Fatih Sultan Mehmet’i Anlamak, İstanbul’u Anlamaktır


Fatih Sultan Mehmet’i Anlamak, İstanbul’u Anlamaktır

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin 2015-2016 Dönemi Mezuniyet Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’u anlamak sadece milletimizi değil, bu coğrafyada hüküm sürmüş nice toplumları, hatta tüm insanlığı anlamak demektir. Türkiye’yi ülkelerden bir ülke sananlar, milletimizi milletlerden bir millet sananlar, İstanbul’u şehirlerden bir şehir sananlar yanılıyorlar” dedi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden bu yıl mezun olacak öğrencileri tebrik edip onlara bundan sonraki hayatlarında başarılar dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  onların bugünlere gelmesinde emeği olan anne-babaları ve hocalarına teşekkür etti.

Mezun olan öğrencilere, bundan sonra kendi ayakları üzerinde durmaya, kendi kararlarının sonuçlarıyla yüzleşmeye hazır olmaları gerektiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim sizlerden beklentim şudur: İş hayatınızda ve akademik çalışmalarınızda ülkenize, milletinize, ideallerinize olan sadakatinizi asla kaybetmemenizdir. Kalpsiz bir beden nasıl cesetten ibaretse, değerlerinden ve köklerinden kopma pahasına elde edilen kariyer de aynı şekilde anlamsız, aynı şekilde soğuk, aynı şekilde ruhsuzdur. Sizlerin ne pahasına olursa olsun kazanmanın değil hayırlısıyla kazanmanın çabası içinde olacağınıza inanıyorum” diye konuştu.

“SİZLER 2071 VİZYONUNU ŞEKİLLENDİRECEK NESİLSİNİZ”

Öğrencilere hitaben, Türkiye’nin kendilerine ve birikimlerine ihtiyacı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Elde ettiğiniz bilgileri sürekli güncelleyerek, sürekli daha ileriye taşıyarak, ülkemizi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarma hedefine katkı vermek mecburiyetindesiniz. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. Ne diyor şair: ‘Sen yanmasan / Biz yanmasak, / Nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa…’ Eğer sizler bu gayreti göstermezseniz, diğer arkadaşlarınız bu gayreti göstermezse, Türkiye hedeflerine nasıl ulaşacak? Daha önemlisi, sizler, Türkiye’nin 2053 vizyonunu, 2071 vizyonunu şekillendirecek, bunun altyapısını kuracak, bunu inşa edecek olan nesilsiniz. Biz 2053’ü göremeyeceğiz. Ama temenni ediyorum, duam odur ki onu sizler göreceksiniz ve o günleri inşa edeceksiniz. Benim gözümde sizler ‘Asım’ın Nesli’siniz, bu neslin devamını yetiştirecek olan öncülersiniz. Rabbim yolunuzu, bahtınızı, gönlünüzü açık etsin.”

 “İSTANBUL’U ŞEHİRLERDEN BİR ŞEHİR SANANLAR YANILIYORLAR”

Aynı tartışmanın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde de yaşandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Beştepe’de inşası süren külliyemiz, Cumhurbaşkanlığı çalışma ofisleri yanında, halen kullanımda olan camisi, yakında açılışını yapacağımız kongre ve kültür merkezi, inşasına başlanan kütüphanesi ve sergi salonu ile, ecdadımızın mirasına yakışır bir eser olma yolunda ilerliyor. Bizim amacımız hiçbir zaman Beştepe’de, kamu binalarının o soğuk yüzünü sergileyecek bir bina yapmak olmadı. 3 şeyi hedefledik. Bir; buraya baktığımız zaman dedik burada Selçuklu’yu göreceğiz, buraya baktığımız zaman Osmanlı’yı göreceğiz, buraya baktığımız zaman modern mimariyi göreceğiz. Öyle bir sentez yapalım ki, bu sentezin içerisinde biz, Türk milleti olarak işte biz buyuz, bunu dedirtelim. Biz, tarihimizi ve kültürümüzü yansıtan, milletimizin her kesimine hitap eden, 79 milyon vatandaşımızın tamamının benimseyeceği ve kullanacağı bir külliye hayaliyle yola çıkmıştık. Hamdolsun, bu hayalimizi büyük ölçüde gerçekleştirdik” dedi.

Fatih Sultan Mehmet’i anlamanın İstanbul’u anlamak demek olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan,  devamında şunları söyledi: “İstanbul’u anlamak ise sadece milletimizi değil, bu coğrafyada hüküm sürmüş nice toplumları, hatta tüm insanlığı anlamak demektir. Türkiye’yi ülkelerden bir ülke sananlar, milletimizi milletlerden bir millet sananlar, İstanbul’u şehirlerden bir şehir sananlar yanılıyorlar. Eğer bu ülke, bu millet bu şehir sıradan olsaydı inan bana başarımızda bunca gaile olmazdı, sınırlarımızın hemen ötesi ateşe ve kana bulanmış olmazdı. Sınırlarımızın berisi her türden terör örgütünün, her türden ihanet çetesinin faaliyet alanı haline gelmezdi. Ülkemizdeki bazı gafiller, kendi milletlerinin, kendi tarihlerinin, kendi medeniyetlerinin büyüklüğünün farkında olmayabilir, ama karşımızdakiler bunu çok iyi biliyorlar.”

Konuşmasının sonunda Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden bu eğitim döneminde mezun olan öğrencileri tebriklerini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini; törendekilerin Ramazan ayını kutlayarak ve tuttukları oruçlar ile yaptıkları ibadetlerin kabul olması temennisiyle tamamladı. Mezuniyet törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği iftar programına katıldı.

 


Yayın Tarihi: 22/06/2016