İlkadım’da Bir Medeniyet Yükseliyor


İlkadım’da Bir Medeniyet Yükseliyor

İlkadım Belediyesi tarafından 6,5 dönüm alan üzerine yapımı devam eden Karadeniz’in en büyük Cami ve Külliyesi’nde Selçuklu mimarisinin yanı sıra, Osmanlı ve Babür Türk Mimarisi de kullanılıyor.

Baruthane Mahallesi Ihlamur Bulvarı üzerinde inşa edilen Karadeniz’in en büyük Camii ve Külliyesi’nde hummalı bir çalışma sürerken cami kısmındaki detayları daha da belirginleşiyor.

TAVANDA ÇITAKARÎ SANATI…

Selçuklu mimarisiyle kullanılarak külliye ve camii olarak iki bölüm halinde inşa edilen caminin mermer işçiliği ile göze çarpan giriş kapısı ile mihrabı camiye estetik bir görünüm kazandırıyor. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek melez bir tasarımın uygulandığı cami içinde, sütunlar Selçuklu mimarisini, tavanda ise Osmanlı mimarisi ile sanat köklerimize uygun bir estetik katacak olan çıtakarî sanatı uygulanacak. Caminin çatısı ise, çam ağacından elde edilen kalaslarla kaplanacak 

KUBBE’DE BABÜR TÜRK MİMARİSİ…

Babür Türk Mimarisinin kullanılacağı cami kubbesinde nakışlı geleneksel mimari ile bezenecek. Kubbeyi çepeçevre saracak olan camlar ise, vitray olacak. İçerde havuzu, kenarlarında sedir oturma yeri,  avluda ise şadırvan olacak. 

SEMBOL MİMARİ İLE HAYAT KAYNAKLARINI YANSITACAK.

Konumu itibariyle deniz ve şehir manzarası ile dikkat çeken külliye ve camide mimarisi ve dizaynı ile deniz, orman ve su gibi hayat kaynaklarını yansıtacak. İbadet merkezinin ötesinde ruh dünyasına değer katacak olan cami ve külliye, şehrin önemli ibadet ve inanç merkezi olacak.

MEDENİYETİN İNŞASI VE İHYASI İÇİN ÖNEMLİ…

Gün geçtikçe detayları ortaya çıkan caminin sadece Samsun için değil, şehir dışından gelecek yerli ve yabancı ziyaretçilerin görmek isteyeceği inanç ve ibadet merkezi olacağını kaydeden İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok,  Cami ve Külliye’nin medeniyetin inşası ve ihyası için önemli bir merkez olacağını kaydetti.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK CAMİ VE KÜLLİYE…

Mimarisiyle göz kamaştıran bu muazzam eseri inşa etmeden önce  kadim medeniyetimizin izlerinden oluşan bir şaheser ortaya çıkarmak istediklerini ifade eden Başkan Tok, “ İki bölüm halinde inşa edilen cami ve külliyenin 5 bin kişilik cemaat kapasitesi, 200 araçlık otopark, toplantı salonları ve eğitim merkezleri bulunmakta.. Deniz'i gören ahşap malzeme ve kesme taş kullandığımız ve mimarisi ile  Türkiye'ye örnek olacak Camii ve Külliye'de bayanlar için ayrı abdest ve ibadet yerleri yapıyoruz. Camii ve Külliye inşaatını tamamlayarak hizmete açtığımızda Ankara Hacıbayram Veli, İstanbul Sultanahmet ve Eyüp Sultan gibi önemli bir merkez olacak.” diye konuştu


Yayın Tarihi: 27/11/2017