İlkadım’dan Toplu Taşıt Sürücülerine Seminer


İlkadım’dan Toplu Taşıt Sürücülerine Seminer

İlkadım Belediyesi, toplu taşıt sürücülerini bilgilendirmek amacıyla seminer düzenledi. 
İlkadım Belediyesi Kent Konseyi Trafik Ulaştırma ve Çalışma Grubu’nun düzenlediği “Toplu Taşıt Sürücülerini Bilgilendirme Semineri” Şoförler ve Otomobilciler Odası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Seminer, protokol konuşmaları ile başladı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Dursun Kavuran, toplu taşıt sürücülerine trafik kurallarına uymaları konusunda uyarılarda bulundu.

VALİ ŞAHİN: “OLUMSUZLUKLARI EĞİTİM ALARAK ÇÖZEBİLİRİZ”
Trafikteki olumsuz davranışların eğitim alarak çözülebileceğinin altını çizen Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Samsun gibi yerlerde bile yoğun saatlerde yavaş yavaş trafik sıkıntısı yaşamaya başladık. Bunu aşmanın bir tane yolu var. Kurallara uyarsak mesafe alabiliriz. Kurallara uymazsak, yollar kilitlenir. İnsanlar mesafe alamaz. Bu durum bizim psikolojimizi bozar. Onun ötesinde aracımızda golf sopası, normal sopa, demir çubuk ve levye filan bulundurmaya başlarız. Bunun sonunu da herhalde söylememe gerek yok. Samsun ulusal medyada trafik kazaları ile gündeme geliyorsa, bun da bizim, sizin ve herkesin yapması gereken bir sürü iş var demektir. Şoför olarak yola çıktığımızda geriliyoruz, sesimizi yükseltiyoruz, dışarıda söylenmesi uygun olmayan bazı kavramları ağzımızdan döküyoruz. Nihayetinde siz şoförler evinizi geçindiriyorsunuz. Onun için sizlere biraz daha fazla görev düşüyor. Bu olumsuzlukları kaldırmanın yolu da eğitim ve konuşmaktan geçiyor” dedi.

YAVUZ: “TRAFİK KAZALARINDAN HER YIL BİNLERCE İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR”
Her yıl binlerce insanın trafik kazası sonucu hayatını kaybettiğini ifade eden Samsun Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, “Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan trafik kazalarında her yıl binlerce insan hayatını kaybetmekte, 10 binlerce insan yaralanmakta ve sakat kalmakta, milyarlarca liralık da hasar meydana gelmektedir. Trafik kazalarında aşırı hız, yakın takip, alkollü araç kullanmak, trafik kurallarına uymamak ve uykusuz araç kullanmak sayılabilir. Trafik kazalarının 2020 yılına kadar yüzde 50 azaltılması hedeflenerek, gerekli çalışmalar ve kararlar alınmıştır. Trafik kazalarının azalmasında toplu taşıma araçlarını kullanmak büyük önem arz etmektedir. Toplu taşıma araçlarının sürücüleri olarak sizler, trafikte olumlu davranışlarınız ve trafik kurallarına uymanız ile çevrenize iyi örnek olabilir, trafik bilincinin oluşmasında büyük katkıda bulunabilirsiniz” diye konuştu.

BAŞKAN TOK: “ŞOFÖRLERE SPOR YAPMALARINI ÖNERİYORUM”
İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Biz İlkadım Belediyesi Kent Konseyi olarak değişik ve gençliğe yönelik olan çalışmalarımız var. Biz her kademede yer almaya çalışıyoruz. Şoförlerimizin eğitimi, trafik sorunu noktasındaki çalışmaları da önemsiyoruz. Son zamanlarda yolların genişlemesine ve duble yollar yapılmasına rağmen kazalar ve kazalar sonucu ölümler ile yaralanmaların çok olduğu bir Türkiye’de yaşıyoruz. Dolayısıyla eğitimin yaşı ve zamanı yok. Bizler de belediye başkanı olarak zaman zaman eğitimlere gidiyoruz. Her gün bir önceki gün yapmış olduğumuz davranışı bir sonraki gün ‘yapmasaydık’ diyebiliyoruz. Şoförler bizim için çok önemli. Bizim, çoluk, çocuğumuzun ailesinden sonra en fazla vakit geçirdiği insanlar şoförlerdir. Okula giden öğrenciler sabah kalkıyorlar, ailesinden sonra servise binip şoförle muhatap oluyorlar. Toplu ulaşımlarda nereye gidersek şoförlerle muhatap olunuyor. Bu nedenle şoförlerin eğitimi çok önemlidir. Şoförlerin yolculara davranış biçimi çok önemlidir. Ama şoförlere de zaman zaman hak vermemek mümkün değil. Günde binlerce vatandaşımızı taşıyorlar. Bazı zamanlar sabırsızlıklar olabiliyor. Ben şoförlerimizin özellikle spor yapmalarını tavsiye ediyorum. Spor yaparlarsa o enerjiyi atmış olurlar ve çalışma saatinde moral-motivasyonları daha yüksek olur. Burada bir eğitim süreci yaşanacak. Trafik kuralları öğretilecek. Sağlık konusunda çalışmalar yapılacak. Bu eğitimin herkese hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından seminerde emeği geçenlere ve katılımcılara, hatıra ormanına kendi adlarına dikelen fidanların belgeleri verildi.
Seminer, belgelerin verilmesinin ardından ilkyardım, çevre, trafik ve iletişim eğitimleri ile devam etti.
 


Yayın Tarihi: 17/02/2016