Fındık Üreticisinin Gözü Fiyatta


Fındık Üreticisinin Gözü Fiyatta

Fındık hasat sezonunun resmi olarak başlamasıyla birlikte üreticiler bahçelere girdi. Rekoltenin azlığından yakınan üreticiler, 11.5 lira civarında olan fındık fiyatının 20- 25 lira civarında oluşmasını bekliyor.

Keşap İlçesi Güneyköy Köyü’nde fındık toplayanları ziyaret eden Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, üreticilere bereketli bir sezon dileğinde bulundu. Basın mensuplarına açıklamalar yapan Nurittin Karan, “Ülkede yaşanan olaylar ve rekoltenin azlığı  nedeniyle üreticilerin moralleri bozuk. Geçmiş yıllara göre rekolte çok düşük. Fındık, maliyetleri karşılamadığı için üreticinin haliyle iyi bir fiyat beklentisi var ” dedi.

FİYATIN DAHA DA YÜKSELECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ

Rekoltenin önceki yıllara göre çok az olduğunu ve bunun fiyatlara yansıyacağını ifade eden Karan, “Rekoltenin açıklanmasının ardından fındıkta yine dökülmeler yaşandı ve ürün daha da azaldı. Birçok bahçede 6’da bir düşüş var. Rekolte açıklandıktan sonra 8-8.5 lira bandında olan fındık 11.5 liraya kadar yükseldi. Fiyatın ilerleyen süreçte daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. Ziraat Odası Başkanı Karan, üreticilere emanet fındık konusunda da uyarılarda bulunarak, “Bu üreticinin zararına oluyor. İhtiyacı olan satsın ama kalanını evinde bekletsin” diyerek açıklamalarını noktaladı.

25 LİRA FİYAT BEKLENİYOR

Fındık toplayan üreticilerden Emine Kıran, “Bu sene fındık yok. Para da vermiyorlar. 20 lira olursa iyi olur. Tek geçim kaynağımız bu” derken Gönül Çolakoğlu’da, “25 lira fiyat bekliyoruz. Fındığın gereken değerini bulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Bir başka üretici de zeytin fiyatlarını örnek gösterdi, “Zeytin 25 lira. Biz o kadar zahmet çekiyoruz, akşama kadar güneş altında çalışıyoruz. Fındık neden 25 lira olmasın?” dedi.

Kaynak: giresunziraatodasi.org.tr

 


Yayın Tarihi: 01/08/2016