Geçmeyen Omuz Ağrısı Rotator Cuff Olabilir


Geçmeyen Omuz Ağrısı Rotator Cuff Olabilir

Büyük Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. Ali Kemal Yazıcı, omuz ağrılarının birçok sebebi, Rotator Cuff dediğimiz (rotator kılıf, omuz manşeti) kas ve tendon grubundan kaynaklanabilir. Tedavi edilmediği takdirde omuz hareketlerinde kısıtlılık gibi sağlık sorunlarını ortaya çıkabilir" dedi.

Kişiyi uykudan uyandıran, yüksekteki bir noktaya uzanmayı kısıtlalayan ve kolu hareketsiz hale getiren omuz ağrıları Rotator Cuff dediğimiz (rotator kılıf, omuz manşeti) kas ve tendon grubundan kaynaklanabilir diyen Büyük Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. Ali Kemal Yazıcı, "Rotator Cuff dediğimiz (rotator kılıf, omuz manşeti) omzu sabitlemek için birlikte çalışan kas ve tendon grubuna verilen addır. Kürek kemiğini üst kola bağlayan kaslardan oluşur. Buradaki tendonlar omuz bölgenizi sabitler, kaslar ise omzunuzu kolayca hareket etmenizi sağlar. Rotator cuff sendromu dediğimiz omuz ağrılarının kişinin düşmesi, çarpması gibi bir çok durumlarda görülebilmektedir.

Adele güçsüzlüğü, omuz hareketleri sırasında tıkırtılar, klik sesleri gelmesi, omuz hareketlerinde kısıtlılık gibi durumlar bu sağlık sorunun belirtileri ve bulgularıdır.  
Bu bulgulardan herhangi biri mevcutsa zaman geçirmeden doktora başvurun. Şikayetleriniz, hastalığın gelişme öyküsü ve dikkatli bir muayene ile önemli ölçüde fikir sahibi olunabilir.

Dinlenme, ilaç gibi tedavi seçeneklerinden cevap alınmadığı takdirde  çeşitli cerrahi tedavi seçenekleri vardır.
Bunlardan biri de artroskopi yöntemidir. Bu yöntemde yaklaşık 1 cm’lik kesilerden omuz eklemi ve çevre dokulara ait görüntülerin bir kamera aracılığıyla monitöre aktarılması ve yine mini aletlerle görüntü kullanılarak hastalığın ameliyatının yapılmasıdır.  Bu anlamda ameliyat sonrası ağrı daha az, iyileşme ve rehabilitasyon süresi de daha zahmetsiz ve daha kısa olur ve uygulanan kesi birkaç ay sonra neredeyse görünmez hale gelir. Artroskopik cerrahi de işlemler günübirlik işlemlerdir. Ameliyat sabahı hastaneye yatıp, aynı gün akşam taburcu olmak mümkündür. Ancak bazı durumlarda yatış süresi birkaç güne çıkabilir. Bu konuda doktorunuz sizi ameliyat öncesinde mutlaka bilgilendirecektir” diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 27/09/2019