Hastalıklardan Korunmak İçin C ve E Vitamini Olan Besinler Tüketin


Hastalıklardan Korunmak İçin C ve E Vitamini Olan Besinler Tüketin

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Polikliniliği uzmanları, hem istenmeyen kiloları engellemek, hem de hastalıklardan korunmak adına kış aylarında yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini özellikle C ve E vitamini olan besinler tüketilmesi konusunda uyardılar.

Yaşam ve beslenme kalitemizde değişiklikler yaparsak özellikle kışın baş gösteren hastalıklardan korunmak mümkün.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Polikliniliği uzman doktorları, istenmeyen kiloları engellemek ve özellikle kışın ortaya çıkan hastalıklardan korunmak adına yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söylediler. 

GÜÇLÜ SAVUNMA SİSTEMİ İÇİN

Özellikle C ve E vitamini olan besinler tüketilmesi konusunda uyarıda bulunan uzman doktorlar, "Günlük beslenmemizde mutlaka koruyucu kalkan görevi gören antioksidanları eklemeliyiz. En önemli antioksidanlardan biri olan C vitamini savunma sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir role sahiptir. Bildiğimiz gibi C vitamini en çok yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, tere, roka, ıspanak, gibi ), turunçgiller (portakal, limon, mandalina,) ve kuşburnuda bulunmaktadır. 

FINDIK VE CEVİZ

C vitamini havayla temas ettiğinde bozunan bir vitamin olmasından dolayı; vitamin kaybını engellemek meyve sularını tüketmeden hemen önce hazırlamalı ve limonu salatayı tüketeceğiniz zaman eklemeyi unutmamalısınız. Bir diğer önemli antioksidan olan E vitaminidir. E vitamini en çok fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar,  kuru baklagiller ile tahin gibi besinlerde bulunmaktadır.

A VİTAMİNİ DE ÖNEMLİ

Yine çok güçlü bir antioksidan olan ve anti-enfeksiyon diyebileceğimiz A vitamini yumurta, süt, balık gibi hayvansal gıdalarda ve ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze-meyvelerde bulunur. Omega 3 yağ asitlerini içeren balık, balık yağı, fındık ve ceviz ile omega 9 içerikli zeytinyağı bağışıklık sistemini olumlu etkilerler. 

ÇİNKO EKSİKLİĞİ

Çinko eksikliği enfeksiyonlara karşı zayıflığı da beraberinde getirmektedir. Çinko kaynakları kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagillerdir.

Bunları tüketirken mutlaka bir uzman doktor desteği alınması da önemlidir" diyerek sözlerine son verdiler.


Yayın Tarihi: 28/02/2020