Futbol, Basketbol, Voleybol ve Hentbolda Ligler Ertelendi


Futbol, Basketbol, Voleybol ve Hentbolda Ligler Ertelendi

Gençlik ve Spor Bakanı Dr.Mehmet Muharrem Kasapoğlu, futbol, basketbol, voleybol ve hentbol liglerinde müsabakaların durdurulduğunu, kararın da bugünden itibaren uyulanacağını söyledi.

Bakan Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, TFF 1. Başkan Vekili ve UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ ve Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Sepil ile Ankara'da biraraya geldi.

Toplantının ardından bir açıklama yapan Bakan Kasapoğlu, Dünyada etkili olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede devletin bütün kurumlarının, yayılımın durumuna göre elinden gelen tüm önlemleri, hem hızlı hem de koordineli bir şekilde çalışarak hayata geçirdiğini belirterek, "Koronavirüs pandemisinin bütün dünyada belki de en çok etkilediği alanların başında spor gelmektedir. Salgının kontrol altına alınamadığı birçok ülkede müsabakalar durdurulmuş, uluslararası organizasyonlar ertelenmiş, etkinlikler iptal edilmiştir" diye konuştu. İlgili kurumların tamamıyla gerçekleştirilen toplantılarda, alınacak önlemlerin sürekli güncellendiğini ve hızlı şekilde uygulamalar ortaya koymaya azami özen gösterildiğini aktaran Bakan Kasapoğlu, bütün tarafların katılımıyla fikirlerin masaya yatırıldığını, analiz edildiğini ve yönlendirmeler ışığında tedbir kararlarının alındığını ifade etti. Sporda geçen hafta birçok tedbirin hayata geçirildiğini söyleyen Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"Liglerin seyircisiz oynatılma kararını ülkemizde sadece bir vaka varken aldık. Avrupa'da bu kararı vaka sayısına göre en erken alan ülkeyiz. Tedbiren uygulanan bu karar, koronavirüs pandemisinin geçtiğimiz haftaki yayılım durumu neticesinde ilgili kurum ve kuruluşlarımızla sürekli istişareler içerisinde alınmıştı."

"Müsabakalar bugünden itibaren durduruldu"

Bakan Kasapoğlu, koronavirüsün mevcut durumu ve günün koşulları dikkate alınarak, daha önceki tebdirlerde güncellemenin söz konusu olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen Koronavirüs Değerlendirme Toplantısı'nda ve akabinde yapılan görüşmeler neticesinde hentbol, voleybol, basketbol ve futbol liglerinin tamamının salgına yönelik tedbirler kapsamında ertelenmesine karar verildiğini aktaran Bakan Kasapoğlu, "Müsabakalar bugünden itibaren durduruldu" açıklamasını yaptı.

Konuyla ilgili Kulüpler Birliği Vakfı ve federasyonların başkanlarıyla önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerinin altını çizen Bakan Kasapoğlu, "Liglerin oynanmayacağı bu zamanın, bütün branşlarda bir irtifa kaybı değil, yenilenme, toparlanma için bir fırsat olduğu kanaatindeyiz. Bu süreçte federasyonlar ile kulüpler, sporcu, antrenör ve diğer çalışanlarının sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirleri hassasiyetle yerine getirecektir" diye konuştu.

"7 gün 24 saat mücadeleye devam edeceğiz"

Federasyonları da üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirme ve planlamalarını eksiksiz yapmaları hususunda talimatlandırdıklarını belirten Bakan Kasapoğlu, "Tedbirler kapsamında, zorunlu nedenler dışında sporcular yurt dışına gönderilmeyecek, yurtdışından gelenlerin ise 14 gün kuralına uygun hareket etmeleri sağlanacak. Türkiye, koronavirüs pandemisiyle mücadelede dünyaya örnek olan birkaç ülkeden biri. Bu nedenle sporcularımız, olabilecekleri en doğru adresteler. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak 7 gün 24 saat mücadeleye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Liglerde sürecin nasıl yönetileceğine ilişkin bir soru üzerine Bakan Kasapoğlu, "Süreç yönetimi noktasında kimsenin tereddütü olmasın. Özellikle gördüğünüz gibi devletin bütün kurumlarıyla bu süreci en güzel şekilde yönetiyoruz. Bu çerçevenin belirlenmesi ve işletilmesi noktasında bir dayanışma anlayışıyla, ortak akılla hareket edeceğiz. Takvimleri, süreçleri birlikte değerlendireceğiz ve sizlerle peyderpey paylaşacağız" yanıtını verdi.

"Karantina tedbiri hiçbir istisna uygulanmaksızın ciddiyetle devam edecek"
Bakan Kasapoğlu, yurtdışına giden sporculara geri döndüklerinde karantina uygulanıp uygulanmayacağına yönelik soruyu ise, "Sağlık Bakanlığı'mızın koyduğu kurallar çerçevesinde karantina tedbiri hiçbir istisna uygulanmaksızın ciddiyetle devam edecek. Başkanlarla özellikle konuştum, gerek sporcularımız, gerek aileleri, gerekse antrenörler ve çalışanlar herkes karantina uygulaması noktasında güzel bir süreçten geçiyor. Bu sürece hiçbir şekilde kesinti vermeyeceğiz" diye cevapladı.

Özdemir: "Seyircili maçlarla liglere dönmek istiyoruz"

Toplantının ardından bir açıklama yapan TFF Başkanı Nihat Özdemir, toplantıda Türk futboluna ve sporuna önemli yön verecek bazı kararlar alındığını anlatan Özdemir, "Sayın Bakan'ımızın da belirttiği gibi liglerimizi erteliyoruz. Yapacağımız çalışmalar sonucunda, ne zaman devam edileceği tarih belli olacaktır. Bundan sonra Süper Lig, TFF 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig ile ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bir çalışma grubu oluşturup, yol haritamızı hep beraber tespit edeceğiz. Hedefimiz en kısa sürede tekrar liglerimizin başlaması. Seyircili maçlarla liglere dönmek istiyoruz" diye konuştu.

Servet Yardımcı da UEFA'nın 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı bir yıl ertelediğini hatırlatarak, "UEFA'nın buradaki amacı, Avrupa liglerindeki maçlar ile UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçlarının bitirilmesiyle, ilgili haziran ve temmuz ayındaki o takvimi değerlendirmekti. Biz de kulüplerimizle bu süreci yakından takip ederek, yeni takvimin oluşması konusunda bir karar alacağız" ifadelerini kullandı.

Sepil: "Bu tedbiri almak zorundaydık"

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Sepil ise alınan kararı desteklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Gelinen noktada müsabakalarda bulunan sporcu, antrenör, hakem ve tüm paydaşlarımız açısından bu tedbiri almak zorundaydık. Zaten bugün herkesin ortak fikirde olduğunu gördük. Federasyonla hızlı bir çalışma yapacağız ve bu süreci nasıl yürüteceğimiz konusunda kararlar alacağız. Ben yarın Süper Lig kulüplerinin başkanlarını toplantıya çağıracağım. Önümüzdeki sürecin birçok değişik noktası var. Özellikle mayıs ayında biten kontratlar gibi bir çok konu var. Federasyonumuzla bunları tek bir ses haline getirmek durumundayız. Sayın Bakan'ımıza çok teşekkür ediyorum. Süreç, şu ana kadar devletimizle beraber yürütüldü. Şimdi federasyonla kulüplerin birlikte çalışıp, önümüzdeki takvimi oluşturması gerekiyor. Bunun için çalışmalara yarın başlayacağız."

Türkoğlu: "Alınan karar herkesi mutlu etmiştir"

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, liglerde maçların ertelenmesinin kendilerini mutlu ettiğini vurgulayarak, "Öncellikle sağlık dediğimiz süreçlerde, devlet olarak bu zamana kadar atılmış bütün adımların, sporcularımız, antrenörlerimiz ve diğer arkadaşlarımız adına da atılmış olması bizi gerçekten mutlu etti. Bu anlamda Sayın Bakan'ımıza teşekkür ederiz" dedi.

Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ ise alınan kararın Türk sporu için hayırlı olmasını dileyerek, "Burada alınan karar, alındığı gibi bırakılmamalı. Bırakılmayacağını da başta Sayın Bakan'ımız ve başkanlarımız da belirtti. Biz voleybol branşı olarak zor bir süreçteyiz. Olimpiyatlara katılmayı hak etmiş bir konumdayız. Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde üç kulübümüz hemen hemen son 8'e kaldı. Büyük bir ihtimalle son 4'e kalacak. Dolayısıyla kulüplerimizle beraber hareket edeceğiz ve bunu en kısa sürede atlatacağız. Sağlıklı ve huzurlu günlerde, seyircili, güzel müsabakalar oynayıp, başarılar elde edeceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.

 

Kaynak: gsb.gov.tr


Yayın Tarihi: 19/03/2020