El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Hakkında Merak Edilenler


El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Hakkında Merak Edilenler

Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Kubilay Ersin Türkmen, El, kol, bacak bölgesinde oluşan kopma, yaralanma, kesiler, kırıklar, tümörlerin tedavisinde kullanılan "El Cerrahisi ve Mikrocerrahi" hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünün bir yan dalıdır diyen Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Kubilay Ersin Türkmen, "El Cerrahisi ve Mikrocerrahi genel olarak boyun kökünden tırnak ucumuza kadar olan uzvun tüm hastalıklarını tanı ve tedavisini kapsayan bir alandır.
El Cerrahisinde sıklıkla uzuv kopmaları parmak el kol kopmaları bunların acil müdahalesi gerektiğinden bu şekilde yan dal oluşturulmuştur.

KOPMALAR, ANİ TRAVMALAR
Örneğin Organize Sanayisi Bölgesi olduğu bölgelerde iş kazaları yaşanıyor. Çünkü elimizi kullanarak yaptığımız için işlerimizi bunlar yaşanabiliyor ani travmalar da. Örneğin parmak kopması veya yaralanması, kesiler, kırıklar, el bölgesini ve parmakları ilgilendiren kırıklar bunlar acil olan durumlardır.
El cerrahisinde bazı hastalıklar tümörler veya bir takım sıkışıklar, sinir veya tendonlar da oluşan problemler yine doğuştan parmak fazlalığı eksikliği yada yapışıklığı gibi durumlarda da El Cerrahisi ve Mikrocerrahi ile müdahale edilir.

EV KAZALARINA DİKKAT
Pandemiden dolayı özellikle bir çoğumuz evlerimizdeyiz. Bu dönemde ev kazaları da azımsanamayacak kadar yaşanıyor. Tabiki iş kazaları gibi çok yüksek enerjili yaralanmalar olmasa bile evimizde bir takım ev işleri yaparken de yaralayabiliyoruz. Bu durumlarda tabiki öncelikle soğukkanlı olmalı, kanama varsa kanamayı durdurmak gerekmektedir. Bunlar acil olarak müdahale gerektiriyor. Kanamayı durduktan sonra acil olarak hastaneye gelmesi gerekiyor.

TAKİP GEREKİYOR
Bu tedavi de sıklıkla ele giden sinirlerin uyuşturulması ile lokal anestezi ile yapılıyor. Hastanın durumuna göre yaralanmasının şiddetine göre, sağ veya sol taraf, el yada kola blok yöntemi ile ameliyatları yapıyoruz. Hasta genellikle çok ciddi yaralanmalar dışında küçük yaralanmalarda aynı gün, günübirlik ameliyat olup tekrar evine gidip dinlenebilir. Çok büyük çoklu yaralanmalar da ise hastanın hastanede yatışı takip için gerekebiliyor." diyerek sözlerine son verdi.  


Yayın Tarihi: 20/12/2020