Türkiye'ye Güvenin


Türkiye'ye Güvenin

Başbakan Binali Yıldırım, Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen, Bloomberg HT'nin düzenlediği "Türkiye İyi Gelecek” Konferansı’na katılarak konuşma yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşın ekonomide olağan dalgalanmalar dışında bir hareket yaşanmadığını belirterek, "Brüksel'de bir havaalanı bombalandı 10 gün havaalanını açamadılar. Biz hemen ilk pazartesi bankalar açık, her şey tıkır tıkır çalışmaya başladı. Milletimiz darbecilere ayar vermekle kalmadı, ekonomiye de ayar verdi. 11 milyar dolar, tık diye parayı, dövizi bozdurup bankalara yatırdı." dedi.

Yıldırım, "Türkiye İyi Gelecek" konferansında, isabetli bir başlık seçildiğini ve buna dikkati çekmek istediğini belirterek, "Türkiye İyi Gelecek" başlığının bir çok şeyi kapsadığını anlattı.

"Bunun yanı sıra panellerde de 'Türkiye Kazandırır' teması işlenmek suretiyle, Türkiye'nin yakın ve orta vadede, küresel yatırımcılar ve ekonomik faaliyetler için ne kadar önemli bir yer olduğunu kendi başına ifade ediyor." diyen Yıldırım, "Türkiye İyi Gelecek" başlığının, bütün küresel yatırımcılara açık bir davet olduğunu dile getirdi.

Binali Yıldırım, "Türkiye diyor ki; 'Biz sadece bölgenin değil, küresel anlamda da büyümenin merkezindeyiz.' Dünya ekonomisi küçülüyor. Bir kaç yıldan beri bu daralma devam ediyor. Bu sene de dünya küçülmeye devam ediyor. Ancak bu küçülmenin yanı sıra büyümesini sürdüren bir kaç ekonomi var. Onlardan birisi de Türkiye'dir. İlk 5 büyüyen ekonomi arasında Türkiye yine yerini almış vaziyette." diye konuştu.

“TÜRKİYE ÖZEL SEKTÖRLE BÜYÜDÜ”

Bazılarının, Türkiye'nin bir yandan terörle mücadele ettiğini, güney sınırlarında Suriye'de iç savaş, Irak'ta ve kuzeyde karışıklık olduğunu söylediğini, bunların üstüne de darbe teşebbüsü yaşandığını ve bütün bunlara karşın nasıl büyümeye devam ettiğini sorduğunu anlatan Yıldırım, "Haklı bir soru ancak Türkiye ekonomisinin geçmişten bu yana kazandığı tecrübeleri bilmeyenler bunu anlayamazlar." dedi.

Başbakan Yıldırım, "Türkiye özel sektörle büyüdü. Türkiye'nin yılık 150 milyar dolar yatırımı var. Bunun yüzde 80'i özel sektör marifetiyle yapılıyor. Eskiden kapalı ekonomi vardı, her şey kamu eliyle yapılıyordu." dedi.

Yatırımların gecikmesinin ekonomiye çok anlamlı bir katkısı olmadığı gibi bazen de verimsiz bir yatırıma dönüşebildiğini vurgulayan Yıldırım, bunun için yatırımı bizatihi devletin bütçesinden kamu eliyle yapmak yerine, kamunun bunun organizasyonunu yapması gerektiğini söyledi.

Yıldırım, bakanlığı döneminde havacılıkta model geliştirerek havalimanlarının alt yapısını yenilediklerini, bütçeden para ayırarak yapılması halinde bitirilmemiş olacağını çünkü o kadar ayıracak paranın olmadığını aktardı.

Maliye Bakanının önceliklere göre bütçeyi sıraladığını dile getiren Yıldırım, "Önce maaş ödemelerini yapıyor. Her şey durur, maaş durmaz. Aybaşı gelince memur maaşını bankada görmezse kimyası bozuluyor. Sonra sağlık harcamaları, daha sonra sosyal güvenlik harcamaları. Faiz ödemeleri, şunlar, bunlar hepsini alt alta yazıyor, bakıyor ki masraflar irattan fazla. Ne oldu? Açık. 'Açık var kusura bakmayın yatırımlara para kalmadı'. Yatırımı da vatandaş bekliyor. Çünkü, siyaset yolla, suyla oluyor, yatırımla oluyor." diye konuştu.

"VATANDAŞ BİZE GÜVENDİ "

Verilen sözlerin tutulmaması durumunda bir daha ki seçimde vatandaşın desteklemeyeceğini dile getiren Yıldırım, 15 yıl sözlerinin geride kalmadığını, verdikleri sözü yapa yapa bugünlere geldiklerini, vatandaşın da kendilerine güvendiğini dile getirdi. Yıldırım, şöyle konuştu:

"8 tane seçim yapacaksın, her seferinde üzerine biraz daha koyacak vatandaş. 34 ile başladık, 50 ile iktidarımıza devam ediyoruz. 65. hükümet 100 günü geride bıraktı. Geçmiş 100 güne bakıyoruz. Vallahi başımıza gelmeyen kalmadı. Başımıza gelen pişmiş tavuğun başına gelmez. Ne biçim iş, hepsi bugünü mü beklemiş? Darbeciler de bizi beklemiş. İçeriden dışarıdan şer odakları onlar da var gücüyle yüklendi ama öyle bir millet var ki hepsinin canına okudu. 15 Temmuz, dünya tarihine altın harflerle geçti. Dünyanın hiçbir ülkesinde silaha karşı, uçağa karşı, tanka karşı, topa karşı bedeniyle, göğsüyle siper olarak darbeyi çökerten, darbecilere darbe yapan bir başka millet yok. Bu milletin adı Türk milleti ve bu milletle ne kadar övünsek o kadar az. Bir kez daha milletimiz asaletini göstermiştir. Cümle alem Türk milletinin bağımsızlık, istiklal aşkının ne demek olduğunu 15 Temmuz gecesi bütün dünyaya göstermiştir."

Yıldırım, "dost bilinen bir çok ülkenin şaşkınlık geçirdiğini, bir anlamda suç üstü yakalandıklarını" vurgulayarak, sonrasında durum yavaş yavaş anlaşılınca onların da "demokrasi, insan hakları gibi bir takım bilinen lafları tekrar etmeye başladıklarını", Türkiye'ye gelerek gözleriyle gördüklerini ifade etti.

Kaynak: basbakanlik.gov.tr

 


Yayın Tarihi: 02/09/2016