İdealimiz Kimlikli Şehirler Oluşturmak


İdealimiz Kimlikli Şehirler Oluşturmak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karaaslan, ''Kentsel dönüşümü beraberinde getirdiği sosyolojik dönüşümle birlikte ele alan, her kente farklı yerel özelliklerin yansıdığı tasarım yaklaşımlarını benimsiyor, bu amaçla kimlikli şehirler oluşturma idealimizi hayata geçiriyoruz" dedi.

AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Rixos Otel'de düzenlenen Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (ASİAD) işbirliği ile düzenlenen Uluslararası İdeal Kentler Zirvesi'ne katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Turan, insanların maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılandığı, mutlu ve huzurlu olduğu, çevresel ve estetik değerlere dayalı mekanların bulunduğu yaşam alanları üretilmesinin, herkesin ortak gayesi olduğunu belirtti.

"Şehir insanın yaşam alanıdır"

Zirveye katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ise yaptığı konuşmada, fiziksel yapı üzerinden şehirleri idealize etmenin doğru olmadığını ifade etti. Karaaslan, "Şehir insanın yaşam alanıdır. Aslında belki de bu anlamda en ideal şehir, kendi öz kimliğini yansıtan, topoğrafyası ile uyumlu, insana, diğer tüm canlılara ve doğaya saygılı, toplumun her kesimi, özellikle dezavantajlı gruplar için erişilebilir, kapsayıcı, kuşatıcı, kısacası özgün olandır." değerlendirmesini yaptı.

Son 14 yılda Türkiye'de şehircilik anlamında çok önemli mesafeler katedildiğini vurgulayan Karaaslan, 14 yıl önce altyapı problemlerinin insan sağlığını ve hayatını olumsuz etkilediği, gecekondularla çevrelenmiş şehirlerin olduğunu, öncelikle bu temel sorunları çözerek işe başladıklarını kaydetti. Karaaslan, şu ifadeleri kullandı:

"Kentsel dönüşümü, beraberinde getirdiği sosyolojik dönüşümle birlikte ele alan, her kente farklı yerel özelliklerin yansıdığı tasarım yaklaşımlarını benimsiyor, bu amaçla kimlikli şehirler oluşturma idealimizi hayata geçiriyoruz. Bir şehre yaklaşırken farklı meslek disiplinlerinin biraradalığını çok önemsiyoruz. Mimar, şehir plancısı, kentsel tasarımcı, peyzaj mimarı, sanat tarihçisi, sosyolog ve farklı alanlara göre çeşitlenebilecek farklı bakış açılarının ayrıca yerelin sesi olan kullanıcıların yani yaşayanların karar alma süreçlerine dahil edilmesinin, alınacak kararların şehre katkısını olumlu yönde etkileyeceğine inanıyoruz. Kısacası ideal olanı, güzel olanı istemek, iyi olanı inşa etmek arzumuz, hayalimiz var."

Kültür çeşitliliğinin toplumlar üzerinde bir medeniyet inşa edeceği yegane unsurun şehirler olduğuna işaret eden Karaaslan, "Şehirlerimiz, toplumların farklılıklarını eriteceği ya da tek tipliliğe hapsedeceği yerler değildir. O nedenle küreselleşen dünyanın dayattığı tek tipliliğe karşı farklılıklarımızdan güç alan, farklı medeniyetlerin katmanları üzerinde kendi medeniyetini oluşturmuş atalarımızın torunları olarak bizlerin bu anlamda sorumluluğu büyük." dedi.

Zirvenin açılışına Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, Uluslararası İdeal Kentler Zirvesi Genel Koordinatörü Talha Kös ve Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Eda Ersoy da katıldı.


Yayın Tarihi: 10/05/2016