İstanbul’u Anmadan Tarih Yazmaya Kalkarsanız, Mürekkebiniz Kurur


İstanbul’u Anmadan Tarih Yazmaya Kalkarsanız, Mürekkebiniz Kurur

İstanbul’un Fethi’nin 563. yıl dönümü programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’u görmeden, İstanbul'u yaşamadan geçen ömür eksiktir. İstanbul, bizim için sevgili Peygamberimizin övgüsüne, müjdesine mazhar olmasıyla ayrıca önemlidir. Çağ kapatıp çağ açan; tarihin gördüğü en muhteşem zaferlerden biri olan İstanbul’un Fethi’nin 563. yıl dönümü mübarek olsun, kutlu olsun” dedi.

“İSTANBUL’U GÖRMEDEN, İSTANBUL’U YAŞAMADAN GEÇEN ÖMÜR EKSİKTİR, TATSIZDIR”

İstanbul’u ve İstanbulluları selamlayarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’u çekip alırsanız şairler ilhamsız ve sözsüz, şiirler eksik kalır. İstanbul’u anmadan tarih yazmaya kalkarsanız, mürekkebiniz kurur, kaleminiz körelir. İstanbul’u görmeden, İstanbul’u yaşamadan geçen ömür eksiktir, tatsızdır. Onun için bu şehrin kıymetini çok iyi bilmeliyiz. İstanbul bizim için sevgili peygamberimizin övgüsüne, müjdesine mazhar olmasıyla ayrıca önemlidir. Çağ kapatıp çağ açan; tarihin gördüğü en muhteşem zaferlerden biri olan, İstanbul’un Fethi’nin 563. Yıl dönümü mübarek olsun, kutlu olsun. Rabbim, bu şehri fetheden komutan Fatih Sultan Mehmet Han’dan, onun manevi rehberleri olan Akşemsettin’den Molla Gürani’ye kadar tüm âlimlerden; bu şehri fetheden askerden, bu şehrin asırlardır bizim olarak kalması için mücadele eden herkesten razı olsun” dedi.

“FETHİN HESAPLAŞMASI 563 YILDIR BİTMEDİ”

Selamlamasının devamında, “Ya Rab, Fatih’in İstanbul’u fethetmesini sağlayan inançla, azimle, kararlılıkla bize de her gün yeni gönüller fethetmeyi nasip eyle. Ya Rab, ‘şehadetleri dinin temeli’ olan ezanların kıyamete kadar bu şehrin üzerinde yankılanmasını bizlere lütfeyle. Ya Rab, her köşesi bir başka evliyanın, gönül sultanının mekânı olan bu şehrin üzerindeki manevi zırhı kıyamete kadar muhafaza eyle. Ya Rab, kimsesizlerin kimsesi, gariplerin son sığınağı olan bu şehri koru. Ya Rab, bu şehrin ve vatanımızın fethi için, korunması için, asırlardır, bir gül bahçesine girercesine toprağa düşen şehitlerimizin şehadetini sen kabul eyle” dualarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un 563 yıl önce fethedildiğini; ancak bu fethin hesaplaşmasının 563 yıldır bitmediğini belirtti ve ekledi: “İstanbul semalarında ezanlarımız okunmaya, ay yıldızlı bayrağımız dalgalanmaya devam ettiği sürece, bu hesaplaşma bitmeyecek devam edecek.”

“İSTANBUL’U ANLAMAK İÇİN, FETHİN NE DEMEK OLDUĞUNU BİLMELİSİNİZ”

“İstanbul’u anlamak için; Mekke’yi gözünüzün önüne getirmelisiniz, Medine’nin huzurunu içinizde yaşamalısınız, Kudüs’ün acısını kalbinizde hissetmelisiniz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul’u anlamak için, Malazgirt’te Sultan Alparslan’ın, kefenini giyip ordusunun başına geçtiği andaki cesaretini kavrayabilmelisiniz. 1075 yılında İznik’te, coğrafyamızdaki ilk devletimizi kuran Süleyman Şah’ın ufkunu çözebilmelisiniz. Söğüt’te temelleri atılan dünyanın en uzun soluklu ve kudretli devletinin kurucusu Osman Gazi’nin rüyasına vakıf olmalısınız. Ve elbette İstanbul’u anlamak için, fethin ne demek olduğunu bilmelisiniz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Türk Yıldızları’nın gösterisini, Mehter Takımı’nın icra ettiği marşları ve Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncularının yorumladığı İstanbul’un Fethi ile ilgili şiirleri dinledikten sonra tören alanından ayrıldı.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 29/05/2016