gıda maddeleri” listesinde Türk fındığının kanserojen aflatoksin maddesi içerdiği gerekçesiyle ilk sırada yer almasına Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır sert tepki gösterdi. Başkan Çakır, “Bu uluslararası bir oyundur. Dünya’da hem üretim hem de ekim alanı bakımından Türkiye birinci sırada, İtalya ise ikinci sıradadır. Amaçları açık bir şekilde bizi Dünya piyasasında zor duruma sokmaktır” dedi.

16 Ekim 2016 tarihinde BBC’de yer alan habere göre, İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti tarafından hazırlanan “En tehlikeli gıda maddeleri” listesinde Türk Fındığı, kanserojen aflotoksin maddesi içerdiği gerekçesiyle ilk sırada yer aldı. Coldiretti internet sitesinde yer alan haberde en tehlikeli ürün olarak Türk fındığı gösterildi. İstatistiki bilgide ise, İtalya’ya Türk fındığı ithalatının 2015’te yüzde 47 oranında arttığı ve 295 milyon euro’ya ulaşarak tarihi bir rekor kırdığı bilgisi de paylaşıldı. Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır olayın tamamen uluslararası bir ticaret oyunu olduğunu, bu konuda asla sessiz kalmamamız gerektiğini vurguladı. Başkan Çakır, “Bugün Dünya’da yaklaşık 1 milyon ton civarında fındık üretimi yapılmaktadır. 646 bin ton ile en fazla üretim yapan ülke Türkiye’dir. Türkiye’yi sırasıyla İtalya,  Amerika, Azerbaycan, Gürcistan ve İspanya gibi ülkeler takip etmektedir. Bu rakamlarda neden hedef alındığımızın açık göstergesidir. Aflatoksin analizi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetiminde ve uluslararası normlara uygun olarak yapılmaktadır. İtalya’nın fındık sezonunun hareketli bir döneminde böyle bir çıkış yapması manidar.” dedi.

İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti ‘nin yayınladığı listenin 5’nci sırasında da yine Türkiye’den getirilen meyve-sebze başlığı adı altında kuru incir ve biber yer aldı. Coldiretti, bu ürünlerin de aflatoksin ve pestisit denilen tarım ilacı seviyesinin belirlenen sınırların üzerinde olması nedeniyle listeye dahil edildiğini belirtti.


Yayın Tarihi: 17/10/2016

Diğer Resimler

İtalya, Fındık Piyasasını Karıştırdı
İtalya, Fındık Piyasasını Karıştırdı