Hükûmetler Doğrudan Sandıkta Kurulsun İstiyoruz


Hükûmetler Doğrudan Sandıkta Kurulsun İstiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’daki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada “Koalisyon hükûmetleri kurulurken nerelerde ne pazarlıklar yapıldığını, ne dolaplar döndüğünü en iyi bu şehir bilir. O Güneş Motel'ler, ne pazarlıklar, ‘hangi bakanlığı alırsın, ne kadar para istersin’; neler döndü, neler... Biz diyoruz ki Türkiye bu zilletten kurtulsun, artık hükûmetler böyle gizli saklı pazarlıklarla değil doğrudan sandıkta kurulsun, bunu istiyoruz” dedi.

“MİLLETİN İRADESİ BİZİM İÇİN EN SAYGIN TEPE NOKTADIR”

Ana muhalefet liderinin, kendisi için kullandığı “Cumhurbaşkanı, hayır diyenler teröristtir diyor” ifadesini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kılıçdaroğlu, yine yalan söylüyorsun. Biz demokrasiye öylesine imanmışız ki, öylesine bağlı olmuşuz ki, milletin iradesi bizim için en saygın tepe noktadır. Ve ‘evet’ diyen ne kadar saygınsa, ‘hayır’ diyen de o kadar saygındır” diye konuştu.

Halk oylamasında neden ‘evet’ denmesi gerektiğini anlatırken bir uyarı görevinin olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kandil ‘hayır’ diyor mu? Bölücü başı ‘hayır’ diyor mu? Pensilvanya ‘hayır’ diyor mu? Avrupa’da bir kısım liderler ‘hayır’ diyor mu? Düşünün, Avrupalı parlamenterler, liderler ‘hayır’ kampanyası yapıyor Avrupa’da. Türkiye’den baro başkanı Avrupa’ya gidip kampanya yapıyor. Kardeşlerim, şimdi bütün bunlar ‘hayır’ derken biz milletimize bir şeyi hatırlatıyoruz. Nedir o? İki şey söyleyeceğim. Bir; sevgili Peygamberimiz buyuruyor: ‘Kişi sevdikleriyle beraberdir.’ Bundan daha güzel ölçü olabilir mi? İki; ‘söyle bana arkadaşını, söyleyeyim sana kim olduğunu.’ Bir ölçü de bu. Şimdi anladın mı Kılıçdaroğlu ne söylemek istediğimi?” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ankara sadece 1950 yılından bugüne 48 hükûmetin kuruluşuna şahitlik etti. Koalisyon hükûmetleri kurulurken nelerde ne pazarlıklar yapıldığını, ne dolaplar döndüğünü en iyi bu şehir bilir. O Güneş Motel’ler, ne pazarlıklar, ‘hangi bakanlığı alırsın, ne kadar para istersin’; neler döndü neler. Biz diyoruz ki, Türkiye bu zilletten kurtulsun, artık hükûmetler böyle gizli saklı pazarlıklarla değil, doğrudan sandıkta kurulsun, bunu istiyoruz” şeklinde konuştu.

“MECLİSİ DAHA DA GÜÇLENDİRİYORUZ”

Ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu’nun, halk oylamasına sunulan sistemle ilgili olarak “Gelecek Cumhurbaşkanı Meclisi feshedecek” ifadesine de yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun gerçeği yansıtmadığını vurguladı ve şunları söyledi: “Böyle bir şey yok, fesih diye bir şey söz konusu değil. Hem kanun hazırlama tekelini ona bırakarak, hem denetim yetkileriyle tahkim ederek, hem milletvekili sayısını artırarak biz Meclisi daha da güçlendiriyoruz, yalan konuşma. Ve Cumhurbaşkanının kanun yapma hakkı bile yok, Cumhurbaşkanı sadece bütçe teklifi yapabiliyor, ondan da Meclis kabul etmedi, kabul etmediği takdirde bir önceki yılın bütçesiyle devam ediliyor; olay bu. Kardeşlerim, Cumhurbaşkanının Meclisi, Meclisin de Cumhurbaşkanını olur-olmaz bahanelerle taciz etmemesi için de her ikisinin seçiminin 5 yılda bir veya aynı günde yapılmasını zorunlu hâle getiriyoruz. Kaldı ki, Meclis diyelim ki bir seçimlerin yenilenmesi kararı alıyor veya Cumhurbaşkanı böyle bir karar alıyor; bu neyi getirir biliyor musunuz? Aynı anda hem Meclisin seçimini getirir, aynı anda Cumhurbaşkanının da seçimini getirir. Bu ne demektir? Öyle bu tür kararı almak da kolay değildir. Dürüst ol, samimi ol. Böylece geçmişte yaşadığımız siyasi istikrarsızlıklar ortadan kalkıyor.”

“PARLAMENTO DAHA GENÇ VE DİNAMİK OLACAK”

Ülkenin gençlerine olan güvenlerini göstermek için daha önce 30’dan 25’e indirdikleri seçilme yaşını 16 Nisan’da oylanacak Anayasa değişikliği ile 18’e indireceklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ‘hayır’cılar ne diyor? ‘Çoluk çocuğa mı bırakacağız Parlamentoyu?’ Zaten şu anda 25-30 arası 5 kişi var Mecliste. Sanki Meclis tamamen 18-25 arası gençlerle dolacak. Kim hak ediyorsa, Parlamentoya o girecek. Kaldı ki, ben gençlerime güveniyorum, inanıyorum. Bu gençlik evladı Fatihandır. 21 yaşında bir çağı kapatıp bir çağı açan Fatih Sultan Mehmet’in neslidir bu gençlik. Kanuni’lerin, Ulubatlı’ların neslidir bu gençlik. Evvel Allah bu Parlamento diri olacak, bu Parlamento daha genç olacak, dinamik olacak, bunu istiyoruz. Batıda var da bizde niye olmasın?” değerlendirmesinde bulundu.

“ANAYASANIN VERMEDİĞİ BİR YETKİYİ CUMHURBAŞKANI KULLANAMAZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun; oylanacak yönetim sisteminde ‘Cumhurbaşkanının muhtarlıkları kararname ile kapatabileceği’ yönündeki beyanını da aktardı ve şunları ekledi: “Anayasamızın amir hükmü, kanunlar Cumhurbaşkanına bu yetkiyi vermiyor. Anayasanın vermediği bir yetkiyi Cumhurbaşkanı kullanamaz, kanunların vermediği bir yetkiyi Cumhurbaşkanı kullanamaz. Muhtarlıklar kararnameyle kurulmuyor ki Cumhurbaşkanı kararnameyle bunları kapatsın, kanunla kuruluyor. Dolayısıyla ancak kanunla kapatılabilir, böyle bir yetki Cumhurbaşkanında yok.”

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TÜRKİYE’NİN VE TÜRK MİLLETİNİN HAYRINADIR”

Bu ülkenin ve bu milletin bir beka meselesi olduğunu ve bunun için terörle mücadeleyi başarıyla götürüp ekonomide yeni ve güçlü atılımlar yapmak zorunda olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa ülkelerinde yükselen ırkçılık dalgasının, İslam düşmanlığının, Türk düşmanlığının önünü kesmemiz gerekiyor. 16 Nisan’da oylanacak anayasa değişikliğiyle geçeceğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi işte bu sorunlarla daha kolay mücadele edebilmemizi sağlayacak. 14 yıllık bir Ankaralı olarak artık öyle sözde değil, hakiki manada hemşehriyiz. Soruyorum sizlere, bu kardeşinizin ülkenin ve milletin aleyhine olacak en küçük bir işin içinde yer alabileceğine ihtimal veriyor musunuz? Öyleyse 16 Nisan’daki Anayasa değişikliğinin de Türkiye’nin ve Türk milletinin hayrına olduğundan emin olun.”

16 Nisan halk oylamasında vatandaşları ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet’ için ‘evet’ demeye çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında okuduğu Arif Nihat Asya’nın şiirindeki dizelere atıfta bulunarak şöyle seslendi: “Ankara 16 Nisan’da minareleri ezansız, gönderleri bayraksız, yürekleri sevgisiz bırakmamak için evet diyor mu? Barış için, özgürlük için, yeniden bir diriliş için evet diyor mu? Ankara 16 Nisan’da istiklali ve istikbali için evet diyor mu? Rabbim sizlerden razı olsun. Rabbim muhabbetimizi, kardeşliğimizi, gönüldaşlığımızı, yol arkadaşlığımızı daim eylesin.”

Konuşmasının sonunda, törene katılan Ankaralılara ilgileri, sevgileri ve coşkuları için teşekkür eden ve resmî olarak açılışları yapılan hizmet ve tesislerin şehre hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini, “1,5 milyar liralık tüm bu yatırımların Ankara’mıza, Ankaralılara, aydınlık yarınlarına bir milat olmasını Allah’tan temenni ediyorum” diyerek tamamladı.

Konuşmasının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, törene katılan eşi Emine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım, bazı bakanlar, milletvekilleri, Ankara Valisi Ercan Topaca ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile birlikte yapımı tamamlanan eserlerin açılış kurdelesini kesti.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 01/04/2017