Türk ve Muhacir Çocuklar El Ele Zaferi Kutladı


Türk ve Muhacir Çocuklar El Ele Zaferi Kutladı

Çanakkale Zaferi'nin 103. yıldönümü nedeniyle düzenlenen şehitleri anma programında Türk ve muhacir çocukları adeta birlik örneği sergiledi. Başkan Osman Genç, "Nasıl ki Çanakkale'de omuz omuza düşmana karşı aynı cephede savaşmışsak, bugün de birlikteyiz" dedi.

Canik Belediyesi ile Kardeş Eli Yardımlaşma Derneği tarafından Çanakkale Zaferi'nin 103. yıldönümü nedeniyle "Çanakkale Geçilmez, Önünde Eğilmeden" adlı şehitleri anma programı düzenlendi. Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen anlamlı programda Türk ve muhacir çocuklar, Çanakkale Zaferi'ni birlikte gerçekleştirdikleri oratoryo, okudukları şiirler ve seslendirdikleri türkülerle kutlarken, duygulu anlara neden oldu.

BİRLİKTE İSTİKLAL MARŞI OKUDULAR

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Türk ve muhacir çocukların İstiklal Marşı'nı birlikte okuması büyük beğeni kazandı. Yine Türk ve Irak, Suriyeli ve Afgan muhacir çocukların sergilediği oratoryo gösterisi duygulu anlara neden oldu. Etkinlikte ayrıca 'Ölürüm Türkiyem' türküsü ile Gündoğdu Marşı'nı seslendiren Türk ve muhacir çocuklar, Çanakkale Zaferi'ni anlatan şiirler okudu, tiyatro oyunu oynadı.

AYNI TOPRAKLARIN İNSANLARIYIZ

Çanakkale ve 15 Temmuz yoklamasının da yapıldığı şehitleri anma programında konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Biz asırlardır aynı toprakların, aynı havzanın insanlarıyız. Dün nasıl ki bu topraklarda emelleri olanlar Osmanlı Devletini yıkmış ve bu aynı medeniyetin insanlarını ayırmışsa, bugün de aynı oyunları oynamaktadırlar. Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da ve daha pek çok İslam coğrafyasında Müslüman kardeşlerimiz zulüm altında. Aslında bugün de bir nevi Çanakkale’yi yaşıyoruz" dedi.

ÇANAKKALE'DE BİRLİKTEYDİK

Türkiye'nin güçlü ve büyük bir ülke olduğuna vurgu yapan Başkan Genç, "Bunu 3 milyon kardeşimize kucak açmasıyla bir kez daha gördük. Bugün zor durumda kalındığında nasıl birbirimize kucak açtığımızı tüm dünyaya da göstermiş olduk. Dün Çanakkale'de aynı cephede Halepli, Yemenli, Musullu kardeşlerimizle dedelerimiz Çanakkale geçilmez dedirtti. Dün nasıl omuz omuza aynı cephede, aynı dava için çarpışmışsak, bugün de bu zaferi birlikte kutlamayı çok anlamlı buluyorum" diye konuştu.

ENSAR-MUHACİR ANLAYIŞI

Canik'te muhacirlerle ilgili önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Genç, "Canik'te 4 bin 124 mülteci kardeşimiz bulunuyor. Bugün ilçemizde çeşitli okullarda eğitim gören 629 muhacir çocuğumuzdan 35'i mezun oldu. Bu önemli bir şey. OMÜ İlahiyat Fakültesi'nde öğrenim gören 300 gencimizin gönüllü olduğu 'Kalplere Hicret' projesi düzenledik. Bu projemiz, Hz. Peygamberimiz dönemindeki Ensar-Muhacir ilişkisiyle ortaya koyma gayretidir. Misafir kardeşlerimizin eğitim, kültür, sanat, spor gibi faaliyetlerde bulunmalarına imkan sağlayacak çalışmalar yaptık" şeklinde konuştu.

MİLLİ RUH VE MİLLİ REFLEKS

Çanakkale Zaferi'nin, eşsiz bir kahramanlık destanı olduğunu da ifade eden Başkan Genç, "Milli ruhu oluşmamış milletlerin Milli Refleksleri de oluşmaz. Bunun en güzel örneğini 15 Temmuz'da yaşadık. 15 Temmuz'daki o ruh, işte Çanakkale ruhudur. 15 Temmuz bir Milli Reflekstir. Milli Ruhu'muzu karartmak isteyenler bugün de iş başında. Gençlerimizin bu oyunlara karşı mutlaka uyanık olmalıdır. Özellikle gençlerimizin kültürel ve manevi değerlerin farkında olmaları ve bu değerlere sahip çıkmaları çok önemli bir husustur. Bu düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, ebediyete intikal eden bütün şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum" ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR ELÇİSİ OLACAKLAR

Kardeşeli Yardımlaşma Derneği Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz da, Çanakkale Zaferi'ni kutladığı ve şehitleri andığı konuşmasında, bugün Türkiye'de bulunan muhacirlerin ve çocuklarının, yarın gidecekleri ülkelerinde birer kültür elçisi olacaklarını söyledi, Prof. Dr. Yılmaz, programa desteklerinden dolayı Başkan Osman Genç'e de teşekkür etti.


Yayın Tarihi: 16/03/2018