Kurtuluş Ormanı Kurulacak


Kurtuluş Ormanı Kurulacak

Samsun Valisi Osman Kaymak, 19 Mayıs 1919’un 100. Yılı etkinlikleri kapsamında, 21 Mart 2019’da kutlanacak Orman Haftası’nda Atakum-Büyükoyumca Mahallesi’nde 20 hektarlık alanda 19 bin 19 fidanla kurulacak '100. Yıl Kurtuluş Ormanı'nın tanıtımıyla ilgili Orman İşletme Müdürlüğü’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.              

Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda 19 Mayıs 1919’da ilk adımın Samsun’dan atılarak, kurtuluş meşalesinin yakılışının 100. yılını idrak etmenin onurunu ve mutluluğunu yaşamakta olduklarının ifade eden Vali Osman Kaymak, tüm Türk Milleti’ne ait bu onurun ülkemizin her köşesinde ayrı bir heyecan ve sevinçle yaşanacağını ve bu kapsamda çok güzel etkinlikler yapılacağı şüphesizdir. 100. yıl etkinliklerinin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yapılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu çerçeveden hareketle Samsun’da yoğun bir program hazırlanmış ve etkinliklerimiz başlamıştır. Etkinliklerimizin tüm yurt sathında paylaşılması ve geleceğe kalıcı izler bırakması da üzerinde durduğumuz önemli bir husustur.

Bu amaçla; Samsun Valiliği 100. Yıl Koordinasyon Merkezi ve Samsun Orman İşletme Müdürlüğünün eşgüdümünde, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Samsun Fidanlık Müdürlüğü, Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Samsun T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu, TEMA Vakfı, Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği(EKOBİD), Samsun Fotoğraf Sanatı Derneği(SAMFAD), Samsun Volkswagen Dayanışma Derneği(SAMWOS), Samsun Offroad Kulübü(SAMOFF), Samsun Türk Enduro Platformu ve 19 Mayıs İzcilik Kulübü Bilim Koleji'nin işbirliğinde ‘100. yılda 1919 kişiyle 19 bin19 fidan dikiyoruz’ adı altında bir etkinlik gerçekleştirilecektir.” dedi.

21 Mart 2019 tarihinde kutlanacak olan Orman Haftası’nda, Atakum İlçesi Büyükoyumca Mahallesi’nde bulunan ve Samsun Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait toplamda 20 hektarlık alanda 19 bin 19 fidandan oluşan '100. Yıl Kurtuluş Ormanı' oluşturulacağını kaydeden Vali Kaymak, “Saat 14:00’da yaklaşık 1km’lik doğa yürüyüşü ile başlayacak olan etkinlik, Vosvos araç sergileri, Türk Enduro Platformu ve SAMOFF’un gösterileri, izci kampları,  yürüyüş alanında kurulacak çeşitli sergilerle renklendirilecek, toplam alanın 4 dönümlük (0,4 hektar) kısmında oluşturulan ve ana etkinlik sahası olan Türkiye haritası formu alanında gerçekleşecek resmi tören ile devam edecektir. 81 ilimizin ayrı ayrı koordinatlarının belirlendiği alanda 81 ilimizden, 2’şer gencimiz illerinden getirdiği topraklarla, Samsun, Amasya Erzurum ve Sivas noktaları başta olmak üzere fidanlarımızı dikeceğiz.        

02/03/2019 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın şehrimizi teşrifleri anısına 100 fidan dikerek başlattığımız proje ile Samsun’un 100.yıl coşkusunu ortak dilimiz doğa ile bütünleşerek yaşayacağız. Gelecek nesillere bırakılacak kıymetli bir mirasın temelini oluşturacak bu etkinliğe tüm halkımızı davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

100. yıl kutlama etkinliklerinin Cumhurbaşkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın koordinesinde yürütüleceğini ifade eden Vali Osman Kaymak, “Cumhurbaşkanlığımızın belirleyeceği logo önümüzdeki günlerde yayınlanacak ve bütün Türkiye’de kullanılacak. Biz de etkinliklerimizde kullanmak için bu logoyu bekliyoruz. Bu etkinliklerin Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde olması bizim için çok kıymetli, kendilerine çok teşekkür ediyoruz. 19 Mayıs günü net olmamakla birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız inşallah ilimizde olacaklar ve geniş katılımlı etkinlikler olacak.” diye konuştu.

Milli hakimiyet ruhunu Samsun’dan bütün Türkiye’ye yansıtmak istediklerini ifade eden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Sayın Cumhurbaşkanımız 19 Mayıs 1919’da ilk meşalenin yakıldığı Samsun’da ve daha sonraki önemli noktalar olan Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara’da daha yoğun bir şekilde kutlamaların yapılamasını emir buyurdular. Bunun yanında bütün illerde de etkinlikler yapılacaktır. Tabi bu etkinlikler 2023 yılında kutlanacak olan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı etkinliklerinin başlangıcı olacak ve 2023’te taçlanacak” dedi.

100. yıl etkinliklerinin sadece 19 Mayıs haftasında değil yıl boyu yapılmasını planladıklarını belirten Vali Osman Kaymak, “Amacımız hem bu coşkunun devam etmesi hem de Samsun’un bundan tanıtım ve turizm açısından yararlanmasıdır. Tabi ki birinci önceliğimiz Türk gençliğinin milli hakimiyet ruhunu tekrar kavraması, kurtuluş ve şahlanış bilincinin gençliğe aktarılması. Bu yapılırken elbette Samsun’un tanıtımına da katkı yapacaktır. Güçlü Samsun, güçlü Türkiye diyoruz. Güçlü illerle Türkiye uluslararası mücadeledeki yerini alacaktır. O anlamda etkinlikleri önemsiyorum ve Samsun Valisi olarak bu etkinliklerde görev aldığım için kendimi bahtiyar hissediyorum. Etkinliklerde görev alacak tüm arkadaşlarımıza ve halkımıza duyurulmasında büyük emeği olan basın mensuplarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu vesile ile Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimize rahmet diliyor, gazilerimize sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyorum ” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Programa ayrıca Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Amasya Orman Bölge Müdür Vekili Oktay Ayatay, Samsun Orman İşletme Müdürü Celal Kanbur ile Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu katıldı.


Yayın Tarihi: 12/03/2019